El passat dijous dia 19 es va inaugurar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) l'exposició fotogràfica que commemora els 25 anys del fenomen de l'aluminosi al barri del Turó de la Peira. De fet, aquest mes de novembre (va ser la matinada del dia 11) ja fa un quart de segle que l'esfondrament parcial d'un bloc d'habitatges situat al número 33 del carrer del Cadí va deixar una veïna morta, dos ferits greus i molta por a l'esmentat barri.
Per als qui encara ho desconeguin, l'aluminosi és una patologia del formigó motivada pel tipus de ciment que s'utilitzava a Espanya per a la construcció d'edificis entre els anys cinquanta i setanta del passat segle.
L'anomenat ciment aluminós, amb una gran quantitat d'alúmina que prenia més de pressa, es feia servir en la fabricació de certes biguetes dels edificis. Amb el pas del temps el formigó es feia menys resistent i més porós posant en perill l'estabilitat de l'edifici. Aquest material ja havia estat prohibit a França des dels anys quaranta. Malauradament, la justícia no va trobar indicis racionals de criminalitat ni en el constructor (Roman Sanahuja) ni en el fabricant del ciment. El cas va quedar arxivat el 1993.
Al voltant de 5.000 habitatges es veieren afectats i des d'aleshores fins l'actualitat l'Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira no ha parat de lluitar per a demanar la remodelació del barri, la qual cosa va comportar l'enderroc o reconstrucció de quasi tots els blocs afectats, que sumaven al voltant de 54, i la seva substitució per uns altres de nous.
A les 19:00h. es va procedir a fer l'acte de presentació tant de l'exposició com del llibre, amb l'assistència d'una cinquantena de persones, entre les quals es trobaven alguns testimonis d'aquella tragèdia. El nostre company i col·laborador Jordi Sànchez i Ruiz va fer l'obertura i presentació de les persones convidades que van fer els seus parlaments: l'Antonio Silva (president de l'Associació de Veïns i Veïnes del Turó de la Peira i soci número 1 de l'Arxiu), el Pep Molina (advocat i representant legal dels veïns afectats pel succés), el Pep Miró (president de la FAVB en el moment de la tragèdia) i el Víctor Seguí (arquitecte que va elaborar els informes de les actuacions).
Però la convidada més especial de la taula va ser la Laura De Andrés Creus, que va aprofitar l'ocasió per presentar el seu tercer llibre titulat "Vides apuntalades. 25 anys d’aluminosi al Turó de la Peira". Aquesta periodista nascuda a Barcelona el 1978 és també autora dels llibres "El preu de la fam. L’estraperlo a la Catalunya de la postguerra" i "Barraques. La lluita dels invisibles", i ha col·laborat en mitjans locals com el setmanari "El Temps" i el suplement econòmic "El Cèntim" del diari "Avui", i des de fa anys forma part del Gabinet de Comunicació de la UGT de Catalunya. Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem expressar la nostra satisfacció pel fet que les consultes que l'autora va fer del nostre fons documental hagi contribuït a fer realitat aquest interessant treball.
Després dels corresponents parlaments, es va donar la paraula als assistents, els quals van aportar el seu testimoni personal d'aquells fets i van fer preguntes a les persones convidades. Finalment, després d'un fort aplaudiment, tothom va aprofitar l'ocasió per a visualitzar els plafons que conformen l'exposició, i es va habilitar una taula per a vendre al públic els exemplars del llibre publicat amb motiu d'aquesta trista commemoració. L'autora, que va regalar dos exemplars per a la nostra entitat, un d'ells amb dedicatòria inclosa, va signar diversos llibres als qui el van comprar i va aprofitar l'ocasió per a fer-se sòcia de l'Arxiu.
L'exposició sobre els 25 anys de l'aluminosi al barri del Turó romandrà durant un mes, concretament fins el 18 de desembre, i serà visitable els dies feiners d'obertura de l'Espai Via Favència.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada