dimecres, 21 d’octubre del 2015

Passejada pel Mental amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni


El passat diumenge 11 d'octubre es va fer una visita al que hi resta dempeus de l'històric Institut Mental de la Santa Creu, actualment emprat com a Seu del Districte, Biblioteca de Nou Barris i caserna de la Guàrdia Urbana, entre d'altres equipaments.
La passejada, organitzada amb motiu de la celebració de l'Any del Mental pel centenari de la finalització de les obres de construcció de l'edifici, es va emmarcar dins les Jornades Europees de Patrimoni. Aquesta és una iniciativa conjunta del Consell d'Europa i la Comissió Europea en la que participen cinquanta estats europeus signataris de la Convenció Cultural Europea. Es tracta d'unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de promoure l'accés al patrimoni cultural. El programa anual, generalment durant un cap de setmana de setembre, ofereix l'oportunitat de visitar monuments, museus i zones d'interès cultural, normalment obrint les portes excepcionalment al públic.

                           

El punt de trobada va ser a les 10:00h. del matí a la plaça Major de Nou Barris, davant del faristol amb codi QR del projecte Relligant Nou Barris d'elements patrimonials del districte. El nombre de visitants fou força acceptable, a destacar persones ex-treballadores i ex-internes que van fer les seves aportacions personals, i a diferència de l'any passat que va ploure aquesta vegada va acompanyar el dia. Les explicacions dels espais a visitar van anar a càrrec dels nostres companys Josep Maria Babí, Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Mercedes Hidalgo (antiga treballadora del Mental), Vicente Martín (antic treballador del Mental) i Jordi Sànchez. Com a suport auxiliar de cara a mostrar imatges antigues del Mental es va comptar amb la participació del Jesús Aguilar, l'Antonio Pascual i l'Antonio Silva. Malgrat que no es va editar un butlletí per a l'esdeveniment com és habitual en les passejades, es va oferir novament al públic el butlletí "Petit Arxiu" número 97 titulat "Terres de l'Hospital Mental: Ca n'Amell Gran", escrit pel nostre company i col·laborador Jordi Sànchez i Ruiz.


Els elements que es van visitar van ser l'antic edifici que acollí l'Institut Mental de la Santa Creu (on es veieren les antigues sales, els patis i el lluernari), l'església del Mental (en força mal estat de conservació) i la masia de Ca n'Amell Gran (Centre Cívic Ca n'Ensenya). A la meitat de la ruta es va projectar a la sala de plens un audiovisual que recollia imatges fixes i documentals històriques. Enguany, la visita ha estat força més amena gràcies a la presència dels 21 plafons del projecte "Senyalitzem la història" que expliquen els diferents espais que va ocupar l'antic Mental mitjançant uns textos acompanyats de fotos històriques. Són presents des del passat 15 de maig i van ser elaborats per l'Arxiu.
Per al proper mes de novembre es preveu que es faci a l'Arxiu la darrera activitat amb motiu de l'Any del Mental, que en termes globals ha tingut força èxit de públic i ha servit, principalment, per a donar a conèixer la importància de preservar la seva memòria històrica i de conservar els elements patrimonials que han sobreviscut al pas del temps i a l'especulació urbanística.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada