El passsat dijous 28 de setembre a les 19.000 h va tenir lloc a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) el debat titulat "Ón són els originals". Les persones convidades que van participar van ser la Francesca Portolés (de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya), l'Oleguer Benaiges (de l'Arxiu Fotogràfic de Catalunya), el Mateo Pérez (del Centre Cívic Can Basté), la Marta Delclòs (documentalista i sòcia de l'Arxiu), la Ruth Rodríguez (de Nou Barris Televisió i sòcia de l'Arxiu) i el Xavi Carrascal (arxiver del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona). D'una banda, es va pretendre reflexionar sobre la identificació de quins són els originals d'aquelles fotografies que roden pel món digital i analògic, doncs sovint resulta una feina compicada el poder-ho esbrinar. D'una altra, es va debatre al voltant de quina manera es podria identificar l'autoria d'una fotografia, sobre si realment importa més qui ha estat la persona que l'ha fet o bé el missatge i el contingut.
La xerrada es va fer a partir de l'exposició fotogràfica del Juan Manuel Coria "Morocho" que es troba muntada al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) i és visitable fins el proper dijous dia 19 d'aquest mes. L'autor va estar també present en el col·loqui i va signar el llibre de visites de l'Arxiu. El resultat és un recull d'imatges procedents de l'exposició "Històries dels 80", les quals procedeixen dels originals que el mateix autor va portar a l'entitat i que estigueren exposades per primera vegada l'any 1999 i dues dècades després, al 2020, al Casal de Barri de Torre Baró. La mostra, gratuïta i oberta per a tothom, inclou seccions amb diferents suports fotogràfics, com ara plaques de vidre, rodets fotogràfics, diapositives, contactes positius, disquets de 3,5, CD's i DVD's, així com una dotzena de fotografies de Nou Barris en plena transició.
Tot plegat forma part de la interessant donació que en "Morocho" va fer a l'Arxiu i de la qual se n'ha fet una sel·lecció. Des del moment en què es va rebre el fons documental esdevingué tot un repte de recuperació fotogràfica dels anys 80 i 90 degut al suport, ja que està format per negatius i contactes, fet que ocasionà més feina a l'hora de fer-ne una catalogació. Des de l'any 2018 s'ha anat fent una recuperació progressiva i laboriosa gràcies a que es disposen dels mitjans tècnics i humans per fer-ho possible. Així és com els suports fotogràfics antics abans esmentats han estat recuperats del seu estat de relegació.
Des del dilluns dia 2 d'aquest mes d'octubre, a l'interior del castell de Torre Baró es pot contemplar i gaudir de l'exposició de maquetes d'edificis emblemàtics i esglésies titulada "Nou Barris en miniatura". El resultat és un conjunt de maquetes tant d’elements arquitectònics pertanyents al districte de Nou Barris com d’altres indrets que inclouen obres patrimonials com ara, per exemple, l’ermita de Sant Onofre, l’ermita de la Salut (El Papiol), el pont del Diable (Martorell), l’ermita de Sant Julià i Santa Justina, Santa Maria de les Feixes, Sant Pau de Riu-sec, el castell de Torre Baró, l’aqüeducte del Baix Vallès a Torre Baró i el pont dels Tres Ulls. Al costat de cada maqueta s’inclou una breu explicació de cada element. L’exposició és gratuïta i oberta per a tothom, i romandrà visitable durant aquest mes d'octubre. Per saber-ne els horaris poseu-vos en contacte amb el castell de Torre Baró (telèfon 664044079).
El Xavi de la Cruz no va poder venir. En el seu lloc hi va ser l'Andreu Carrascal, arxiver del Col.legi d'Arquitectes.
ResponElimina