dissabte, 6 d’agost del 2016

Celebrat a l'Arxiu el Seminari de Memòria Històrica Local


El passat dissabte dia 30 de juliol va tenir lloc la darrera activitat de l'Arxiu abans de tancar per vacances fins el proper dijous 8 de setembre que reobrirem al públic. Dins del què nosaltres anomenen com a Documentàlia (seminaris de reciclatge per a les persones que col·laborem, però sovint oberts a la resta de socis/es) es va celebrar a la nostra seu un seminari encaminat a parlar sobre l'estat actual del patrimoni de Nou Barris.
A les 9:00h. del matí va congregar-se una vintena de persones que foren convidades a cafè i a les 9:25h. s'inicià la presentació. A càrrec del nostre company Arnaldo Gil, va explicar que anteriorment ja s'havien fet tres seminaris similars sobre patrimoni els anys 1993 (exposició "Identitats"), el 2008 i el 2010 (juntament amb el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté). Després va exposar el Manifest de l'Arxiu del 1993, va explicar conceptes bàsics però fonamentals com la Llei de Memòria Històrica i la Memòria Històrica i va mostrar la classificació establerta de la memòria perduda i del tipus de patrimoni. Per a les xerrades es va preparar un PowerPoint per a fer-ho més amè i entenedor.


El torn de paraula va passar a mans del nostre company Ricard Fernández, el qual s'encarregà d'exposar el patrimoni immoble de Nou Barris, classificat segons la seva època (anterior a 1897, fins a la Guerra Civil, sota el Franquisme i fins l'actualitat), el barri on es troba, l'ús atorgat, el grau de protecció i estat de conservació actual (recuperat, no catalogat, en perill i desaparegut). D'aquest patrimoni es va distingir entre edificis (masies, esglésies, torres...), jaciments arqueològics i obra civil (aqüeductes, mines, basses...)-
Novament l'Arnaldo Gil va reprendre la paraula per parlar del patrimoni moble, tot fent referència a elements urbans (plaques, relleus, mosaics, panells...), escultures (estàtues i monuments), objectes i col·leccions. També va parlar sobre el patrimoni documental, el patrimoni immaterial i el patrimoni natural.


A continuació la nostra companya Marta Grau va explicar el projecte "QR" de senyalització d'espais, on es va establir una classificació diferenciant masies, elements del món de l'aigua, elements d'inicis del segle XX, carrers i barris, equipaments i lluites veïnals, escultures i monuments i els espais de culte.
En darrer lloc, el nostre company i president de l'entitat Jordi Sànchez va fer una xerrada sobre carrers i places i la seva nomenclatura, centrant-se especialment en el cas del sector de Santa Eulàlia de Vilapicina. Per a mostrar els resultats de la seva recerca va exposar un PowerPoint del qual es reflectiren unes estadístiques molt interessants, com les vies amb noms anteriors a l'agregació de Sant Andreu de Palomar a Barcelona que encara es conserven i estarien en el grup dels intocables, noms d'homes i de dones, noms que tenen a veure amb personatges, fets o elements dels barris i noms que res tenen a veure i que, per tant, podrien ser canviables.


A les 11:00h. va haver una pausa i esmorzar, i mitja hora després es van fer dos grups de treball de cara a plantejar propostes. Individualment, cada participant va escriure les seves idees i, finalment, es va fer una posada en comú, on es va arribar a unes conclusions força interessants que, properament, es publicaran en un dossier consultable a l'Arxiu i seran alhora una eina de treball per part de la nostra entitat de cara a futures lluites per difondre la memòria històrica i defensar el patrimoni de Nou Barris.
Acabat el seminari, es va fer el comiat de vacances d'estiu. Per aquest motiu, us recordem que l'Arxiu tornarà a reobrir al públic el proper dijous 8 de setembre en el seu horari habitual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada