dimecres, 25 de maig del 2016

Xerrada sobre les terres del Mental a la Seu del Districte de Nou Barris


El passat diumenge 22 de maig va tenir lloc a la Seu del Districte de Nou Barris la conferència que portava per nom "Les terres del Mental". L'activitat, organitzada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, estava emmarcada dins del programa de la Festa Major de Nou Barris d'enguany. L'acte, que va comptar amb l'assistència de diversos socis i sòcies de l'Arxiu així com de públic en general interessat pel tema, es va iniciar a les 12:00h. del migdia a la Sala d'Actes. Una hora abans el Grup d'Història de Nou Barris havia iniciat a la mateixa Seu del Districte la tradicional visita teatralitzada pel què havia estat l'antic Mental.
La xerrada va anar a càrrec del nostre company i col·laborador, alhora president de l'entitat, Jordi Sànchez i Ruiz. Gràcies a la seva excel·lent recerca en diversos arxius i centres de documentació, les seves descobertes han fet possible de reconstruir la història més antiga i desconeguda dels terrenys on, finalment, es va erigir l'Institut Mental de la Santa Creu. Durant la xerrada va passar un PowerPoint per a il·lustrar i fer més amena les explicacions. Tanmateix, es va posar a la venda el "Petit Arxiu" especial número 97 de la col·lecció, amb format revista, que relata la història de les propietats pertanyents a la masia de ca n'Amell Gran, és a dir, de les terres on després es va erigir el Mental.


Cal remarcar que l'esmentat butlletí va ser editat el passat mes de gener del 2015 amb motiu del centenari del Mental, i que es troba a la venda a la seu de la nostra entitat al preu de 3€ per als socis i sòcies i 5€ per a la resta d'interessats. La conferència, igual que la publicació, es va estructurar en sis parts: 1) Introducció, on es fa referència als límits de l'heretat de ca n'Amell Gran; 2) L'origen del nom de ca n'Amell Gran, actualment mal anomenada Ca n'Ensenya, amb la qual cosa va aprofitar per a explicar el motiu de l'error històric; 3) Història de la propietat directe, on es fa referència als comtes de Vialfranquesa i a la figura de Vicente Dasí i Lluesma; 4) Ramon Payerols i Cervelló, el propietari de ca n'Amell Gran; 5) Les parcel·lacions de ca n'Amell Gran; i 6) La primera pedra. Una història intensa en la què no hi falten referències constants a delimitacions, terrenys, parcel·les, propietats, heretats, finques, censos, compres, vendes, lloguers, comtes, marquesos i masies. A més, també va fer referència a part de la història de les masies de Ca n'Ensenya, Can Sant Genís i, en menor mesura, Can Masdéu, tres espais que també tingueren un lligam amb el Mental. La xerrada va finalitzar precisament amb l'acte de col·locació de la primera pedra del Mental, el 20 de desembre de 1885. Acabada la ponència, es va passar al torn de preguntes i comentaris per al públic assistent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada