dimecres, 13 de maig del 2015

Darreres activitats a l'Arxiu


El passat dimarts 28 d'abril, a les 19:00h. a la seu de l'Arxiu es van celebrar unes noves Històries de Cafè que portaven per títol "De la psiquiatria institucional a l'Hospitalària". L'activitat, emmarcada en els actes commemoratius de l'any del Mental que enguany organitza la nostra entitat, tingué l'especial participació d'un grup d'antigues treballadores de l'Institut Mental de la Santa Creu que van aportar la seva experiència personal. Això ha estat possible gràcies a les gestions de la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, antiga treballadora del Mental que, a més, s'ha encarregat de coordinat l'activitat. Aquesta vegada es van tractar temes mèdics allà aplicats com les drogodependències, els processos d'ingrés de persones malaltes, l'aplicació de nous tractaments, les teràpies en família i l'escola sistemàtica, entre d'altres. Les explicacions dels testimonis, que han estat recollits i formaran part del nostre fons documental, van satisfer més enllà del què es preveia les expectatives del públic assistent, el qual va tenir la possibilitat d'escoltar una visió diferent, original i interessant de la història del Mental. El final de l'acte va acabar amb un refrigeri.


D'altra banda, durant els dies 9 i de 10 d'aquest mes de maig es va celebrar a Vilafranca del Penedès una nova edició del RECERCAT (Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana). Organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, es realitza anualment en el marc dels actes de la capital de la cultura catalana i té com a principals objectius: donar a conèixer l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; i reconèixer tant la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació, com la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Una vegada més, la nostra entitat ha participat en l'estand de Barcelona, oferint al públic informació al voltant de nosaltres i una mostra de les publicacions. Allà hi van anar els nostres companys i col·laboradors Arnaldo Gil, Marta Grau i Josep Maria Babí. Enguany, els escenaris del RECERCAT han estat el convent i claustre de Sant Francesc, l’auditori Viseum, la capella de Sant Joan, el Casal i la plaça de Jaume I. L'estança de dos dies també ha servit per a visitar el campanar de l'església de Santa Maria, un itinerari per la vila i una interessant Visita al Centre d'Interpretació de l'Aviació Republicana i la Guerra Aèria-CIARGA, a Santa Margarida i el Monjos.


I el passat diumenge dia 10, al parc de la Guineueta, com és tradició, es va celebrar una nova edició de "La Cultura va de Festa", que enguany ja va per la 35a. Una vegada més, la majoria de les associacions i entitats veïnals i culturals del districte de Nou Barris es van congregar en un ambient festiu, amb estands, carpes i exposicions on es podia demanar informació o bé participar en diverses activitats lúdiques. Gràcies a què el temps va acompanyar, l'assistència de públic fou notable. L'Arxiu, que mai no falta a la cita, va muntar la seva corresponent parada que enguany incloïa una pancarta que portava per títol "Expliquem històries de la gent". Els nostres companys i col·laboradors Josep Maria Babí, Josep Antoni Rodríguez, Carmen Ríos i Montserrat Massot es van encarregar d'atendre al públic visitant, tots plegats al peu del canó i sota un sol de justícia.
Durant aquest mateix mes de maig encara ens esperen noves activitats que s'inclouen en la icona corresponent a l'agenda mensual d'activitats del blog. Per això, esperem una vegada més la vostra participació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada