diumenge, 1 de maig del 2022

Presentat el nou llibre sobre Nou Barris "La revolució de l'habitatge"


El passat dimarts dia 26 d'abril a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del llibre que porta per títol "La revolució de l'habitatge a les perifèries obreres i populars: Nou Barris 1939-1980". L'acte, que va comptar amb la presència d'una quinzena de persones, va comptar amb l'autora i autors, José Luís Oyón, Manuel Guàrdia i Maribel Rosselló. Els altres dos autors, el David H. Falagáni el Joan Roger no van poder assistir. La presentació va anar a càrrec de la sòcia i antiga professora Roser Solà i Montserrat. Ella va comentar que els autors allà presents tenien en comú el fet de ser arquitectes i docents a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i que hi ha dues coses que els uneix: l'urbanisme i la relació entre l'espai i la societat. Respecte el llibre, va destacar la gran quantitat de documentació emprada, reflectida en les seves pàgines, així com la quantitat de fonts d'informació i centres de documentació consultats.L'obra, a més, és més profunda pel que fa a analitzar l'espai i les persones que l'habiten. El José Luís Oyón ofereix una pinzellada més obrerista, el Manuel Guàrdia és més historiador de la ciutat i la Maribel Rosselló es centra especialment en l'interior dels habitatges i la higiene.


Tots tres, a través d'un PowerPoint, van explicar l'estructura del llibre i el seu principal contingut. En línies generals, el treball versa sobre l'habitatge com a protagonista absolut de la revolucionària formació i transformació del paisatge de les perifèries obreres i populars durant el franquisme. Prenent Nou Barris com a cas d’estudi, s’aborda el fenomen des d’un punt de vista ampli i relacional.L’habitatge, més enllà d'un producte immobiliari, és vist des d'altres punts de vista: 1) com l’actiu d’un mercat responsable d’un creixement urbà explosiu; 2) com a materialitat en relació canviant amb les infraestructures i les xarxes tècniques que el connecten amb la ciutat; 3) com a responsable de com s’hi viu, des de la superfície útil de l’habitatge i la seva organització fins a les formes de les unitats familiars; 4) com a tipus de tinença, amb el que suposa de revolucionari l’accés massiu a la propietat des de 1960; 5) i com a creador de relacions de veïnatge a través de tot tipus de lligams i trobades de sociabilitat barrial.


El llibre està estructurat en sis capítols: 1) La revolució de l'habitatge a les perifèries obreres i populars, 1939-1980: el cas de Nou Barris; 2) De la ciutat horitzontal a la vertical: la revolució del paisatge residencial a la perifèria; 3) Dèficits infraestructurals i primeres respostes veïnals; 4) Del suburbi al barri: reflexions s'obre l'evolució de les comunitats de barri; 5) Transformació en l'espai domèstic i els canvis en les formes de viure; i 6) Habitatge, propietat i moviments veïnals: un epíleg a manera d'hipòtesi conclusiva.
Després de les explicacions, el públic assistent va tenir l'oportunitat de fer comentaris i preguntes. L'acte va cloure amb un aplaudiment. L'autora i els dos autors van signar un exemplar que l'Arxiu ha adquirit perquè passi a formar part de la biblioteca de l'entitat. Publicat el novembre del 2021, el llibre ha estat editat per l'Ajuntament de Barcelona, l'Institut de Cultura i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). Qui vulgui conèixer amb detall l'acte, podeu consultar l'enregistrament que es va fer en directe i que es troba al grup de Facebook de l'Arxiu.


Fotos: José María Medina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada