El passat dijous dia 25 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va fer una activitat que podríem considerar atípica, però no pas per això menys interessant. L'investigador mexicà Josué Mario Villavicencio Rojas va viatjar de Mèxic a Espanya per a celebrar dues ponències sobre les experiències i aportacions relatives a la seva investigació d'història local a la regió d'Oaxaca i, en particular, com va crear el seu arxiu històric i va formar cronistes comunitaris. La primera conferència la va celebrar a Madrid i gràcies a les gestions fetes per la gestora cultural també d'origen mexicà Reina Mendoza, la segona conferència es va poder celebrar a la nostra entitat. Mereix la pena remarcar que fou ella mateixa qui suggerí la proposta de què aquesta personalitat exposés a l'Arxiu i no pas a la Universitat de Barcelona, doncs sempre ha manifestat un gran interès i sensibilitat per la història social de Nou Barris. Darrerament, igual que ella, s'han conegut diversos casos de nous veïns i veïnes, gent procedent d'altres països que han expressat interès per conèixer la història local del districte així com la seva voluntat de participació en els moviments veïnals. Aquest fenomen cal considerar-lo positiu i motiu d'orgull.
Malgrat que tot plegat es va haver d'organitzar amb certa celeritat degut a la manca de temps, el resultat va merèixer la pena i l'activitat es convertí en una experiència molt interessant i enriquidora, doncs això ha obert portes de col·laboració, d'intercanvi d'experiències i de possibles lligams que de ben segur seran enriquidors.
L'acte, sota el nom de "Fuentes para la historia de Oaxaca. Experiencias de formación de cronistas comunitarios en las regiones de Mixteca y Costa Chica de Oaxaca", es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència. Poc abans, però, tant el senyor Josué Mario com Reina Mendoza van visitar la casa de la nostra col·laboradora resident en una de les poques cases antigues dels anys vint encara supervivents al barri de Verdum, la senyora Núria. Després es van dirigir a la nostra entitat, on aquest professor i doctor de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla fou rebut per part nostra, fet que varem aprofitar per a explicar-li qui érem i ensenyar-li les instal·lacions i el fons documental.
A les 19:00h. s'inicià l'acte i comptà amb l'assistència d'unes 30 persones, algunes de les quals eren de la comunitat mexicana resident a Barcelona. A més, també hi comptà amb l'assistència del representant del consulat de Mèxic a Barcelona. El nostre col·laborador Ricard Fernández i Valentí s'encarregà de procedir a l'obertura, presentació i cloenda. La conferència, acompanyada d'una projecció d'imatges en PowerPoint, durà al voltant d'una hora i mitja, essent molt amena, interessant i, en molts moments, divertida, ja que el senyor Josué Mario va arrencar riures i somriures al públic en diverses ocasions.
Finalitzat l'acte, es va fer un aperitiu que va servir per a conèixer de més a prop aquesta personalitat, a qui podríem descriure d'home senzill, receptiu, agradable i simpàtic. Com a curiositat, va oferir al nostre company Ricard Fernández i Valentí a fer un viatge a Mèxic per a l'any vinent i convertir-se en el convidat d'honor de la universitat per a organitzar conferències relatives a donar a conèixer als estudiants mexicans l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, els moviments socials a Nou Barris i aspectes relatius a la història local de Barcelona. Ell hi va acceptar de molt bon grat. Tanmateix, la nostra entitat el va obsequiar amb alguns números de la revista L'Arxiu, algun Petit Arxiu i un exemplar del llibre "Así era Nou Barris", l'autor del qual li va signar i dedicar.
A l'endemà, el mateix Ricard va fer un itinerari urbà a Josué Mario per a què es fes una idea bàsica sobre com era el districte de Nou Barris. Abans d'anar-se'n a Mèxic, va prometre de tornar a Barcelona a mitjans del mes de març del pròxim any, d'instal·lar-se a viure temporalment a Nou Barris i de començar un treball de recerca relatiu als moviments veïnals del districte, establint una anàlisi comparativa i paral·lelismes entre el nostre cas i el de les regions mexicanes de Mixteca i Costa Chica d'Oaxaca.
Desitgem que aquesta interessant experiència obri les portes a l'arribada de més gent d'altres països que ens vulgui conèixer i fer més internacional la nostra entitat, donant a conèixer la nostra experiència, la nostra feina i la nostra humanitat al món. De moment, l'Arxiu i Mèxic ja s'han donat la ma com a gest de germanor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada