dimarts, 26 de juliol del 2016

L'Arxiu preservarà la placa de la plaça de Llucmajor, ara plaça de la República


El passat 18 de juliol es va celebrar l'acte de canvi de nom de la plaça de Llucmajor, la qual ara passarà a dir-se plaça de la República. El plenari del Districte de Nou Barris ja havia aprovat el canvi de nom el passat 29 de novembre de 2015, amb el vistiplau de la ponència del nomenclàtor, i es va preveure fer-lo efectiu per al 14 d'abril, coincidint amb el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República Espanyola, però finalment s'ha escollit la data abans esmentada. El canvi de nom és una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina la Coordinadora d'Entitats i Associacions de Nou Barris, l'Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics.
En l'acte es va congregar un grup de veïns i veïnes de diferents barris i entitats del districte. El primer tinent d'alcalde de Barcelona Gerard Pisarello i la regidora del districte de Nou Barris Janet Sanz van procedir a la descoberta de la nova placa.


D'altra banda, els jardins situats a l'entrada del parc de la Guineueta, batejats com a Jardins de la Segona República, passen a dir-se Jardins de Llucmajor, amb la qual cosa el nom no desapareix sinó que es trasllada. Precisament aquí, i malgrat el canvi de nom, es conservarà la placa commemorativa realitzada en acer corten amb la inscripció "En homenatge a tots els lluitadors i lluitadores de la República a Nou Barris", col·locada el 14 d'abril del 2012, i que s'havia convertit en l'escenari d'ofrenes florals el dia de la República.
Gràcies a un acord amb el Districte de Nou Barris, es va fer donació a la nostra entitat d'una de les antigues plaques de marbre amb la denominació antiga de la plaça, que es conservarà com a element d'arqueologia urbana i, alhora, com a record històric. La regidora del districte de Nou Barris, Janet Sanz, va fer l'acte simbòlic de lliurament de la placa al nostre company i president de l'Arxiu, Jordi Sànchez i Ruiz, el qual s'encarregà de recollir-la i traslladar-la a la nostra seu.


Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem comunicar que, en relació al canvi de nom de la plaça, l'entitat no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra, i que ha optat finalment per mantenir-se neutral i al marge d'aquest assumpte al tractar-se d'un tema molt sensible amb clar contingut polític i, en conseqüència, no precisament exempt de polèmica. Cadascú de nosaltres, socis/es i col·laboradors/es hem expressat lliurament la nostra opinió al respecte a títol personal, doncs hem cregut que era el més adequat en aquest cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada