divendres, 6 de desembre del 2024

Activitats de l’Arxiu de finals de novembre


Finalitzem la darrera setmana del mes de novembre havent treballat de manera força intensiva amb tot un seguit d’activitats molt interessants que han estat en línies generals un notable èxit de públic.
El dimarts dia 26 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu la conferència titulada “Patrimoni i memòria a Nou Barris” a càrrec de la companya Neus González Monfort, col·laboradora de l'entitat i que, a més, és doctora en Didàctica de les Ciències Socials i professora a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La presentació i la cloenda anà a càrrec de la companya Montse Argente. La xerrada es va estructurar en quatre grans blocs: identitats (on es va fer referència a la interseccionalitat, als estereotips i a les representacions socials), patrimoni (on es va parlar de la capacitat d'elecció, de decisió, d'aprenentatge i de les fonts històriques), memòria (història i democràcia) i el paper de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris (pensar i formar ciutadania crítica, emmagatzemar fonts històriques, recopilar i divulgar, agitar culturalment, formular preguntes, reivindicar identitats, situar memòries, proposar i actuar, compartir reflexions; donar elements per reflexionar i construir identitats, patrimonis i memòries; i imaginar futurs amb les persones protagonistes de Nou Barris). Acabada la xerrada, el públic assitent va tenir l'ocasió de formular preguntes i aportar opinions personals. L'acte, que va acabar amb un fort aplaudiment, ha estat enregistrat i es pot visualitzar a través de la nostra pàgina de Youtube per aquelles persones que vulguin saber amb més detall de què es va parlar.


El dijous dia 28 va tenir lloc de 17.00 h a 20.00 h al Centre Cultural “La Model” (antiga Presó Model, al carrer d’Entença nº155) la jornada que portava per títol “Turismes i memòries a la ciutat de Barcelona”. L’activitat, organitzada per Alba Sud (centre independent de recerca en turisme des de perspectives crítiques) amb el suport de Barcelona Activa, va pretendre ésser un espai de trobada per a entitats memorials, arxius populars i entitats, així com també per a investigadores i investigadors que treballen la recuperació de la memòria i s’han vist travessades d’alguna manera pel turisme. Es va plantejar com el binomi turisme i memòria genera molts dubtes entre les entitats memorials i culturals, sobretot si situem la discussió en contextos tan turistificats com ara la ciutat de Barcelona. La companya Montse Argente Jiménez, com a representant de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, va ser una de les participants i ho va fer en la Taula 2 “Memòries subalternes”.


El divendres dia 29 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu la presentació del llibre “Relatos de un tiempo vivido” a càrrec del seu escriptor i soci de l’entitat, José Molina Ayala. L’acte va constar d’una teatralització (lectures de fragments del llibre) a càrrec de diversos membres dels moviments associatius de Nou Barris, acompanyada d'unes projeccions (videoclips) més unes entrevistes. L’obra recopila episodis de la història contemporània de Nou Barris, tot fent referència a les lluites veïnals i al paper que tingueren les associacions de veïns i veïnes de cara a assolir millores en la qualitat de vida dels barris. Es fa un recorregut per la immigració dels anys 50, les barraques de la Perona, el barri del Turó de la Peira, les lluites socials i polítiques dels anys 60, 70 i 80, les execucions dutes a terme durant el franquisme, el període de la Transició i l'arribada de la democràcia, a més d'altres relats de la vida quotidiana. A llibre es reflecteix l'esforç i la complicitat de milers de dones i homes que van fer possible els canvis en les precàries condicions de vida en aquests barris de Barcelona, mancats d'equipaments socials i culturals i que, alhora, van fer possible l'arribada de la democràcia en els durs anys de la lluita antifranquista. El treball és un compendi d'experiències personals de l'autor de les quals tots en formem part d'alguna manera. Són, en definitiva, històries col·lectives vives a la nostra memòria.
Remarcar que l’autor, entre els anys 1974 al 1982 fou president de l'A.V. Turó de la Peira-Vilapicina-Ramon Albó, on va participar en diverses lluites. Actualment és jubilat i viu fora de Barcelona, però no es perd els actes culturals i reivindicatius que fan al districte de Nou Barris i col·labora en l'associació Attikus. El llibre, del qual un exemplar signat per l’autor forma part de la biblioteca de l’Arxiu, està editat per Edicions Amigues de les Lletres i conté un total de 605 pàgines.


I el dissabte dia 30 es va fer la passejada de barri titulada “Ruta històrica La Pintada”. El punt de trobada va ser a la seu de l’Arxiu va a les 12.30 h. La passejada va tenir com a punts d’interès aquells espais urbans que quedaren recollits en l’exposició “La Pintada”, dels quals es va explicar el seu context històric i els carrers on es van produir les accions reivindicatives. La mostra, organitzada pel fotògraf David Garcerán i l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, es pot visitar al Centre Cívic Can Basté fins al 25 de gener de 2025 i és un retrat fotogràfic i històric de Nou Barris a través de les seves pintades (murals i pancartes) reflex informatiu de les protestes i les reivindicacions. Els indrets que es van visitar van ser el mercat de Montserrat, l'Ateneu Popular de Nou Barris, la ronda de Dalt (II cinturó), el "bloc fantasma", el camp de futbol de les Roquetes, la Via Júlia, la seu de l'A.V. Prosperitat, l'església de Santa Engràcia, la plaça d'Ángel Pestaña, l'encreuament dels carrers d'Argullós i Vinyar (lluita dels semàfors), la plaça Verda de la Prosperitat, l'institut Sant Andreu-Valldaura, la plaça de les Treballadores i Treballadors de la Harry Walker, la plaça de la República, els blocs de Calinova, l'antic edifici de l'Institut Mental de la santa Creu (actual seu del Districte de Nou Barris), l'indret on va morir en Facerías (carrer del Doctor Pi i Molist amb passeig de Verdum), els jardins de Pilar Espuña i Domènech, les Basses i la masia de Can Basté.


A tot això, durant el mes de novembre han continuat vigents les exposicions “Fonts de Nou Barris” al castell de Torre Baró i “Murmuris: un viatge al passat que ens condueix al futur” al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu). Per al mes de desembre s’esperen diverses activitats que posaran punt i final al present curs dedicat a les identitats dels barris i al 40è aniversari de la creació del Districte 9è o de Nou Barris.

Fotos: Arnaldo Gil, José María Medina i Montse Masssot.

dilluns, 25 de novembre del 2024

Darreres activitats de novembre


A un mes de Nadal i a una setmana d’acabar novembre s’han desenvolupat interessants activitats organitzades per l’Arxiu i d’altres on l’entitat ha tingut una destacada presència. Degut a l’excepcional èxit de públic, el diumenge dia 10 es va celebrar una segona edició de la passejada de barri dedicada a conèixer els escenaris reals on es van produir els segrestos dels autobusos de les línies 11 i 47 per reivindicar millores en el transport públic. I una vegada més, les places es van esgotar de seguida, amb un total de 64 persones assistents. Amb el suport i la participació de les Associacions de Veïns i Veïnes de Les Roquetes, Torre Baró i Verdum, les explicacions van anar a càrrec de la companya Montse Argente i dels companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil. L’itinerari, de vuit quilòmetres de longitud, es va iniciar a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència), va continuar per la Via Favència, els carrers d’Almagro, Alcàntera, Mina de la Ciutat, Cantera i Llobera fins a la carretera Alta de les Roquetes. Com a punts d'interès es van visitar la Via Favència, l'A.V. Verdum i l'A.V. Roquetes, alhora que es van relatar esdeveniments com la lluita de l'aigua i el clavegueram, la lluita per asfaltar els carrers, la lluita per millorar els habitatges de l'Obra Sindical del Hogar, la lluita per l'ambulatori, la lluita per l'Ateneu Popular i els segrestos d'autobusos de la línia 11. Al barri de Torre Baró, l’itinerari va continuar pel carrer de Castellví, l’avinguda d’Escolapi Càncer fins a la plaça dels Eucaliptus, davant l’estació “Torre Baró / Vallbona” de la L11 de metro i de Rodalies, on va finalitzar. Com a llocs d'interès es van visitar la seu de l'A.V. Torre Baró, el castell i la casa on va viure el Manuel Vital, el protagonista del segrest de l'autobús de la línia 47.


El dissabte dia 16 va tenir lloc entre les 9.30 h del matí i les 14.00 h del migdia a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova (C/ Garbí, 2) el seminari “Gestió hídrica: el patrimoni de l’aigua a Sant Andreu i Nou Barris”. Va tenir la participació dels companys Arnaldo Gil i Jordi Sànchez. A les 9.45 h el director del MUHBA, Joan Roca, va donar la benvinguda i presentació al públic assistent. A les 10.00 h el Manel Martín (del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i coordinador de la jornada) va oferir la ponència “Aigua local i aigua per Barcelona”. A les 10.20 h el company i president de l’Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, va fer la xerrada “Les mines i rieres de Nou Barris-Sant Andreu: de les masies a les empreses locals de servei”. A les 10.40 h el torn va anar al David Rovira (del Museu de les Aigües d’AGBAR) amb la seva conferència “Les infraestructures hidrològiques al Besòs: de l’aqüeducte de Dosrius a l’ETAP del Besòs”. Després d’una pausa a les 11.30 h el company Arnaldo Gil ens va brindar amb la xerrada titulada “Els vestigis dels aqüeductes al nord de la Barcelona contemporània: un patrimoni a conservar” i, finalment, a les 11.50 h ho va fer el David Sauri (de la Universitat Autònoma de Barcelona) amb la ponència “La problemàtica de la gestió hídrica en el marc del canvi climàtic actual”. A les 12.20 h es va fer un debat general fins a les 13.00 h que va concloure el seminari.


A l’endemà diumenge dia 17 entre les 12.00 h i les 14.00 h del migdia es van organitzar unes visites guiades al castell de Torre Baró (Ca. Alta de les Roquetes) amb motiu del 10è aniversari de la seva rehabilitació i obertura al públic com a mirador, punt d'informació del parc de Collserola, punt de recuperació de la memòria històrica de Nou Barris i centre d'activitats ambientals i culturals. Les explicacions van anar a càrrec dels companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil. Sempre cal recordar que l'entitat va tenir un paper fonamental, destacat i decisiu en la recuperació del castell, una llarga lluita que va durar dues dècades. El resultat va ser positiu, amb força visitants de totes les edats que van passar un agradable matí de diumenge i van conèixer aspectes poc coneguts de la història del castell. L’obertura del castell es va produir l'11 de novembre de 2014 després d'una rehabilitació i adequació de l'interior. El mirador de la planta superior ha rebut moltes visites, fet que el reafirma com un dels principals atractius de tot l’entorn, que representa la principal porta d’entrada al parc de Collserola per als visitants a peu i els ciclistes. Entre d’altres serveis, s’ofereix atenció́ de consultes i un programa d’activitats amb visites guiades al castell, itineraris comentats de descoberta de l’entorn, tallers familiars i tallers educatius per a tots els públics. Recordar, a tot això, que a l’interior del castell es pot visitar fins el 29 de desembre l’exposició “Fonts de Nou Barris”, la qual és gratuïta i dirigida a tot el públic en general.


