dilluns, 3 d’abril del 2017

ABRIL. Neix oficialment l'Associació de Veïns de 9 Barris


L'11 d'abril de 1970 va néixer oficialment l'Associació de Veïns de 9 Barris, al barri de la Trinitat Nova, en una reunió celebrada al barracó del Centro de Vida Comunitaria para Todos. Com el seu nom diu, la nova associació estava formada i representada per nou barris: Prosperitat, Verdum, Roquetes, Trinitat Vella, Trinitat Nova, Torre Baró, Vallbona, Guineueta i Ciutat Meridiana. Pocs després es va incorporar Canyelles.
L'origen de l'Associació va ser com a reacció al Pla Parcial Torre Baró-Vallbona-Trinitat aprovat el 1969 per l'Ajuntament de Barcelona. Afectava 535 hectàrees i plantejava l'enderroc de 4.370 habitatges, donava prioritat a grans vies de circulació i a la creació d'espais lliures on les immobiliàries disposarien de nous terrenys on edificar. Tot i haver reunit en una taula rodona als principals representants veïnals dels barris afectats i haver fet més de 3.000 impugnacions contra el Pla, les converses donaren resultat. Al Ple municipal del 10 de maig de 1973 on es va presentar el Pla per ser aprovat va tenir lloc l'entrada d'un centenar de persones al Saló de la Reina Regent de l'Ajuntament que mostraren la seva oposició. L'11 de maig següent, es va fer una manifestació silenciosa entre la plaça de Sant Jaume i al carrer de Ferran. Davant el fort enrenou, el Pla no va ser aprovat.


A través de l'Associació es van intensificar les lluites veïnals per demanar equipaments sanitaris, esportius, educatius i culturals, zones verdes i places, reparacions habitatges, més transport públic, la urbanització dels carrers, l'eradicació del barraquisme i la construcció d'infraestructures bàsiques, entre d'altres coses.
A partir del desembre de 1971 començaren a editar el butlletí informatiu "Nueve Barrios", el portaveu on quedaria reflectida la cronologia de totes les lluites. A més, cada barriada va editar també la seva pròpia revista com una separata. Durant els anys de la Transició cada barri va legalitzar la seva pròpia associació de veïns, de manera que l'Associació de Veïns de 9 Barris va quedar dissolta. La perdurabilitat de les lluites veïnals i el nom de Nou Barris al districte 8 són alguns dels molts llegats d'aquella associació que han arribat fins l'actualitat.

1 comentari:

  1. Esta foto, esta hechada en San Jordi de 1968, y sino recuerdo mal es de Loli Galan,

    ResponElimina