dissabte, 2 de juliol del 2016

Celebrada al Districte de Nou Barris la segona conferència de l'Any Casas


El passat dimarts 28 de juny l’Arxiu Històric de Roquetes va organitzar el segon acte dins de les activitats programades per celebrar l’Any Ramon Casas en que es commemora el 150 aniversari del naixement del destacat pintor. La sala de plens de la Seu del Districte de Nou Barris va ser l’emplaçament escollit per fer aquesta conferència a càrrec de Jordi Sànchez, president de l’Arxiu.
L’acte fou presidit pel conseller del districte, Manuel Cubero Argente, llicenciat en Geografia i Història, en nom de la regidora Janet Sanz que no pogué assistir. El conseller va destacar la figura del pintor i l’agraïment del paper de l’Arxiu per la recuperació de la història del nostre districte.
A continuació va intervenir la senyora. Vinyet Panyella com a Comissària de l’Any Ramon Casas 2016. La directora de Museus de Sitges va explicar com es va iniciar el projecte, quines activitats es preveien durant al llarg de tot l’any, quines eren les entitats col·laboradores i quins eren els emplaçaments destacats. Va destacar la implicació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i la seva participació en les 5 conferències previstes i la nostra col·laboració que es fa amb d’altres entitats, com a l’actual exposició “Ramon Casas: La vida moderna” al Museu del Modernisme de Barcelona o la futura exposició “Ramon Casas en família” que es podrà veure a la Fundació Cultural Rocamora.


A més de Josep Maria Babí, Ginés Cuesta, Carmen Ríos i Antonio Pascual, socis col·laboradors de la nostra entitat també assistiren entre d’altres personalitats, la historiadora Laia Soler especialitzada en la família Rocamora, l’historiador d’Horta Desideri Díez, el director de l’orquestra Laud’Ars Manuel Gómez i la seva senyora, el conseller del districte Quim Sangrà i Joan Puyal, nét de Valentí Puyal, uns dels primers veïns de la barriada de can Garrigó.
En l’apartat d’agraïments es va destacar la feina de Gabriel Pinós, comissari de l’exposició que acull el Museu del Modernisme, Andreu Campmany el darrer Garrigó per la seva documentació aportada, Xavier Soldevila per la seva feina a l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona i a les famílies Codina, Rocamora i de Quadras, hereves del llegat Casas.
Aquesta segona conferència titulada “Ramon Casas a Barcelona” va donar continuïtat a la que s’havia realitzat el 18 de febrer al Museu del Modernisme de Barcelona. En aquesta ocasió es va parlar de les propietats que tenia la família a la ciutat de Barcelona en que es van destacar:

D'esquerra a dreta. 1) Autoretrat de Ramon Casas i Carbó. 2) Retrat d’Àngels Puig i España, propietària de can Garrigó. 3) Retrat de Santiago Codina i Casas, nebot del pintor i constructor de les cases del passatge de Santa Eulàlia.

1. Casa del carrer dels Banys Vells nº. 1-3. Aquesta casa fou construïda per l’indià Pere Carbó i Rovira, avi de Ramon Casas i Carbó.
2. Casa del carrer Nou de Sant Francesc nº. 11-13. Aquesta fou la casa natal del pintor.
3. Les cases del passeig de Gràcia nº. 94 i 96. Aquestes dues cases, situades al costat de La Pedrera, són conegudes per Casa Codina i Casa Casas Carbó. La del nº. 94 fou propietat de Josep Codina i Prat, cunyat de Ramon Casas i la del nº. 96 fou residència del pintor i la seva germana Montserrat.
4. Casa del carrer de Descartes nº. 1-3. Aquesta casa fou la casa mortuòria de Ramon Casas. Aquí vivia amb la seva esposa Júlia Peraire i la seva sogra Maria Ricarte.
5. La finca de can Garrigó i el passatge de Santa Eulàlia. Aquest va ser el punt més destacat ja que feia referència a la història del nostre districte i la seva vinculació amb el pintor. Es va fer una especial menció a Maria dels Àngels Puig i España, la gran propietària i executora de la urbanització de can Garrigó i cosina del pintor. Precisament, el seu besnét, Josep de Quadras Sans, comte de Sant Llorens del Munt, va excusar la seva assistència a l’acte per motius d’agenda. En aquest punt es va resumir la història de les casetes que existeixen al passatge de Santa Eulàlia que foren propietat de Ramon Casas. També es va destacar el paper i la figura de Santiago Codina i Casas, nebot del pintor, que fou el verdader artífex de la seva construcció.
6. Les propietats del Liceu. En aquest apartat es va destacar la vinculació de la família Casas amb aquest Gran Teatre que s’origina ja amb el seu avi.


Abans de finalitzar l’acte es van recordar les properes conferències que oferirà l’Arxiu dins de la commemoració de l’Any Casas que es realitzaran a la Colònia Sedó d’Esparreguera, a la seu de la Fundació Cultural Rocamora de Barcelona i a l’Ajuntament de Navarcles. A més d’aquestes xerrades l’Arxiu prepara unes passejades tant pel nostre districte de Nou Barris com pel centre de Barcelona per homenatjar al gran pintor modernista.
Posteriorment la senyora Vinyet Panyella ens va confirmar la invitació i participació que farà l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris en l’acte central de l’Any Casas que es realitzarà el proper dimecres 6 de juliol al Món Sant Benet (Sant Benet de Bages). Aquest acte, organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera, serà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont i Casamajó. Dins de les activitats d’aquest acte s’ha previst una taula de treball en que participarà el nostre president, Jordi Sànchez.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada