dimecres, 24 de maig del 2023

Darreres activitats de maig de l'Arxiu


Del 13 al 21 de maig, s'han succeït al districte de Nou Barris tot un seguit d'activitats molt interessants on l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha participat activament.
El passat dissabte dia 13 va tenir lloc la passejada "El Rec Comtal a Sant Andreu de Palomar". El punt de trobada va ser a les 10.00 h del matí al carrer de Palomar amb Fernando Pessoa. L'activitat fou organitzada pel Centre d'Estudis Ignasi Iglésias (CEII), juntament amb la col·laboració de la Taula Comunitària del Rec Comtal i el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Les explicacions anaren a càrrec de Manel Martín Pascual, historiador, membre del CEII i soci de l'Arxiu. Per part de la nostra entitat estigueren presents els companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil.


Al mateix dia, a partir de les 19.00 h la Nit dels Museus va fer presència un any més a Nou Barris amb l'organització de visites guiades a les instal·lacions històriques de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. L'itinerari, amb explicacions a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, s'inicià al conjunt de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella. Després de visitar la Casa de les Comportes i la Casa de Màquines, a través del túnel sota l'avinguda Meridiana s'arribava al conjunt de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, on es realitzà una visita al dipòsit i a la piscina. Sota la galeria subterrània principal que connecta les dues instal·lacions sota l'avinguda Meridiana, es va instal·lar una exposició que explica la història dels elements patrimonials i infraestructures de l'aigua a Nou Barris. També es va fer una visita teatralitzada a càrrec d'un actor vestit d'època que encarnava el personatge de l'Esteve Tres Ulls.


D'altra banda, amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el passat dijous dia 18 a les 19.00 h va tenir lloc l'acte de senyalització del Museu del Futbol, ubicat al carrer del Molí 104, al barri de la Prosperitat. Inaugurat l'any 2011, és  l'únic museu amb què compta Nou Barris i és iniciativa del senyor Salvador Farreras que, en un local de la seva propietat, va saber salvaguardar tots els records d’aquest esport que es practicava majoritàriament al districte. Aquest acte, on van assistir els companys Josep Maria Babí i Arnaldo Gil, forma part del procés de senyalització mitjançant petites plaques b uns breu explicació històrica destinat a recuperar, reivindicar i difondre la memòria històrica local dels barris.


I sense deixar de banda les esmentades festes, un any més es van celebrar les clàssiques visites guiades a la seu del Districte de Nou Barris. Va ser el diumenge dia 21 en dues franges horàries de 10.00 h  a 12.00 h i de 17.00 h a 20.00 h. El punt de trobada va ser a l'entrada principal de l'edifici, a la plaça Major de Nou Barris, on tingué lloc la benvinguda i la presentació. Els principals elements que es van explicar van ser, entre d'altres, el vestíbul, la primera planta, la sala de plens del districte, la masia de Ca n'Amell Gran (actual Centre Cívic Ca n'Ensenya) i el pati de la caserna de la Guàrdia Urbana, on va existir fins el 2011 el xalet que es va fer construir una pacient de l'alta burgesia. Una de les persones que van participar en les explicacions va ser la companya Mercedes Hidalgo, antiga treballadora de l'Institut Mental de la Santa Creu, sòcia de l'Arxiu i responsable de la secció del Memorial del Mental.


I a la tarda, al mateix indret, concretament al saló de Plens del Consell del Districte, a les 18.00 h tingué lloc la xerrada que portava per títol "Vint anys de microhistòries a Nou Barris", a càrrec de les autores del llibre recentment publicat titulat "Microhistòries de Nou Barris" i publicat per l'Arxiu dins la Col·lecció Favència, la Ruth Rodríguez i la Marta de San Nicolás.

Fotos: AHRNB, Arnaldo Gil, Jordi Sànchez, www.noubarris.net.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada