El passat dimarts dia 18 va tenir lloc a les 19.00 h a la Sala de Plens de la Seu del Districte de Nou Barris la presentació del llibre "Nou Barris desaparegut". Editat per Efadós, ha estat escrit pels nostres companys Marta Grau i Serrat i Jordi Sànchez i Ruiz. L'acte, que va comptar amb una cinquantena de persones, va estar presentat per Marco García (Conseller de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona), Elisabet Nogareda (editora del llibre i en representació de l'editorial Efadós), Manel Mora (soci de l'Arxiu, veí de Nou Barris i periodista gràfic) i Jordi Sànchez com a autor del llibre, juntament amb Marta Grau que per raons de salut no va poder assistir.
El torn de paraules va començar amb el Marco Garcia, el qual va valorar l'evolució de Nou Barris, l'augment d'oportunitats de les noves generacions residents al districte, així com la feina ben feta per part de la Marta i el Jordi de cara a fer realitat aquest llibre. Va acabar expressant que queden encara moltes coses a fer des del punt de vista social per tal d'equiparar Nou Barris al mateix nivell que la resta de Barcelona.
Després es va passar el torn de paraula a l'Elisabet Nogareda, que va aprofitar per explicar les diferències entre la col·lecció de "L'abans" i aquesta nova col·lecció "Catalunya Desapareguda" on s'emmarca el nou llibre. Aquesta és una línia iniciada el 2016 per tal de tractar aspectes concrets del passat, dels que ignorem però mereixen ser recuperats. Va valorar com a molt positiu el caràcter inèdit de les imatges aportades. El llibre presenta una sèrie d'espais molt transformats i va acabar dient que l'handicap del llibre és precisament que el públic descobreixi aquests espais desapareguts.
En tercer lloc va intervenir el Manel Mora, autor del pròleg del llibre, el qual va veure molt interessant el fet que cada vegada hi ha més persones a recuperar la memòria històrica, especialment gràcies a les imatges, doncs així es preserva una visió inèdita del passat. Va valorar que la tasca de veïns i veïnes ha estat decisiva i que en el cas de Nou Barris hi ha molt de futur, fet que queda reflectit en la profunda transformació que ha sofert el districte. Amb les fotos del llibre s'observa el canvi radical del paisatge urbà, així com la gràcia de poder contemplar els espais ara inexistents. Creu que Nou Barris ha millorat molt en els darrers anys, tot destacant el caràcter multicultural gràcies a la procedència tant diversa dels seus habitants, una riquesa que aquí és superior respecte a d'altres barris i districtes de Barcelona.
Finalment, va prendre la paraula el Jordi Sànchez, que va fer els seus parlaments amb la visualització d’un PowerPoint on va fer un recorregut per cada barri del districte més la Trinitat Vella mostrant una fotografia antiga representativa. Cadascuna de les imatges tenien un to reivindicatiu en el sentit de demanar la defensa i la protecció de determinats elements patrimonials. Com a coautor del llibre va explicar que el treball ha estat una realitat gràcies a l’existència de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, de la qual va destacar que gràcies a les persones que hi col·laboren es fa molta feina i el fan realitat. Va veure el llibre com una continuació de “L’abans a Nou Barris”. Donat que l’altra autora, la nostra companya Marta Grau no va poder assistir a l’acte, va enviar un missatge escrit que el Jordi es va encarregar de llegir en veu alta: “Bona tarda. Per raons de salut avui no puc estar en aquest acte amb el Jordi i l’editorial Efadós per presentar-vos aquest llibre. Com a coautora juntament amb el Jordi, espero que us agradi i que recordeu com era abans Nou Barris. Una abraçada”. El públic assistent va respondre amb un aplaudiment.
Seguidament el Jordi va prosseguir explicant que per a elaborar aquest llibre es va prendre un punt del districte des del qual es feia un passeig per tots els barris. El treball presenta com ha canviat Nou Barris, un Nou Barris en blanc i negre que encara molts recorden, un recorregut per part de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar que inclou el barri de la Trinitat Vella pel seu passat comú amb els anomenats “9 Barris”. Com a novetat, va destacar que s’han afegit aspectes històrics que no hi eren a “L’abans de Nou Barris”, fruit de la recerca i la investigació més recent. Va valorar la tasca de digitalització que desenvolupa l’editorial Efadós, la qual cosa és d’agrair.
Acabats els parlaments, es va passar el torn de paraula al públic assistent per a què fessin preguntes i comentaris al respecte. Acabat l’acte, els qui ho van desitjar van anar a la taula habilitada per la nostra entitat per comprar un exemplar del llibre, feina que va atendre el nostre company Antonio Pascual. En aquest cas al haver només un autor present, el Jordi, va aprofitar l’ocasió per signar algun llibre.
El llibre, el número 21 de la col·lecció “Catalunya Desapareguda”, és de petit format i tapa dura, de 184 pàgines i unes 180 fotografies del territori de l’actual Nou Barris abans del 1984, any de creació oficial del districte, més el barri de la Trinitat Vella. A més de l’Ajuntament de Barcelona, consta com a col·laboradora la nostra entitat. Per a qui estigui interessat a adquirir un exemplar, a més de trobar-lo a les principals llibreries de Barcelona i de Nou Barris, també el podreu comprar al nostre local de Via Favència nº288A els dimarts i els dijous, de 18.00 h a 20.00 h. Us assegurem que és una molt bona adquisició per aquesta diada de Sant Jordi, on disposarem d’una parada a la marquesina de la Via Júlia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada