diumenge, 1 d’agost del 2021

La Granja del Ritz, un patrimoni històric d'urgent recuperació


La Granja del Ritz al barri de Vallbona ha estat amenaçada per un incendi malintencionat a la muntanya produït a pocs metres de distància d'aquest conjunt històric. Afortunadament les flames no han arribat a afectar l'edifici que es troba des de fa anys en estat ruïnós. Aquest succés és un exemple del què podria arribar a passar quan un element d'aquestes característiques, per manca d'interès o de sensibilitat, resta abandonat a la seva sort i sense cap tipus de mesures de conservació preventives.
Situada al torrent de Tapioles, l'antiga Granja Montserrat es construí al voltant dels anys vint o trenta, ocupant unes 8.000 ha. de terreny. El conjunt estava format per tres edificis funcionals amb sostre a dues aigües. Al primer es trobava l’habitatge familiar, al segon les quadres del bestiar i al tercer un petit magatzem per deixar tot el material de treball. Al seu moment la granja fou molt moderna pel seu sistema de regadiu i pels procediments emprats per a la cria d'animals, així com pels avantatges socials per als seus habitants i treballadors. Venia els seus productes als veïns i veïnes de Vallbona i als comerços que havia en l’antiga carretera de Ribes. Durant la Guerra Civil va ser col·lectivitzada i es va dedicar a abastir les tropes republicanes.


Ja a la postguerra, als anys quaranta el seu propietari Miquel Cabré Ycart va vendre la granja a Mercedes Azcoaga Torras, propietària de l’hotel Ritz i una de les dones més poderoses i influents de la ciutat. Així va ser quan es convertí en proveïdora d’aliments de l’hotel assegurant aliments frescos com ara verdures, llegums, carn i sobretot aviram. La granja, igual que l'hotel, va passar a mans de Julio Muñoz Ramonet, el qual després d'haver patit pèrdues econòmiques va traspassar el negoci als anys noranta a la cadena hotelera Husa de Joan Gaspart. Des de llavors aquest conjunt restà abandonat, moment en què una part del veïnat del barri de Vallbona va reclamar la seva recuperació, rehabilitació i conversió en un centre d'educació ambiental i agrícola, per bé que hi havia qui volia un altre tipus d'equipament, com ara una guarderia. El 2003 l'adquirí l'Ajuntament de Barcelona. Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris demanem que s'actuï quan abans millor a la Granja del Ritz per garantir la seva preservació, doncs del contrari el seu abandó contribuirà inexorablement a la desmemòria històrica, a restar identitat de barri, a donar ales als interessos especulatius i a impedir que aquell conjunt sigui rehabilitat i emprat com a equipament per als veïns i veïnes de la Zona Nord. Igualment caldria prestar més atenció a la zona forestal de Collserola que engloba Nou Barris, un pulmó verd ric en patrimoni que no es pot deixar cremar ni degradar, doncs gairebé a cada estiu és objecte d'incendis provocats.


Ara fa poc al barri de la Prosperitat ha estat enderrocada la Vila Concepció, una casa unifamiliar de planta baixa, situada al carrer de Joaquim Valls, exemple històric de les primeres urbanitzacions efectuades als anys vint del passat segle. Darrerament hem vist com aquesta tipologia d'habitatges s'ha anat substituint per blocs de pisos. Són notícies que ens haurien de servir per prendre consciència de la importància i la necessitat de preservar aquells elements patrimonials actualment desprotegits o abandonats i reaccionar quan abans millor per no arribar massa tard. Encara ens queda molta feina per fer i moltes lluites per guanyar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada