dimecres, 12 d’abril del 2017

Presentat amb gran èxit de públic el llibre "L'ensenyament a Nou Barris. 1933-1990" de Roser Solà i Montserrat


El passat dimarts 4 d'abril a les 19.00 h va tenir lloc a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris la presentació del llibre "L'ensenyament a Nou Barris. 1933-1990", número 6 de la Col·lecció Favència, escrit per la Roser Solà i Montserrat.
L'acte va comptar amb una notable assistència de públic que va superar el centenar de persones fins el punt que algunes d'elles van haver de restar dretes a l'entrada de la sala. La taula va estar presidida per la Yolanda Fortes (regidora de Cultura de Nou Barris), la Neus Oller (inspectora del Departament d'Ensenyament de Nou Barris), el nostre company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz, i l'autora del llibre, sòcia també de la nostra entitat, Roser Solà i Montserrat.


Després d'una breu benvinguda i presentació per part de la Yolanda i la Neus, el torn de paraula va anar a parar al Jordi, autor del pròleg del llibre. En el seu discurs va referir-se al fet que es tracta d'un nou llibre emmarcat dins de la Col·lecció Favència iniciada per l'Arxiu el 2012, el sisè volum, fet que consolida l'èxit d'aquest projecte en tant que contribueix a la transmissió de la història de Nou Barris. En relació al llibre a presentar, va considerar que es tracta d'una obra pedagògica, d'història local, de consulta, resultat d'una experiència directe, exemple de recuperació de la memòria oral i, alhora, un referent imprescindible que mereixeria tenir continuïtat. També va expressar sentir-se identificat amb aquest llibre pel fet que ell és professor en actiu. A més, en la seva etapa d'alumne a l'institut Sant Andreu-Valldaura va tenir l'oportunitat de conèixer a la Roser quan aleshores ella exercia de professora. Va acabar agraint a la Roser per haver-lo fet partícip en l'elaboració del llibre.


Després el torn de paraula va passar a la Roser, l'autora del llibre que, a través d'un PowerPoint, es va esplaiar tot oferint una lliçó magistral al públic assistent amb unes explicacions que van enganxar a tothom. Va explicar que a l'hora d'escriure aquest llibre van haver tota una sèrie de factors que van incidir decisivament: en primer lloc, el fet d'haver exercit la docència a Nou Barris durant bona part de la seva trajectòria professional; en segon lloc, la forta problemàtica educativa que havia a Nou Barris davant les deficiències en política relativa a aquest sector; i en tercer lloc el fet d'haver escrit dos llibres com L'institut Sant Andreu-Valldaura: els fruits d'una llarga lluita (1994) i L'escola Ton i Guida. Quan la pedagogia activa va anar al suburbi. Barcelona 1962-1994 (2003), que la van motivar a conèixer el funcionament dels centres educatius del districte. Com a sòcia de l'Arxiu, va començar a publicar a la revista semestral de l'entitat diversos articles sobre l'ensenyament a Nou Barris, i així va ser com va creure possible de recopilar-los i fer-ne una separata que, finalment, va donar lloc al llibre. L'obra tracta les escoles d'uns barris concrets, no de tots els del districte sinó els que ella millor coneix (Verdum, Prosperitat, Roquetes, Trinitat Nova i Guineueta), i acota des del 1933 a 1990 coincidint amb la primera notícia d'una escola pública durant la II República i amb la promulgació de la LOGSE, respectivament. El llibre està estructurat en dues parts: "Creació i evolució històrica de les escoles" i "Tipologia de les escoles".


La primera explica la construcció d'escoles durant cada dècada, des de la II República fins a l'assumpció de competències per part de la Generalitat, passant pel franquisme. La segona part fa referència a les escoles públiques, religioses, de renovació pedagògica, les acadèmies privades, els centres d'educació secundària i altres tipus de centres educatius, tot fent atenció als diferents períodes històrics que tant van influir. El llibre acaba amb una cloenda i dos apèndixs que complementen el riquíssim contingut del treball. També va explicar que per a l'obtenció d'informació va haver de consultar nombrosos centres de documentació perquè es tractava d'un projecte laboriós. Per descomptat que un d'ells va ser l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, que li va proporcionar llibres, revistes i dossiers. A més, va obtenir la col·laboració desinteressada d'una seixantena de persones entre mestres, pares i mares, alumnes i personal administratiu que van participar amb una entrevista. Per finalitzar, va exposar unes breus conclusions finals a les que es poden arribar en relació a l'ensenyament a Nou Barris al llarg de la història.


Acabada la seva esplèndida exposició, tothom va fer un fort i acalorat aplaudiment que premiava tant l'elaboració d'aquest llibre com tota la seva trajectòria pedagògica a Nou Barris.
Per als qui no la coneguin, la Roser és una doctora en Història Econòmica nascuda a Mataró el 1935, que va exercir de mestra a l'escola Ton i Guida del 1971 al 1977 i de professora de l'institut Sant Andreu-Valldaura del 1979 al 2000. Va ser membre de l'equip fundador de l'escola Pla de Fornells entre 1966 i 1971, i ha desenvolupat tasques docents a Calama (Xile) del 1964 al 1966, i a la Universidad Centroamericana de Managua (Nicaragua) del 1986 al 1988 i del 2001 al 2008. A més dels dos llibres abans esmentats i que es poden consultar a l'Arxiu, és autora d'altres escrits relatius al camp educatiu, històric i econòmic.


L'acte va finalitzar amb la interpretació d'un parell de cançons per part de la Coral Xino-Xano, amb la participació de la mateixa Roser que en forma part.
El nostre company Antonio Pascual es va encarregar de la taula de venda d'exemplars, feina intensiva que va haver de fer, doncs aquell dia es van vendre força llibres. La Roser, per altra part, va estar una bona estona signant llibres.
Un exemplar del llibre ja ha estat donat d'entrada i forma part del fons documental de l'Arxiu. Si teniu interès a adquirir-lo, el podreu trobar a les principals llibreries de Nou Barris. Us assegurem que és una bona opció per aquest proper Sant Jordi. Nosaltres també el venem al nostre local al preu de 12 euros per a socis/es i a 15 euros per a la resta de públic.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada