El passat dimarts dia 15 va ser presentat al local social del Centre Cultural "Els Propis" el llibre que porta per títol "Barcelona tuvo cines de barrio", escrit pel nostre company i col·laborador Roberto Lahuerta Melero.
L'acte es va iniciar a les 19:00h. amb una notable assistència de públic i un ambient força nadalenc, doncs havia muntada una exposició de pessebres i diorames de l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella. A la taula hi estigueren presents el nostre company i col·laborador Ricard Fernández Valentí (autor d'un dels dos pròlegs mentre que l'altre és del seu germà Tomàs el qual no va poder assistir per raons d'agenda) i l'autor de l'esmentat llibre.
Ricard Fernández, breument, remarcà que el llibre recull concretament la història dels cinemes de barri de la ciutat de Barcelona, de manera que queden excloses les sales d'estrena i d'art i assaig. A més, destacà la importància de recuperar la memòria d'aquests locals no només perquè era una assignatura pendent i un acte de justícia, sinó també pel fet que antuvi foren autèntiques institucions de barri, elements identitaris i part important d'una etapa de la vida de moltes generacions de persones. Va finalitzar el seu parlament fent referència al tancament de sales de cinema en l'actualitat com a resultat de l'esgotament d'un model actual de cinema que ha de portar a una nova etapa i, alhora, a una nova forma d'oci.
Roberto Lahuerta, en la seva intervenció va fer referència als seus dos anteriors treballs sobre cinemes de barri editats per la nostra Col·lecció Favència, els quals van servir de precedents per a l'edició actual feta per l'editorial Temporae, que corregeix errades i incorpora nova informació fruït de la recerca personal. Va explicar allò que caracteritzava als cinemes de barri, com eren els programes dobles, el NO-DO i els documentals, les varietats en alguns casos, les sessions contínues i la projecció de pel·lícules retallades o en mal estat, entre d'altres coses. També va recordar que les sales eren punt de trobada i de relacions socials, el principal centre d'oci dels barri en èpoques difícils i, fins i tot, l'important paper que tingueren com a centres de reunió veïnal per a fer mítings polítics, concerts o actes reivindicatius durant els anys de la Transició. Pel fet de fer-se la presentació a Nou Barris, va procedir a un breu repàs històric i nostàlgic pels antics cinemes dels barris del districte, tot mostrant plànols, cartells i fotografies antigues en un PowerPoint.
Va acabar el seu parlament fent referència al llegat dels cinemes de barri en l'actualitat però adaptat als temps i als gustos presents: els cinemes Maldà i Zumzeig com a sales de repertori que combinen estrenes i reposicions; la sala Phenómena Experience, antic cinemes Nàpols i cine Nápoles que oferta programes dobles de films comercials de gran èxit dels anys 70, 80 i 90; i els cinemes Texas, antic cinemes Lauren Gràcia i cine Texas, amb una oferta de pel·lícules de reposició a un preu econòmic i en versió original subtitulada en català.
Al final dels parlaments, es va passar el torn de paraula al públic, i Ricard Fernández va cloure l'acte tot recomanant la compra del llibre com a bon regal de Nadal i Reis. Finalment, per cortesia d'"Els Propis" va haver un pica-pica per a tothom, moment en què Roberto Lahuerta va aprofitar l'ocasió per signar els exemplars que es van posar allà a la venda, al preu de 16,50 euros.
En definitiva, el llibre esdevé un manual molt útil amb la història de 132 sales de cinema de barri, amb aportacions documentals inèdites i desconegudes, i alhora una història local de Barcelona de la qual no se'n pot prescindir i que ajuda a entendre aspectes singulars i importants del nostre passat, així com el gran significat que tingué la presència dels cinemes de barri. A més de les llibreries de Barcelona, es podran adquirir exemplars a la nostra entitat. Qui ho desitgi, pot passar pel nostre local de Via Favència els dimarts i els dijous de 18:00h. a 20:00h. Us hi esperem.
Aquest llibre m'ha servit de gran ajuda per les entrades del meu blog, https://memoria-andreuenca.blogspot.com/, sobre els cinemes que havia tingut Sant Andreu. He començat per l'Atlàntida i ara estic enllestint el cinema Coroleu i continuaré per la resta.
ResponElimina