diumenge, 25 de juny del 2023

Darreres activitats de l’Arxiu


Aquest mes de juny que anem deixant enrere i que ja ens ha portat al solstici d’estiu ha tingut com a resultat tot un seguit d’activitats força interessants. Per tancar el mes de maig, el passat dijous dia 25 a les 19.30 h al Centre Cultural Can Clariana (C/ Felip II, 222) va tenir lloc la xerrada que portava per títol “La recerca als arxius notarials”, a càrrec del company i president de l’Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz. L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, s'emmarcà dins del cicle de conferències titulades "Els dijous fem història" on cada darrer dijous de mes es convida a una persona especialitzada en un tema determinat per a què faci una ponència sobre el barri del Congrés i els Indians, sobre Barcelona o d'algun altre tema històric o d'interès social. Va estar organitzat per l'Arxiu Històric del Congrés-Indians (nom que rep la Vocalia d'Història de l'Associació de Veïns del Congrés-Indians) amb el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. La presentació va anar a càrrec del Ricard Sas i Filella, membre de l'Arxiu Històric del Congrés-Indians.


Ja entrant al mes de juny, el passat dissabte dia 10 a les 12.00 h al Centre Cultural Ton i Guida (C/ Romaní, 6) va tenir lloc l’acte d’homenatge a la Maria Antònia Canals i Tolosa. Transcorregut un any del seu traspàs, cal recordar que aquesta dona en qüestió va ser una mestra, matemàtica i pedagoga que a l’any 1962 va fundar l’escola Ton i Guida, on va aplicar el mètode pedagògic Montessori. L’homenatge va consistir en la inauguració d’una exposició fotogràfica sobre la trajectòria de l’escola Ton i Guida, que enguany commemora el 60è aniversari de la seva creació. Paral·lelament, l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha participat amb la col·locació d’una “rajoleta de la memòria” que inclou una fotografia de la persona homenatjada i un petit resum de la seva feina i aportació al barri de les Roquetes.


Transcorreguda una setmana, el diumenge dia 19 va tenir lloc la passejada de barri "La Guineueta en festes". L'activitat, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, estava emmarcada dins els actes de la Festa Major de la Guineueta 2023, que es va celebrar del 9 al 18 de juny. Va tenir la col·laboració de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Guineueta. El punt de trobada va ser a les 11.00 h del matí als jardins de Llucmajor, davant del parc de la Guineueta. Les explicacions anaren a càrrec del company Arnaldo Gil i es van visitar indrets com ara el parc de la Guineueta, els blocs de l’OSH, la Via Favència, l’església de Sant Mateu, l’escola Ginesta, l’Institut de formació professional Guineueta, la masia de Can Carreras, el parc Central de Nou Barris, l’aqüeducte del Baix Vallès, el mercat municipal, la masia de Ca n’Amell Gran (Centre Cívic Ca n'Ensenya), l’església del Mental, l’edifici del Mental (actual seu del Districte i Biblioteca de Nou Barris) i les urbanitzacions de Barcinova i Calinova. Acabada la passejada les persones assistents es van mostrar molt satisfetes tant pel recorregut com per les explicacions.


I el dijous dia 15 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) la presentació de l’exposició "Poliesportiu Valldaura: 44 anys gestionant esport". La iniciativa va néixer amb motiu del centenari del barri de la Prosperitat i per commemorar els 44 anys de vida d’aquest equipament de barri i per al barri accessible a través de la gestió ciutadana. Anteriorment va estar exposada del 10 al 23 de gener al Casal de Barri de la Prosperitat. El resultat és un conjunt de 23 plafons que inclouen diversos elements: presentació, la Harry Walker, l'institut Sant Andreu i Santiago Rusiñol, la inauguració l'any 1978, imatges del 1978 al 2020, la revista “A ver!”, les etapes de gestió, les entitats esportives històriques, les activitats destacades, l'esport femení, l'esport adaptat i inclusiu, les entrevistes a figures destacades i el poliesportiu en l’actualitat. La mostra és gratuïta, recomanable per a tothom i romandrà visitable fins el proper 15 de juliol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada