dissabte, 10 d’octubre del 2015

L'Arxiu participa amb dues activitats a la Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta 2015


Amb motiu de la festa major del barri de Vilapicina i la Torre Llobeta, el nostre company i col·laborador Jordi Sànchez Ruiz s'encarregà de dirigir dues interessants activitats culturals gratuïtes que tingueren el suport de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i de l'Associació de Veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta.
La primera d'elles, del passat diumenge dia 4, fou una passejada de barri que comptà amb una notable assistència de públic de totes les edats. Ens acompanyà en la ruta l'Esther Flaquer i el Carlos Izquierdo del Districte de Nou Barris i l'Eduard Saldaña, secretari de l'Associació de Veïns de Torre Llobeta i Vilapicina. Com a material de suport la nostra entitat posà a la venda el butlletí "Petit Arxiu" que ja ha arribat al número 100 de la col·lecció. Paral·lelament, amb motiu del 50è aniversari de l'Associació de Veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta, l'Eduard Saldaña oferí el butlletí de la història de la masia de Torre Llobeta, alhora que fou l'encarregat de fer l'obertura i la cloenda.


L'itinerari, que s'inicià a les 9:30h., comptà amb un total de 20 parades, motiu pel qual fou molt complet: 1) masia de Torre Llobeta, 2) escultura "La Flama", 3) carrer de Cartellà amb Sant Ferran, 4) plaça d'Álvaro Cunqueiro, 5) carrer de la Mare de Déu de les Neus, 6) torre d'aigua al carrer de Cartellà, 7) carrer de Sant Manuel amb Espiell, 8) carrer de Vilapicina, 9) plaça de Santa Eulàlia, 10) conjunt històric format per la parròquia de Santa Eulàlia de Vilapicina, la masia de Can Basté i l'hostal de Ca n'Artés, 11) plaça del Virrei Amat, 12) les cases del passatge de l'Esperança, 13) les cases del passatge de l'Arquitecte Millàs, 14) la plaça de Garrigó, 15) el passatge d'Escòcia, 16) les cases del carrer de la Jota i la casa del desaparegut carrer d'Orense, 17) el passatge de Santa Eulàlia, 18) el grup d'habitatges Mercedes Fabra, 19) l'Espai Cotxeres de Borbó i 20) "Els Quinze".


A mode de curiositat, l'interès de la ruta quedà reflectit en el fet que algunes persones del carrer que veieren el grup decidiren incorporar-se i acompanyar-nos fins el final. Les explicacions de la passejada anaren a càrrec d'en Jordi Sànchez Ruiz, si bé de les parades davant l'escultura "La Flama" i a la plaça de Santa Eulàlia s'encarregà de fer-ho el nostre company i col·laborador Josep Maria Babí. L'experiència fou força enriquidora en tant que a cada parada s'explicaren aspectes històrics poc coneguts que anaven més enllà de les habitualment conegudes. Alhora, tingué un punt reivindicatiu en quant a demanar la preservació de l'actual patrimoni i a la petició de modificar els plans urbanístics de l'època franquista encara vigents i que ja no tenen sentit en el context actual.


La segona activitat tingué lloc l'endemà dilluns dia 5 a les 19:00h. a la Biblioteca de Vilapicina i la Torre Llobeta, a la sala d'actes, on es realitzà una conferència titulada "Can Xiringoi: una masia oblidada de Vilapicina i la Torre Llobeta". Can Xiringoi fou una masia propera a l'avinguda de Borbó on tretze generacions de la família Armengol hi visqueren entre els anys 1679 (en què s'establí la finca) i 1971 (en què fou enderrocada) i que tingué com a propietat els terrenys que actualment ocupa l'Espai Cotxeres Borbó, abans cotxeres de tramvies i autobusos. L'Eduard Saldaña, secretari de l'Associació de Veïns de Vilapicina i la Torre Llobeta, s'encarregà de fer la corresponent presentació de l'acte, el qual tingué una notable presència de públic que omplí tota la sala.


La ponència també anà a càrrec del nostre company i col·laborador Jordi Sànchez Ruiz, el qual mentre feia les explicacions va passar un PowerPoint il·lustratiu per tal de fer-la més amena i entenedora. La qualitat de la xerrada residí especialment en el caràcter inèdit de la informació, resultat de la seva constant, minuciosa i treballada recerca i investigació en diversos arxius i centres de documentació, així com el seu contacte amb els descendents dels antics propietaris de la masia. El resultat final fou una aportació pública d'uns fets històrics que, a més d'ésser interessants i de no deixar indiferent a ningú, demostren com encara queda molta feina per fer i moltes coses per descobrir, motiu pel qual als propers anys caldrà reescriure tot el què ara coneixem. Al final de l'acte, el públic tingué l'oportunitat de fer preguntes o comentaris.


Ambdues activitats serviren per obrir el programa de festes del barri, el qual s'allarga fins el dia 12 d'aquest mateix mes octubre, organitzat per la Comissió de Festes de Vilapicina i la Torre Llobeta.

1 comentari:

  1. Propera parada, l'article sobre la Trinitat Nova, la casa de l'Aigua, el Patrimoni del barri i els itineraris, publicat el disabte 10 d'Octubre al diari ARA i en el que també hs participat l'Arxiu facilitant la corresponent informació (veure la visita de la periodista Laura Morral).

    ResponElimina