dimarts, 28 de març del 2017

Tercera ruta de l'aigua en col·laboració amb Espai Tres


El passat diumenge 19 de març va tenir lloc la passejada que portava per títol "L'abastiment d'aigua a Barcelona". Aquesta activitat ha estat organitzada per l'empresa cultural i mediambiental Espai Tres (gestora i dinamitzadora durant un any de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova) i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, amb la participació del nostre company Ricard Fernández Valentí com a guia de la ruta. A les 10:00h. del matí es van congregar una trentena de persones a l'interior de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, punt de trobada i, alhora, primer indret de visita que es va poder visitar parcialment degut a què encara hi ha espais tancats al públic, com el dipòsit i el túnel sota l'avinguda Meridiana, per raons de seguretat.
Acabada la visita, el grup es va dirigir al Pont de Sarajevo que sobre l'avinguda Meridiana connecta les dues Trinitats, fins arribar al conjunt de les Cases de l'Aigua de la Trinitat Vella, gestionat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA).


Seguidament es va enfilar camí amunt per l'avinguda Meridiana fins arribar a l'Horta la Ponderosa, la darrera finca agrària de la ciutat de Barcelona que té la particularitat d'estar regada amb aigües del Rec Comtal. Un camí interior va portar als visitants a descobrir el traçat més rural i desconegut de l'esmentada sèquia fins arribar al barri de Vallbona, on es va poder visitar el tram més històric i autèntic, amb el pont medieval i les cases adossades al curs de l'aigua. Travessant el barri es va arribar fins el tram més urbà integrat al parc, així com al traçat paral·lel a la línia del ferrocarril que condueix fins al terme municipal de Montcada i Reixac. De tornada el pont sobre l'avinguda Meridiana va permetre d'anar fins al barri de Torre Baró per a emprendre el camí cap a la Trinitat Nova a través de l'avinguda de Vallbona i, de pas, poder explicar els darrers elements patrimonials de l'aigua: l'aqüeducte de Dosrius i l'aqüeducte del Baix Vallès. 


Finalment, el recorregut va acabar novament a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Les persones assistents, moltes d'elles residents a fora de Nou Barris, van quedar especialment satisfetes tant per la ruta com per les explicacions rebudes. El més important fou que tothom va prendre consciència sobre la importància i la necessitat de conservar aquest patrimoni de l'aigua de Nou Barris pel fet que són elements únics i irrepetibles que ajuden a explicar i entendre una etapa molt important de la història de Barcelona.
Per aquelles persones que es van perdre aquesta excursió, informem que enguany, amb motiu del centenari de les Cases de l'Aigua de les dues Trinitats, la nostra entitat preveu organitzar una passejada de barri per a visitar tant l'exterior com l'interior de les històriques instal·lacions que van funcionar entre 1917 i 1989.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada