diumenge, 9 de setembre del 2012

Aquell pont del Dragó

 
Si, és el pont del Dragó... de fa un munt d'anys. Però, quants?
Anem a fer una petita tasca de deducció A la fotografia (feta des del carrer de Bartrina) hi podem trobar moltes pistes:
1. Al rètol del bar hi figura un anunci de Coca-Cola. A l’any 1951 neix el primer embotellador espanyol (Cobega), que al 1953 inaugura la primera planta, a Barcelona, a la barriada de La Pau. L’esmentat rètol es veu força deteriorat pel pas del temps.
2. El noi entre els dos homes porta pantalons “de golf”, pas previ als pantalons llargs dels adolescents de finals dels anys cinquanta.
3. Els cotxes. En primer terme, borrós, assa un Biscúter que ja hem explicat tant en aquest blog com a la Revista, es va construir entre els anys 1953 i 1960. Per sota del pont entra un Seat 600, versió Normal (el primer matriculat fou el B-141.141 el 8 de juny del 1957, llàstima que d’ aquest, per la distancia no es pot llegir la matrícula). El cotxe negre de la dreta només deixa veure l’aleta de la roda davantera, un fanal, i una part quadrada del habitacle. Era, sens dubte, un cotxe d’importació, i força antic. No era un Citröen, ni un Peugeot ni tant sols un Fiat “Balilla”, de formes més arrodonides. Ens decantem per un Renault “Monaquatre”, construït a Billancourt, França, a partir del 1931. Motor de benzina de 1463 cc. i velocitat màxima de 85 km/h. Bon cotxe, dons portava nogensmenys de vint i tants anys a les carreteres…de l’època.
4. FRANCO FE. Al dentell del pont s’hi pot llegir aquesta inscripció que és, sens dubte, una abreviatura que vol dir “FRANCO FALANGE ESPAÑOLA”. Era una forma reivindicativa que, als anys cinquanta els falangistes (diguem-ne “purs”) volien lligar el seu partit (durant el franquisme la Falange va passar a dir-se “El Movimiento”) al nom del dictador, dons en aquells moments les seves figures polítiques i socials anaven minvant influencia i rellevància obrint pas als tecnòcrates del Opus Dei (el 1956 Laureano López Rodó fou anomenat Secretario General Técnico de la Presidencia del Gobierno per l’almirall Carrero Blanco, alhora ministre de la Presidencia), la qual cosa va originar un altre onada de dissidències en el sí del partit.
Per tot el què s’hi ha exposat podríem afirmar, amb poc marge d’error, que la fotografia va ser presa a la primavera o a la tardor (els homes no porten roba d’ abric però sí americana i jersei el noi) a l’any 1958.
 
 
Josep Maria Babí Guimerá
(amb la col·laboració de Roberto Lahuerta Melero)

P. S. Un cop publicada la foto, un amable comunicant ens ha informat que recorda que la pintada del dintell del pont es va fer a l'any 1946 amb motiu del suport que la FET va donar a Franco arrel de l'exclusió d'Espanya del concert económic europeu i de l'ONU, entre d'altres.
També ens explica que, amb motiu del rodatge de una pel·lícula, tot cobrint la pintada, el pont es va fer servir com a punt fronterer.
Tot plegat se'ns ha comunicat amb favor del máxim rigor possible de la informació.

1 comentari:

  1. Brutals les deduccions per descobrir la data de la fotografía. Això no ho feis ni Sherlock Holmes. Felicitats !

    ResponElimina