dijous, 22 d’octubre del 2015

L'Arxiu reivindica la recuperació del Xalet de la Trinitat


El passat diumenge 18 d'octubre al matí l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va organitzar una activitat destinada a reivindicar la recuperació del Xalet de la Trinitat, actualment en runes. Tot just al costat de l'edifici, en la confluència de l’avinguda de Vallbona amb el carrer d’Aiguablava es va muntar una carpa amb la inscripció "Perill patrimoni", on s’aprofità l'ocasió per a posar a la venda les principals publicacions de la nostra entitat i informar sobre les nostres intencions a les persones curioses que s'hi van acostar, la majoria excursionistes que anaven cap a Collserola. A més, es va organitzar per als visitants que ho desitjaven una petita excursió pels voltants del Xalet amb el propòsit de donar a conèixer el patrimoni més amagat de la zona, com les restes de l'aqüeducte del Baix Vallès, les cases de l'aigua de Torre Baró i el Pont dels Tres Ulls.


Des de les 10:00h. del matí fins a les 14:00h. del migdia estigueren al peu del canó els nostres companys i col·laboradors Josep Maria Babí, Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Marta Grau, Antonio Pascual, Jordi Sánchez i Antonio Silva. Entre els visitants vingueren a donar-nos suport el Ramon Casas, veí de la Trinitat Nova i president de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Trinitat Nova, l'Antonio Franco, un dels actuals propietaris d'una de les Cases dels Carters, i l'Amador Expósito Muñoz, veí de la Trinitat Vella i president de l'Associació i Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de la Trinitat Vella.
En una inspecció feta per tal de comprovar l'estat actual de l'edifici es pogué observar la seva deplorable conservació. Una part de la casa es troba semienterrada com a conseqüència de les runes d'obres acumulades durant tants d'anys. L'interior és completament buit, amb el sostre caigut, les bigues podrides i la planta baixa semienterrada per les runes i les escombraries abocades.


Enguany el Xalet de la Trinitat, conegut també com la “Casa del Conte” o la “Casa de les Bruixes” ha fet cent anys, doncs va ser inaugurat un 12 d’octubre del 1915. La idea inicial era d’erigir tot un conjunt de cases idèntiques o similars que havien de configurar una ciutat jardí a la falda de la muntanya, on ara hi ha el barri de la Trinitat Nova. Els terrenys on fou construït llavors es venien a un preu molt econòmic, propietat de Manuel María de Sivatte, el principal promotor. No obstant, a causa dels problemes econòmics i les males comunicacions amb la resta de Barcelona van fer fracassar el projecte. Al voltant del Xalet eren habituals els aplecs, les ballades de sardanes o la celebració de festes. La casa fou habitada fins als anys setanta en què els seus propietaris van marxar. Fins fa pocs anys va romandre penjat un cartell on deia “Se vende”, amb un número de telèfon.


Des de la nostra entitat es reclama que es conservi el Xalet, que no disposa de cap tipus de catalogació patrimonial. Una de les raons de pes per a la seva recuperació és perquè és l’única mostra que existeix de casa unifamiliar de ciutat jardí destinada a classe obrera, ja que aquesta fou una iniciativa única no només a Barcelona, sinó fins i tot a nivell de Catalunya, d’Espanya i també d’Europa. I en aquest sentit, volem que se li atorgui un ús social i/o cultural tot integrant-lo dins el conjunt patrimonial format per la Casa de l'Aigua, les Cases dels Carters, els aqüeductes i el Pont dels Tres Ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada