dimarts, 11 d’agost del 2015

AGOST. Es crea la línia 12 d'autobús

Foto: Josep Miquel Solé (06/07/1977)

El 19 d’agost de 1964 va entrar en servei la nova línia 12 d'autobús "Buen Pastor-Roquetas". Circulava pels carrers de Sant Adrià, Gran de Sant Andreu, passeig de Fabra i Puig (tornant per Felip II, Escòcia, Dublín i Sant Ildefons), plaça del Virrei Amat, passeig del Doctor Pi i Molist, passeig del Verdum, plaça de Llucmajor, passeig de Valldaura, Font de Canyelles, Santa Engràcia i Argullós L’oferta es va cobrir amb tres autobusos. 
Durant els anys setanta, la seva circulació pel barri de La Prosperitat va ser sovint interrompuda pels talls de circulació per part del veïnat que reclamava la instal•lació de semàfors. A partir del 1982 va ampliar el seu recorregut per aquest mateix barri, passant a circular pels carrers de Boada, Badosa, Argullós, Vinyar, Baltasar Gracián i avinguda de Río de Janeiro i ascendir pel passeig de Valldaura.
A petició de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, el 1986 va modificar l'indicador de recorregut, passant d'assenyalar "Bon Pastor-Roquetes" a indicar "Bon Pastor-Prosperitat", la qual cosa evitava confusions ja que realment no circulava pel barri de Les Roquetes. A partir del 6 d’agost de 1996, va deixar de circular els diumenges i festius.
El 31 de maig de 1999  va renéixer amb un nou recorregut entre la plaça del Virrei Amat i la Via Favència a través de l’interior dels barris de Porta i La Prosperitat. Circulava de dilluns a dissabte amb uns intervals de pas de 20 minuts, i era servida amb dos microbusos que permetien el pas i la maniobra pels carrers més estrets. L’1 d’octubre de 2008 es va convertir en Bus del Barri canviant la seva denominació pel número 132.

6 comentaris:

  1. Tenia el seu origen i final al devant de l'església de santa Engràcia. El canvi de sentit el feia enfilant el carrer Mas Duran, marxa enrera cap el carrer Valldaura, gir de les rodes cap a l'esquerra i parada devant l'esglèsia costat muntanya on iniciava el nou trajecte cap el Bon Pastor, pujant per Argullós per anar a buscar la Via Júlia. (Si no recordo malament).

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perdona, podrías indicarme a que calle corresponden ahora la calle Mas Duran y Valldaura, es que no salen en el plano actualmente

      Elimina
  2. Per cert, el bus está al Bon Pastor, mirant cap el Besós, al devant del cine Ambos Mundos.

    ResponElimina
  3. Mi padre estuvo en la 12 con aquellas primitivas maquinas expendedoras de billetes

    ResponElimina
  4. Disculpad, pero la fecha de inicio de la línea fue el 19 de agosto de 1969, no de 1964. Fuente www.autobusesbcn.es

    ResponElimina
  5. La ampliación del recorrido hacía las calles Boada, Badosa y Argullós se realizó en 1973, no en 1982.

    El 23 de enero de 1973, por obras de construcción del Metro línea IV entre las estaciones de Roquetas (actual Vía Julia) y la Pl. Lluchmajor, la línea sufrio un cambio
    de su recorrido en su último tramo de la calle Santa Engracia en ambas direcciones entre la calle Fuente Cañellas y la calle Argullós y comenzó a circular en dirección montaña desde la calle Fuente Cañelas por la calle Boada, calle Badosa a calle de
    Argullos. dónde situo su final y origen en esta calle entre Badosa y Pasaje Argullós, la vuelta lo realizaba
    desde la calle Argullos por calle Viñeda y calle Baltasar al Pº de Valldaura y su ruta.

    Fuente www.autobusesbcn.es

    ResponElimina