Del divendres 12 al dissabte 20 de juny el barri de la Guineueta ha celebrat la seva tradicional Festa Major. Però enguany ha tingut la inestimable participació de la nostra entitat, motiu pel qual aquesta vegada ha estat molt especial. I és que l'Arxiu, entre les seves accions, acostuma en la mesura del què és possible a col·laborar activament amb associacions i entitats del districte de Nou Barris, sempre és clar amb tot allò que tingui a veure amb la difusió de la memòria històrica local i de la cultura als barris.
Així, doncs, el passat diumenge dia 14 a les 11:30h. del matí es va organitzar una visita guiada al castell de Torre Baró, en què afortunadament el bon temps va acompanyar i va permetre fer d'aquest dia una jornada força agradable amb unes vistes panoràmiques immillorables. En l'activitat hi van participar més de 60 persones, bàsicament veïns i veïnes del barri de la Guineueta, a més d'altres persones interessades que se n'havien assabentat. Degut a la nombrosa assistència de públic, es van haver de fer quatre grups d'unes quinze persones, de manera que mentre uns pujaven a dalt del castell, els altres esperaven el seu torn per a poder contemplar el paisatge de Barcelona, part del Maresme, de les comarques vallesanes i, fins i tot, de Montserrat i el Montseny, entre d'altres punts visibles.
A la part de baix el nostre company i col·laborador Jordi Sànchez i Ruiz va explicar la història de les dues i autèntiques Torres del Baró que van existir a tocar la carretera de Ribes, a prop de l'actual estació de la RENFE, l'una al segle XV i l'altra al segle XVIII, i que han donat nom a un barri erigit sobre l'anomenada Quadra de Vallbona. Va parlar també dels terrenys i de les propietats que disposaven fins arribar a principis del segle XX, tot oferint informació desconeguda i en bona part inèdita d'aquest territori, demostrant-se una vegada més com Nou Barris té una història molt antiga.
A dalt del castell el nostre company i col·laborador Ricard Fernández i Valentí va explicar la història de l'actual edifici conegut com a Torre Baró, des de la constitució de la societat que pretenia urbanitzar la muntanya el 1904 fins a la seva rehabilitació i obertura com a mirador, tot fent referència a la seva construcció, a la seva habilitació en un autèntic castell durant la Guerra Civil, a la seva conversió en icona i símbol dels 9 Barris a partir del 1970, a les Acampades Urbanes i al destacat paper que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va tenir per a la seva recuperació fins arribar als nostres dies.
Altres companys i col·laboradors de l'Arxiu també van venir com a organitzadors i controladors d'un públic que va quedar molt satisfet de la visita. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a l'interès per part dels Amics del Fòrum Cultural Guineueta, entitat fundada el 1968 dedicada principalment a fomentar l’amistat i la solidaritat entre els socis i sòcies tot impulsant activitats com conferències, debats, cinefòrums, teatre llegit, cafès-tertúlia, visites culturals, exposicions fotogràfiques, concerts de música i excursions temàtiques, així com concursos anuals de poesia, literatura i fotografia. La seva seu es troba al Centre Cívic de Ca n'Ensenya, a la masia de Ca n'Amell Gran, al Parc Central de Nou Barris.
Paral·lelament, del 13 al 20 de juny es va muntar a la sala polivalent del mercat de la Guineueta una interessant exposició fotogràfica que commemorava el 50è aniversari d'aquest espai comercial tan emblemàtic del barri. L'exposició estava formada, d'una banda, per un conjunt de 12 plafons de gran format que, per mitjà de textos i fotografies antigues explicava la història del comerç a Nou Barris, de la formació del nou barri de la Guineueta i del mercat municipal. D'una altra, un altre conjunt de 38 plafons però de format més reduït, també amb textos i fotos històriques, feia una ampliació més detallada del comerç del districte des dels anys vint fins a l'actualitat, de la construcció del polígon d'habitatges i de l'evolució del mercat de la Guineueta des de la seva inauguració el 1965 fins a la seva reforma, modernització i reobertura el 2013.
El nostre president de l'entitat, l'Arnaldo Gil Albacete ha estat l'encarregat de dissenyar-la, la Margarita Sànchez Soler ha efectuat les fotografies modernes del mercat, mentre que el Ricard Fernández i Valentí i la Neus González Monfort han procedit a les correccions i revisions pertinents de textos i imatges. Des d'aquí volem donar les gràcies al nostre amic Diego Ortega Tamayo, veí de la Guineueta i soci de l'Arxiu, i a la Charo, secretària del mercat de la Guineueta, pel seu entusiasme i suport a l'exposició, a més dels particulars i comerciants que, inestimablement i desinteressadament, han cedit les seves fotografies per a fer realitat aquesta exposició.
segueixo amb el vostre blog, i s.e.uo. no vaig veure reflectides aquestes activitats, ja pasades i que res hi puc fer-hi. Isabel
ResponEliminaHola Anónim . Además de seguir este blog me atrevería a aconsejarte que para no perderte nada mires el grupo de Facebook del Arxiu . Allí se comentan todos los actos que se van a llevar a cabo y aquí se comentan como fue . Un saludo
ResponElimina