El dijous dia 21 a les 18.30 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) la xerrada “Centenari del metro de Barcelona” a càrrec de Ramon Carbó i Ferré, antic treballador del metro de Barcelona i president d’Andana Central, una associació sense ànim de lucre formada tant per empleats del metro dedicades com per altres particulars, destinada a difondre la memòria històrica d’aquest mitjà de transport, essent la seva principal plataforma el seu blog https://andanacentral.wordpress.com/. Per mitjà d’un PowerPoint il·lustratiu va procedir a fer les seves explicacions, tot aprofitant l’ocasió per retre un sincer homenatge al company Joan Termes Roig, desaparegut aquest any i que va tenir un paper destacat en la defensa i promoció del patrimoni històric del transport i la memòria històrica. El conferenciant va fer referència a la història del metro a Nou Barris, un mitjà de transport que va arribar a l’any 1959 i amb una xarxa la qual s’ha anat estenent a gairebé tots els barris del districte gràcies a les lluites veïnals. Sobre la història del metro de Barcelona en general es van explicar els orígens, els primers projectes, les obres de construcció, el material mòbil, l’etapa del Gran Metropolitano de Barcelona i del Ferrocarril Metropolitano de Barcelona (Transversal), la Segona República i la Guerra Civil, la postguerra, la municipalització i la unificació d’ambdues companyies esmentades en la S.P.M. Ferrocarril Metropolitano de Barcelona, S.A. fins arribar a l’actualitat. Acabada la xerrada, el públic assistent va tenir l’ocasió de preguntar i comentar. El company Antonio Silva s’encarregà d’enregistrar en directe l’activitat i el José María Medina de fer el muntatge. Per aquest motiu, aquelles persones interessades a veure la conferència completa i al detall, la trobareu disponible a la nostra pàgina de Youtube.


Per acabar, us informem que durant la setmana del 25 de novembre a l’1 de desembre queden pendents quatre activitats més de les quals també se les dedicarà una propera entrada al blog i que ben aviat es farà difusió de les properes previstes durant el desembre i que tancaran el curs dedicat a les identitats de Nou Barris i a commemorar el 40è aniversari de la creació del Districte 9 o de Nou Barris.

dijous, 31 d’octubre del 2024

Darreres activitats d’octubre i actes de commemoració del 40è aniversari de la creació del districte de Nou Barris


Acomiadem el mes d’octubre tot fent un breu repàs a les activitats que s’han realitzat. Mereix destacar que, una part d'aquestes, han estat especialment centrades a commemorar els 40 anys de la creació del Districte 9 o de Nou Barris. L'organització ha anat a càrrec del Districte amb la col•laboració i participació de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, que ha tingut un paper actiu i decisiu.


El dijous dia 10 es va traslladar al castell de Torre Baró l’exposició “Fonts de Nou Barris”. La mostra, que es podrà visitar fins el 29 de desembre, és gratuïta i dirigida a tot el públic en general. Al llarg dels plafons, tant les imatges com els textos expliquen que la història de les fonts de Nou Barris ha anat lligada a un passat rural, darrere de les quals hi ha hagut les mines d'aigua i les masies del territori que les van gestionar per garantir l'aigua imprescindible i aprofitar-la pels diferents usos. En l'actualitat es pot observar com les fonts s'han anat assecant progressivament, en bona part degut als efectes del canvi climàtic.


El dilluns dia 14 a les 19.00 h va tenir lloc al pati de la Seu del Districte de Nou Barris (antic edifici del Mental) la presentació de l’exposició “40 anys fent districte. Nou Barris (1984-2024)”. Per commemorar que fa quatre dècades es va crear el nou districte de Nou Barris, es va decidir d’organitzar una exposició d’imatges i textos, juntament amb un vídeo, que resumeixen aquest període de transformació, tot recordant els esdeveniments més notables, especialment les lluites veïnals que van contribuir a millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes dels barris, a més de les corresponents accions municipals. La mostra, que va durar fins el diumenge dia 27, va ser gratuïta i dirigida a tot el públic en general.


El diumenge dia 20 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc davant la masia de Can Valent, a l’avinguda de Río de Janeiro amb el carrer del Pintor Alsamora, la xerrada “Història de la masia de Can Valent”, a càrrec del company i president de l’Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. A mode de curiositat, van estar presents la néta i el besnét dels últims masovers de l’esmentat casalot, els quals van acompanyar al públic assistent tot reivindicant un ús social de l’edifici. El company i músic Antoni García Iranzo va amenitzar l’activitat brindant a tothom amb unes cançons.


