dilluns, 25 d’abril del 2016

Presentat el primer número de la nova col·lecció "Els monogràfics de l'Arxiu" dedicat al castell de Torre Baró


El passat diumenge dia 17 d'abril a les 12:00h. del migdia va tenir lloc al vestíbul del castell de Torre Baró la presentació de la nova col·lecció titulada "Els monogràfics de l'Arxiu". L'acte va estar protagonitzat pels dos autors de la revista, Ricard Fernández i Valentí i Jordi Sànchez i Ruiz. Va haver l'assistència tant dels nostres companys i col·laboradors habituals de l'Arxiu, com també d'alguns socis i sòcies de l'entitat i d'altra gent ocasional que, encuriosida, va decidir d'apropar-se.
Amb aquesta revista s'obre una nova col·lecció dedicada a tractar la història d'aquells elements patrimonials, temes o bé fets històrics que mereixen un capítol apart per la seva importància, amb el propòsit de fomentar la memòria històrica dels barris del districte de Nou Barris. Això permetrà d'expandir-se i d'aprofundir en la recerca, que al nostre blog, en un butlletí "Petit Arxiu" o en la revista "L'Arxiu" no es podrien encabir.
Que s'hagi triat la icona de Nou Barris per a la presentació no ha estat pas casualitat, doncs el primer número està dedicat a la història del castell de Torre Baró.


Durant la presentació es va passar un PowerPoint que detallava pàgina per pàgina l'interior de la revista. Cada autor va explicar la part que va redactar. En Jordi Sánchez Ruiz ha estat el responsable dels vuit primers capítols: 1) Els Pinós i la Torre del Baró; 2) Els marquesos de la Manresana; 3) Carlos Edmundo Sivatte i Vilar; 4) La hipoteca de l'heretat de la Torre del Baró; 5) La Companyia d'Urbanització de les Altures del N.E. d'Horta-Les Roquetes; 6) L'ampliació de la finca de la Torre del Baró; 7) El politècnic de Barcelona; i 8) La carretera Alta de les Roquetes. D'altra banda, en Ricard Fernández Valentí ha escrit els onze capítols restants: 9) El Castell de Torre Baró i el Xalet de la Trinitat; 10) La Guerra Civil i la postguerra: quan la Torre Baró fou un veritable castell; 11) Quan el castell es convertí en icona de Nou Barris; 12) De la fi del franquisme a l'Acampada Urbana; 13) L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris entra en acció; 14) Proposta d'Escola de la Natura; 15) Primera rehabilitació del castell; 16) El castell, un referent de primer ordre de l'Arxiu; 17) El castell es torna a degradar; 18) El procés de recuperació del castell; i 19) La inauguració. Obertura al públic i usos actuals.


L'interior de la revista es troba força il·lustrat amb imatges corresponents a textos d'expedients, a fotos del mateix fons documental de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i de cedents que van col·laborar en el llibre "L'abans a Nou Barris".
Aquest laboriós treball ha permès de descobrir aspectes històrics els quals es creien vertaders i que finalment han resultat erronis. En la introducció de la nova revista s'esclareix d'on prové el nom, on s'ubicava, quantes Torres del Baró han hagut realment, qui van ser els seus propietaris i quina diferència hi ha entre "Torre del Baró" i "Torre Baró", entre d'altres coses. Però el descobriment més important ha estat que el castell actual que avui en dia coneixem i gaudim no va ser erigit el 1905 com es creia sinó que fou construït força més tard, motiu pel qual encara hauria temps de celebrar el seu veritable centenari. Per tant, això obligarà a rectificar els plafons situats en l'entrada del castell i que resumeixen la història de l'edifici. L'elaboració d'aquest primer monogràfic ha estat en part possible gràcies a la col·laboració desinteressada d'Antonio Gómez Planas, Vicent Guallart Furió i Xavier Soldevila Fernández, als qui estem agraïts per les seves interessants aportacions.


Finalment, es va passar un segon PowerPoint que resumia la història del castell i un curtmetratge de ficció de principis dels anys vuitanta titulat "La veritable història del castell de Torre Baró i de la filla malalta", interpretat per un grup d'amics i amigues de l'Escola d'Adults Freire, on va participar, entre d'altres, un jovenet Arnaldo Gil.
Acabat l'acte, es va posar a la venda el nou butlletí així com d'altres publicacions de l'Arxiu, doncs es va habilitar una taula per a mostrar al públic les nostres novetats. Al càrrec de les vendes hi va ser el nostre company i col·laborador Antonio Pascual. Per als socis i sòcies té un cost de 3 euros, mentre que per a la resta de públic val 5 euros. Qui no hagi tingut l'ocasió d'acudir a la presentació us informem que, per a més endavant, se'n farà una altra a la seu de la nostra entitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada