dijous, 19 d’abril del 2012

U.E. Sant Andreu: temporada 1970-71 sense tribuna‏


El passat diumenge 8 d' Abril es va publicar en aquest blog una històrica fotografia del bus que va sortir durant alguns mesos dels anys 1969-70 de la cotxera del carrer de les Monges per portar als socis de la U.E. Sant Andreu al camp del R.C.D. Español (l'antic Sarrià), on l’equip jugava els partits com a local degut a què el seu propi nou camp estava en construcció.
Com que també sóc fill del poble de Sant Andreu i en aquells temps n'era soci, vaig viure i gaudir dels millors anys de tota la història del club, voldria comentar i aclarir algunes inexactituds que presenta l'escrit del senyor Miquel Segura i Llop:
El Sant Andreu no va pujar a la Segona Divisió A, senzillament va pujar a Segona Divisió, dons la Segona B encara no existia (ja tornarem sobre això més endavant).
El què es va construir va ser un camp de futbol i no pas un estadi puix aquests són els recintes esportius que tenen pistes d'atletisme al voltant i d'altres instal·lacions per practicar d'altres esports...
El Sant Andreu no va jugar tota la temporada al camp de Sarrià. La temporada 1969-70 la va encetar al vell camp del carrer de Santa Coloma on encara hi va jugar tres partits com a local. Es va enderrocar a finals d’octubre del 1969 que va ser quan es va traslladar a Sarrià, on hi va disputar nou partits de Lliga i un de Copa com a local (els resultats esportius són una altra cosa…)
El camp va costar al voltant de 25 milions de pessetes de l’època i es va construir en poc més de tres mesos, puix es van emprar elements de formigó prefabricat per bastir les grades encara que la tribuna no es va completar amb la visera de plàstic amb les quatre barres fins a la temporada següent 1970-71 (la fotografia ens mostra la presentació de la plantilla per aquella temporada sense ella: la grada lateral que li correspon és més baixa). El motiu és que es van tenir que desviar i reubicar unes canonades del gas que passaven per on tenia que anar la cimentació dels pilars que havien de suportar-la (tot això a la vorera del carrer de Santa Coloma).
La inauguració oficial va tenir lloc el dia de Sant Josep del 19 de Març del 1970 amb un partit amistós entre la U.E. Sant Andreu i el C.F. Barcelona, que va guanyar aquest últim (0-1) amb un gol de Joaquim Rifé. Només tres dies més tard, el diumenge 22 de Març s’hi va jugar el primer partit oficial: Va ser contra l’Oviedo i va guanyar el Sant Andreu amb gol de Yanko Daucik de penal.
L’enllumenat artificial encara va trigar una mica més. Les quatre torres de llum no es van instal·lar fins el 1972 i es va celebrar el primer partit nocturn al camp del Sant Andreu el 13 d’abril de 1972, tot just fa 40 anys, un altre cop amb el C.F. Barcelona com a rival. Aquesta vegada va guanyar el Sant Andreu per 3 gols a 1.
Malauradament, aquella època daurada es va acabar per dificultats econòmiques, l’any 1977. No va baixar a Tercera Divisió perquè just aquell any es va crear una nova categoria, la Segona Divisió B, en la què va debutar en la temporada 1977-78. La resta ja és història, i qui estigui interessat en ampliar més dades estan totes al llibre del Centenari (2009).

Josep Maria Babí Guimerà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada