El passat dijous dia 2 a les 19:00h. va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència la inauguració de l'exposició titulada "Com ha canviat el barri en 150 anys". La mostra inclou un total de 10 plafons on es resumeix l'evolució urbanística des del passat rural fins a l'actual passeig (a Nou Barris i Horta-Guinardó) i rambla (a Sant Andreu), tot fent referència a les diverses reformes: 1) Plafó de presentació de l'exposició; 2) Mitjans del segle XIX: la necessitat de crear nous espais; 3) L'Eixample de Sant Andreu: el pas de finques rústiques a urbanes; 4), 5) i 6) L'Eixample de Sant Andreu: els propietaris de les finques; 7) El segle XX; 8) L'artèria comercial; 9) El segle XX: plaça del Virrei Amat i avinguda Meridiana; i 10) Can Garrigó.
Paral·lelament inclou també una petita exposició al voltant de la figura d'en Manel Mora i Palau, fotògraf i alhora soci de la nostra entitat. Per aquest motiu hi ha una mostra a partir d'un recull de les seves fotografies personals que va fer durant tota la seva etapa com a veí del barri i com a professional que va tenir el seu propi estudi fotogràfic al número 146 del passeig de Fabra i Puig entre els anys 1965 i 2014. El resultat són 15 plafons i 19 fotografies on es poden contemplar espais del barri, esdeveniments festius i futbol, una de les seves grans especialitats.
Ambdues exposicions es van fer l'any passat amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement de Ferran Fabra i Puig (Barcelona 1866-1944), segon marquès d'Alella, alcalde de Barcelona entre 1922 i 1923, enginyer industrial i polític que, juntament amb el seu germà Romà, va dirigir la companyia tèxtil Fabra y Coats i va finançar la construcció de l'observatori astronòmic de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona al Tibidabo, més conegut com a Observatori Fabra. La iniciativa va ser possible gràcies a una col·laboració entre l'Ajuntament de Barcelona, la Unió de Comerciants Fabra Centre i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris.
L'acte va estar presentat pel nostre company i alhora president de l'entitat, Jordi Sànchez i Ruiz. Va comptar també amb la presència del Manel Mora i Palau, el qual va donar el seu punt de vista històric al voltant de l'evolució dels barris i del passeig de Fabra i Puig. Ell va recordar recorda quan encara el carrer era una rambla i a l'avinguda Meridiana passava el ferrocarril sense soterrar. Per a ell ha estat i continua essent un dels eixos principals de Sant Andreu i Nou Barris que han marcat la vida del seu veïnat. Va considerar que, malgrat que tot ha evolucionat molt ràpid, gràcies a la conservació de les fotos antigues avui en dia es poden contemplar i descobrir elements que ja no existeixen o que eren propis d'unes èpoques passades.
Seguidament i després d'un entranyable aplaudiment d'homenatge al Manel per part del públic assistent, el Jordi va procedir per a fer una conferència sobre la història del passeig de Fabra i Puig, acompanyada d'un PowerPoint per a il·lustrar i fer més amena la conferència. Com a novetat, va aportar informació històrica inèdita resultat de la seva intensa i productiva recerca a l'Arxiu de Protocols de Barcelona, on ha descobert nombroses i interessants escriptures que han aportat una documentació molt rica i de gran valor. Va puntualitzar que el passeig, fins el 1918 es va anomenar de Santa Eulàlia, motiu pel qual el 2018 es commemorarà el centenari del canvi de nom.
Durant la conferència va fer referència als personatges que hi tingueren a veure (com per exemple els germans Ferran i Romà Fabra i Puig, Josep Banqué i Feliu, Josep Maria de Nadal i Vilardaga, Engràcia Batista Planas, Anna Constansó Surroca i Vicent Baldomero Baldrich, entre d'altres), als terrenys i als seus propietaris (Finca de Batista i Planas, Camp d'en Nadal, Societat Puig i Fabra, Ca la Rabia, Torre del Molí de Vent, Can Solà, Torre dels Anglesos, Can Sitjà i Can Basté), a les masies (Can Basté, Can Sità i Can Solà), als projectes urbanístics i al pas progressiu d'espai rural a espai urbà. Al final de la xerrada el públic assistent va tornar a aplaudir i va rebre el torn de paraula per a fer preguntes i comentaris. Aquelles persones que estiguin interessades en l'exposició poden visitar-la gratuïtament fins el proper dijous 2 de març.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada