L’associacionisme veïnal a Verdum no és actual sinó que ve de molt antic. Ja a la dècada de 1920, amb la proliferació de les primeres barraques dels pagesos de la vinya i dels primers conjunts d’habitatges de planta baixa, quan la barriada de Verdum disposava d’un mínim considerable de població, un grup de persones encaminades a defensar els seus interessos varen fundar el 18 d’octubre de 1925 la Defensa de la Propiedad Urbana de las Afueras de Barcelona, que posteriorment es denominaria Asociación de Propietarios y Contribuyentes de las Roquetas. La seu social s’emplaçava al Forn de Verdum, al carrer del Mas Duran, i tenia com a principal objectiu organitzar-se per a millorar els serveis i la urbanització de la barriada. Entre els anys 1925 i 1927 en va ser president Carmel Tusquellas “Charlot”, el qual va lluitar per millorar les condicions dels carrers. Les seves actuacions anaren encaminades a la col·locació de voreres, passos empedrats, l’arranjament de les calçades, fer arribar la xarxa d’enllumenat, instal·lar-hi fonts públiques i assegurar un manteniment mitjançant la presència d’una riada de neteja. Aquest personatge era a més un actor còmic que feia espectacles taurins i fou l’inventor del terme “charlotada”.
Quaranta-cinc anys després es va fundar l’Asociación de Vecinos de 9 Barrios, de la qual Verdum en formava part fins que a finals de la mateixa dècada de 1970 es va independitzar com a entitat pròpia. Entre les seves actuacions, destacar la reivindicació de l’escola Mio Cid (1970), les lluites per a la reparació dels blocs de l’Obra Sindical del Hogar (1973), les pressions contra l’enderroc de la guarderia Los Enanitos (1973), les pressions per cobrir el II Cinturó (1974), les concentracions per a enderrocar la planta asfàltica i erigir al seu lloc un ateneu popular (1977), el tall del carrer de l’Artesania per a col·locar-hi semàfors i asfaltar el carrer (1979), la manifestació per a cobrir el II Cinturó (1987), i la pressió a l’Ajuntament per a remodelar les Vivendes del Governador (1988).
Entrats al nou segle XXI, com a conseqüència de les lluites veïnals es va crear l’anomenat Pla Comunitari de Verdum, entès com una xarxa de propostes i actuacions promogudes per l’Associació de Veïns i altres entitats del barri amb la col·laboració d’alguns serveis i administracions públiques, amb l’objectiu d’esbrinar les necessitats i potencialitats en tots els àmbits i progressar en la millora de la qualitat de la vida col·lectiva del barri. És ben segur que això marcarà una tercera etapa en la història veïnal de Verdum i que en el nostre present els homes i dones del barri amb les seves lluites ben aviat l’escriuran.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada