El passat dijous dia 24 a les 19.00 va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del llibre "La vida no regalada". L'activitat va comptar amb la presència de més de 60 persones, tot un rècord d'assistència fins el punt que van faltar cadires per a tothom. A l'escenari estigueren l'autor de la novel·la, en Luis Cabrera i el periodista Antonio Baños, responsable de dirigir l'acte el qual va estar acompanyat de peces musicals a càrrec d'Antonio Carrasquilla i Mariano Murillo.
L'obra, de 285 pàgines i editat per Roca Editorial, és una novel·la sense ficció que narra l'evolució d'Espanya des dels darrers anys del franquisme fins a la Transició a través de la vida del seu protagonista, en Lorenzo Almendro. Es narra el dia a dia d'un nen d'un poble de Jaén que emigra amb els seus pares a Barcelona durant els anys 60 i s'estableixen al barri de Verdum. D'aquesta manera s'assisteix mitjançant l'esmentat personatge a la realitat d'aquells anys i a la convivència entre els immigrants arribats d'arreu d'Espanya i les famílies catalanoparlants.
El descobriment del català, les colles enfrontades, els habitatges de l'OSH, els pares treballant a les fàbriques metal·lúrgiques o tèxtils, les festes populars, els primers flirteigs polítics, el repartiment d'octavetes, la creació de les cases regionals i les penyes flamenques, entre d'altres coses, són tractades amb gran realisme. Des dels inicis més amateurs i els primers contactes amb el flamenc fins a la relació professional i d'amistat amb figures tan destacades com Enrique Morente, Camarón, Tete Montoliu, Mayte Martín o Miguel Poveda, la vida de Lorenzo Almendro, és a dir, de Luis Cabrera, ens fa partícips d'una època de revolta i descoberta plena de música, ideals i talent.
La benvinguda va anar a càrrec de la companya Montse Argente, la qual va explicar qui eren Luis Cabrera i Antonio Baños. Durant la presentació del llibre l'autor va compartir amb tothom diversos temes relacionats amb la immigració, el franquisme, els moviments socials, les lluites veïnals i l'evolució dels barris que actualment conformen el districte de Nou Barris. Al final de l'acte el públic assistent va tenir l'oportunitat de fer preguntes i comentaris, alhora compartir vivències d'aquella època.
Per als qui ho desconeguin, esmentar que en Luis Cabrera és un músic i escriptor nascut a Arbuniel (Jaén) el 1954, que va passar a residir a Barcelona des del 1964. Als anys 70 va impulsar la Penya Flamenca Enrique Morente al barri de Verdum i es va involucrar en diversos moviments socials. El 1979 va fundar el Taller de Músics, el 2005 va publicar el llibre "Els altres andalusos" i el 2010 el llibre "Catalunya serà impura o no serà". Amant del flamenc i el jazz, l'any 2015 va guanyar el Premi ARC de música per la seva trajectòria professional.
El company Arnaldo Gil es va encarregar de fer la cloenda, que va acabar amb un fort aplaudiment del públic. Allà mateix es va habilitar una taula amb exemplars del llibre que es van posar a la venda. Una llarga cua de gent es va fer darrera d'en Luis Cabrera perquè signés exemplars. L'acte ha estat enregistrat i emès en directe (streaming) a través del grup de Facebook de l'Arxiu per aquelles persones que no van poder assistir. L'audiovisual es troba a l'abast de tothom que desitgi veure'l.
El llibre és a la venda al públic en les principals llibreries de Barcelona i del districte de Nou Barris. L'Arxiu disposa d'un exemplar dedicat per l'autor i que ja forma part de la biblioteca de l'entitat, a disposició, és clar, del públic que vingui a consultar.
LA presentación más divertida que he visto en tiempos.
ResponEliminaHi havia bastant més de 30 persones
ResponEliminaLástima que los personajes del libro que había por la sala no entraron en el juego. Ni para contradecir ni para dar la razón al autor. Hubiera sido la presentación perfecta
ResponEliminaVeus Atucole? Ja esta arreclat
ResponEliminaQue maco que es el Ricard que fa cad del que li diuen.