El dimecres dia 23 a les 18.30 h a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris va tenir lloc una conferència sobre la història de Nou Barris a càrrec del Manel Martín Pascual (soci de l’Arxiu i membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias) i el nostre company i president de l’Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. El Manel es va centrar en la història de Nou Barris anterior a la creació del districte, quan el territori formava part del nord de Sant Andreu. El Jordi va continuar amb el relat més contemporani, és a dir, una vegada es va formar el districte l’any 1984 fins a l’actualitat. En la presentació, benvinguda i cloenda hi estigueren a la taula la nostra companya Montse Argente i el regidor del districte de Nou Barris Xavier Marcé.


Paral·lelament a la mateixa data i hora va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) les Històries de Cafè titulades “Relats familiars al voltant de cuidar, acompanyar i sostenir”. L’activitat va estar organitzada pel Memorial del Mental, que porta la nostra companya Mercedes Hidalgo, amb la col·laboració del Centre Cultural Ton i Guida i AFEM Nou Barris (Associació de Familiars de Malalts Mentals). El propòsit ha estat que, des dels relats de familiars de persones en tractament, es pogués obrir a tothom en general per compartir l’experiència sobre la complexitat de cuidar, de com sostenir i sostenir-nos, d’allò que ens ha donat esperança i ajuda, així com tot el què anés sorgint a partir dels testimonis i les aportacions personals dels participants.


El dijous dia 24 a les 13.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) un esdeveniment gens habitual però força original i singular: l’enregistrament en directe d’un ball de flamenc a càrrec d’artistes de l’escola de ball La Tani. Sota el títol “La mesa que baila / La mesa que enseña”, aquesta idea de l’artista, comissari, crític d’art, investigador, editor i especialista en cultura flamenca Pedro G. Romero, serà una pel·lícula i una sèrie de tretze capítols, que parlarà de Barcelona i el flamenc a Nou Barris des d’una exploració de la bogeria a les dissidències sexuals, des de la infància a l'emergència subalterna i des de la migració fins a la complexitat gitana sota el comú del popular. Tot plegat s’emmarca dins del projecte del Víctor Jaenada titulat “Pajarracos, pájaros y pajaritos”, amb motiu de la participació a la Biennal Nòmada Europea Manifesta 15 Barcelona Metropolitana.


El divendres dia 25 a les 18.00 h va tenir lloc a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris la taula rodona “Nou Barris. 40 anys fent districte”. L’activitat va comptar amb cinc tertulians: la Carmen Andrés (regidora de Nou Barris entre el 2007 i el 2011), l’Irma Rognoni (regidora de Nou Barris entre el 2011 i el 2015), la Janet Sanz (regidora de Nou Barris entre el 2015 i el 2019), l’Aurora Álvarez “Yoyi” (presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Verdum) i el nostre company Arnaldo Gil en representació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. La periodista i escriptora Ruth Rodríguez fou la moderadora mentre que la benvinguda i la cloenda anà a càrrec del regidor del districte de Nou Barris Xavier Marcé.


Finalment, el dissabte dia 26 va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) el seminari “El patrimoni: una qüestió de futur”, on van participar representants de centres d’estudis i entitats tant de Nou Barris com d’arreu de Barcelona que defensen tant el patrimoni com la memòria històrica. De 9.00 h a 9.30 h va haver l’acollida i benvinguda del públic participant; de 9.30 h a 9.45 h es va fer la inauguració de l’activitat; de 9.45 h a 10.30 h es va fer la conferència inaugural titulada “El patrimoni, una qüestió de futur” a càrrec de la companya Neus González; de 10.30 h a 11.30 h el company Arnaldo Gil va fer la xerrada ”Què ha fet i fa l’Arxiu pel patrimoni de Nou Barris?”; de 12.00 h a 12.30 h van fer la seva aportació altres entitats de Barcelona que van explicar les seves experiències patrimonials; de 15.00 h a 16.30 h va haver una taula rodona dedicada a les accions patrimonials i memorialístiques a Nou Barris; i de 16.30 h a 17.00 h es van presentar les conclusions i es va procedir a fer la cloenda.

Fotos: AHRNB, Nou Barris En Comú, Nou Barris.Net.