Ara fa uns quants dies els nostres companys Josep Maria Babí i Ricard Fernández van anar a la Residència i Centre de Dia de Gent Gran Porta, al carrer de la Maladeta. El motiu va ser per anar a visitar al senyor Jaume Quintana Raurell, probablement el veí viu que més anys ha viscut al barri de Porta. Aficionat a la història local, ha llegit les Fulles Històriques de Sant Andreu de Palomar, obra de referència de Mossèn Joan Clapès i Corbera, a més de la nostra revista "L'Arxiu", de la qual sovint ha fet comentaris en més d'una ocasió quan es publiquen articles relatius a Porta.
Es va aprofitar l'ocasió per a enregistrar les seves explicacions, alhora que se li van preguntar sobre diversos aspectes del barri que pogués recordar. Recordava que al 1875 el seu rebesavi, resident al número 62 del torrent de Piqué, va comprar uns terrenys al carrer de Porta, que abans es deia carrer de les Coves, per a edificar-hi tres cases. Deien algunes escriptures de propietat de la seva família que l'esmentat vial formava part d'un camí que anava de Sant Andreu a Horta, cosa que ell posa en dubte perquè el traçat quedava tallat per un precipici.
Pel que fa a l'origen del nom del barri, assegura que prové per l'existència de dues sales de ball amb unes portalades de fusta d'obertura i tancament dels locals. Aleshores la gent deia que anava a ballar a Can Porta.
Acabada l'entrevista, va ser obsequiat amb un exemplar de la segona edició del llibre "La Marta de Santa Eulàlia", escrit pel nostre company Josep Maria Babí. Per al proper número de la revista "L'Arxiu" es publicarà un article complet amb les aportacions històriques d'aquest home que amb tanta cordialitat ens ha brindat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada