dilluns, 5 d’octubre del 2015

Gran èxit de les rutes urbanes de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova


Durant els darrers mesos de juliol i setembre s'efectuaren uns itineraris urbans que tingueren com a punt de trobada inicial la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració conjunta entre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i la Fàbrica del Sol, una consultora mediambiental que ha estat la responsable de proposar diferents activitats de dinamització en aquest equipament amb motiu de la seva recent rehabilitació. Malgrat que l'espai patrimonial encara no s'ha obert definitivament al públic, s'hi desenvolupa una programació amb el propòsit d'atraure participants i veure de quina manera el veïnat respon favorablement a l'oferta.
En el cas concret de les rutes, com a resultat de la cooperació, la nostra entitat va dissenyar quatre passejades que tingueren el vistiplau de l'empresa col·laboradora. Totes elles gratuïtes es van fer en diumenges i s'iniciaven a les 9:30h. del matí. Les explicacions van anar a càrrec del nostre company Ricard Fernández Valentí, amb el suport auxiliar d'altres membres de l'Arxiu que també hi contribuïren activament. Així, els dies 12 i 26 de juliol es va fer la ruta "Història i patrimoni als afores de la ciutat", els objectius de la qual eren: donar a conèixer l'existència d'un patrimoni històric, arquitectònic i monumental als barris perifèrics de la ciutat, sovint desconegut per a la majoria de la ciutadania; demostrar que els barris del districte de Nou Barris tenen una història antiga i important, lligada a la resta de la ciutat; i valorar el patrimoni d'aquests barris i la importància de la seva conservació més enllà dels criteris turístics i comercials. Els elements que es visitaren foren la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, les Cases dels Carters, el Xalet de la Trinitat, l'Escola Sant Josep Oriol, l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, l'escobarri, l'Ateneu Popular de 9 Barris i el Castell de Torre Baró.


El 19 de juliol es va fer la ruta "L'abastiment d'aigua a Barcelona", els objectius de la qual eren: donar a conèixer la història de l'abastiment d'aigua a Barcelona des de l'antic territori que actualment conforma el districte de Nou Barris; entendre el valor dels elements patrimonials relacionats amb el món de l'aigua i la importància de la seva conservació; i conèixer l'aprofitament de l'aigua i les seves conseqüències pel que fa a desenvolupament territorial. Els elements que es visitaren foren els aqüeductes de Torre Baró, les instal·lacions de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella, l'Horta "La Ponderosa", el Rec Comtal i la Granja del Ritz.
El 20 de setembre es va fer la ruta "Les Cases de l'Aigua de la Trinitat", els objectius de la qual eren: donar a conèixer la història de les Cases de l'Aigua de les dues Trinitats; valorar la conservació d'aquests elements com a patrimoni històric i arquitectònic, així com el seu ús social i cultural; i entendre el paper d'aquestes infraestructures en el creixement i desenvolupament posterior tant de Nou Barris com de la ciutat de Barcelona. Els elements que es visitaren foren les instal·lacions de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella, els aqüeductes de Torre Baró i el què hi ha desenterrat del Pont dels Tres Ulls.
El 27 de setembre es va fer la darrera ruta, anomenada "Les lluïtes veïnals transformadores dels barris", els objectius de la qual eren: descobrir els espais transformats com a resultat de les lluites veïnals; descobrir l'origen històric dels anomenats "9 Barris"; entendre la influència dels moviments socials de Nou Barris i la seva projecció més enllà del districte, així com els valors democràtics transmesos; i conèixer la història dels moviments socials a Nou Barris i la seva importància en la història de la ciutat de Barcelona. Els elements que es visitaren foren la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, l'Escola Sant Josep Oriol, el Xalet de la Trinitat, l'ecobarri, el metro, l'emplaçament de l'enderrocada Torre del Rellotge, les cases del Patronat i de l'Obra Sindical, l'emplaçament dels barracons de les escoles Ginesta i Sant Josep Obrer, la Creu de la Trinitat, l'emplaçament del desaparegut "bloc fantasma", l'Ateneu Popular de 9 Barris i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.


Finalment, i de manera excepcional, el dimarts 29 de setembre, a petició del Centre Cívic Zona Nord es va fer una petita ruta per les Cases de l'Aigua de les dues Trinitats, amb la participació d'un col·lectiu de gent jubilada.
Totes les passejades tingueren un notable èxit d'assistència, fet que demostrà el creixent interès popular per conèixer la història i el patrimoni més desconegut dels barris allunyats de les zones tradicionalment turístiques. Gràcies a aquesta col·laboració amb la Fàbrica del Sol, per als propers mesos es preveuen noves rutes, de les quals informarem tant en la pestanya de l'agenda d'activitats del nostre blog com al grup de Facebook, o bé per carta i/o correu electrònic als socis i sòcies de l'Arxiu. Aprofitem l'ocasió per agraïr al Josep Maria Navarro i a la Mercè Zegrí de la Fàbrica del Sol el seu interès per aquesta iniciativa i per haver dispositat la seva confiança en nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada