dissabte, 3 de juny del 2017

JUNY. Es celebren les "Treinta horas de acción, lucha y diversión"


Aquest títol fa referència a una revista que resumia l'ocupació de la planta asfàltica durant els dies 4 i 5 de juny de 1977 per reclamar l'Ateneu Popular de 9 Barris. Cal recordar que el fracàs de les negociacions amb l'Ajuntament de Barcelona van portar a 500 veïns a desmantellar la planta asfàltica. Després d'una reunió amb representants veïnals, l'Ajuntament de Barcelona s'havia compromès al trasllat de la planta i a la dotació d'un centre cultural per al barri, però davant la posterior actitud contradictòria de l'Administració, es va crear la Coordinadora Pro-Ateneu Popular de 9 Barris, integrada per la vocalia de cultura de les associacions veïnals, entitats diverses, grups autònoms i veïns pel seu propi compte. Això va culminar els dies 4 i 5 de juny de 1977 amb la celebració de les anomenades Trenta Hores de festa popular a les instal·lacions de la nau i els seus voltants.


En aquesta festa reivindicativa hi van participar fins a 50.000 persones, fet que tingué força repercussió per tota Barcelona. Van haver-hi espectacles i actes culturals en diversos escenaris, teatre, tertúlies, parades, pancartes i altres activitats diverses, amb la col·laboració i participació de moltes entitats i grups. La imatge de les Trenta Hores era un bidó, en record de la planta asfàltica, quedant posteriorment en el nom de l'associació gestora de l'Ateneu: el Bidó de Nou Barris.
Els dies 3 i 4 de juny de 1978 es van fer unes altres Trenta Hores. En aquells temps l'activitat de l'Ateneu es va centrar en l'adequació de la sala de la nau i en la realització d'actes com la Setmana de l'Alfabetització, teatre (amb la Roda d 'Espectacles i la Quadra de Sevilla), tertúlies, cinema, recitals i l'ús del local per part de diversos grups.


La Coordinadora va elaborar un projecte de distribució d'espais i usos de l'Ateneu i dels terrenys circumdants, presentant-se en forma de maqueta. En la proposta s'incloïen diversos edificis i equipaments, l'enjardinament i la creació d'un parc forestal així com la recuperació del castell de Torre Baró. Tot això va servir de base a la reivindicació davant l'Ajuntament de Barcelona.



Fotos: Kim Manresa i AHRNB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada