dimecres, 14 de juny del 2017

L'Arxiu comença el juny fent presència a nombroses activitats del districte


L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha començat fort el calorós mes de juny fent presència a diverses i interessants activitats culturals desenvolupades al districte durant aquests darrers dies. La primera d'elles va tenir lloc el passat dimecres dia 7 a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Vella. Van assistir els nostres companys Jordi Sànchez i Jesús Aguilar, a més del Manel Martín el qual va tenir participació directa. A les 17.15 h a l'antiga casa elevadora d'electrobombes i amb la presència d'unes 40 persones, la majoria estudiants universitaris de Ciències Mediambientals, va començar l'acte amb una breu presentació de Joan Roca, director del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). Seguidament es va donar lloc a la ponència impartida pel professor Juanjo Galán Vivas, que actualment treballa a la Universitat d'Hèlsinki (Finlàndia) com a docent associat d'Arquitectura del Paisatge, alhora que és investigador especialitzat en la planificació del paisatge, la planificació urbana i el disseny del paisatge. La seva conferència, titulada "Patrimonis emergents per reciclar paisatges", va tenir una durada de dues hores.


Posteriorment, i sota la direcció del Manel Martín, es va fer una visita guiada a les instal·lacions de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella, que actualment consta de la casa elevadors d'electrobombes (actualment compartida amb Trinijove), la casa del guarda (actualment Centre Cultural Frederica Montseny) i la casa de comportes. Cal recordar que. Antigament, hi havien dos edificis més però que foren enderrocats a mitjans dels anys seixanta del passat segle amb motiu del perllongament de l'avinguda Meridiana: les oficines i el magatzem. Després, tot creuant pel Pont de Sarajevo, es va arribar a les instal·lacions de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, on va continuar la visita que va finalitzar a les 20.45 h.


La segona activitat va tenir lloc el passat divendres dia 9 al barri de Canyelles, amb la festa inaugural de la nova seu de l’EASD Deià i l'acomiadament del curs escolar 2016-2017. Per part de l'Arxiu van assistir els nostres companys Josep Maria Babí i Carmen Ríos. A partir de les 18.00 h es van iniciar els actes festius amb la participació de DJs, foodtrucks, fotocall i altres entreteniments, així com una visita institucional a l’exposició de treballs i de la nova seu de l’escola. Les instal·lacions es van convertir en una gran exposició dels millors treballs realitzats per tots els alumnes de l’escola durant l’any acadèmic. També es van exposar tots els projectes finals presentats en aquest curs que optaven als premis per a les millors propostes. Concretament l'exposició sobre història de Nou Barris ha estat possible gràcies a la visita d'un grup d'alumnes a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris que, sota la direcció del professor Joan Vila i Puig, van aprofitar l'ocasió per consultar informació històrica i fotografies antigues.


Nosaltres, amb molt de gust, varem procedir a col·laborar en aquest interessant projecte que obre portes i l'establiment de vincles de participació. Cal recordar, a més, que l'EASD Deià és un centre educatiu soci de la nostra entitat des de fa alguns anys. A les 18.30 h es va fer l'acte de lliurament dels premis als millors projectes de final d’estudis per votació popular, juntament amb els que ofereixen les empreses col·laboradores Mactac, Artemide, Cosentino i Neolith. Acabada l'entrega, van tenir lloc els actes institucionals d’inauguració de la seu, amb els parlaments de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya Meritxell Ruiz i la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Laia Ortiz. Finalment, a partir de les 19.30 h i fins a les 22.00 h es va celebrar una gimcana lúdica al pati inferior de l’escola, música i festa.


L'endemà dissabte dia 10 tingué lloc la tercera activitat amb els actes commemoratius de la històrica vaga de la fàbrica Autocesorios Harry Walker. Van assistir el nostre company Antonio Silva a més de l'Andrés Naya, soci de l'entitat que va tenir una participació directa. L'acte, que es va iniciar a les 12.00 h del migdia a la sala d'actes al Casal de Barri de la Prosperitat, a la plaça d'Ángel Pestaña, va estar organitzat per la Comissió del Centenari de la Prosperitat. A la taula rodona van estar l'Andrés Naya i l'historiador Marc Andreu,  a més de l'aportació personal de treballadors/es de l'antiga fàbrica i veïns/es del barri que foren testimonis d'un important esdeveniment que va tenir una durada total de 62 dies, del 17 de desembre de 1970 al 15 de febrer de 1971. Aquella efemèride va marcar una fita en el moviment obrer i sindical català dels anys setanta del passat segle, amb la solidaritat d'empleats d’altres fàbriques, parròquies, comitès, col·lectius de professionals i, fins i tot, treballadors de França i Itàlia. La fàbrica, ubicada al passeig de Valldaura des del 1958, es dedicava a la importació, fabricació i comercialització de maquinària, accessoris i recanvis d'automòbils. El setembre de 1970, arran d’un atur parcial de 20 minuts per la toxicitat d'una nau, un treballador fou sancionat de feina i sou durant dos mesos, i uns altres 40 amonestats, fet que es respongué amb una aturada de 30 minuts. A l’octubre següent es van sancionar amb 20 dies tres treballadors per no acceptar un canvi en el sistema de primes.


Les següents mobilitzacions van provocar més aturades i sancions, fins que a finals de novembre els sancionats sumaven 19 mesos de suspensió. Els obrers van fer més assemblees i aturades parcials arribant així al 17 de desembre de 1970 amb nous acomiadaments. La resposta dels obrers fou la vaga total. L’endemà es van acomiadar 4 obrers més. El 20 de gener de 1971 els treballadors van acudir en massa als dos judicis pels acomiadaments mentre una nombrosa manifestació de solidaritat recorria la Prosperitat i Verdum. Magistratura va declarar els acomiadaments d’improcedents, però en el cas dels primers 13 acomiadats, va reconèixer a la Harry Walker el dret d’indemnitzar-los i no readmetre’ls. I així ho va fer l’empresa. La lluita dels obrers va durar encara fins al 15 de febrer, quan van tornar a la fàbrica però amb una setmana de baix rendiment.
Després va tenir lloc a la mateixa plaça de la Harry Walker un petit acte popular de canvi de nom de les dues plaques per tal de fer oficial una denominació més coherent amb la realitat: "Plaça de les treballadores i treballadors de la Harry Walker", com a homenatge a una lluita que va avançar Nou Barris en la Transició cinc anys abans de la mort del general Franco.


Pel que fa a la quarta i darrera activitat, aquesta va tenir lloc l'endemà diumenge dia 11 a la nova plaça del les Dones de Nou Barris, dins l'acte de la seva inauguració. Van assistir els nostres companys Josep Maria Babí, Carmen Ríos, Roser Solà, Carles Comas i Antonio Silva. El nou espai es troba delimitat pels carrers de les Torres, dels Nou Barris i de Portlligat, al barri de les Roquetes, entre el mercat de Montserrat i l'Ateneu Popular de 9 Barris. La nova plaça fa un entranyable homenatge a les dones del districte i a la seva lluita pel dret a la igualtat i la no-discriminació, la millora de la qualitat de vida i la cohesió social. Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris sempre s'ha fet un reconeixement especial a les extraordinàries aportacions de les dones en les seves lluites destinades a millorar la qualitat de vida dels barris del districte. L'acte va estar presidit per la regidora de Nou Barris Janet Sanz, i la regidora de Feminismes i LGTBI Laura Pérez.


L'organització ha anat a càrrec del Districte de Nou Barris i la Plataforma d’Entitats de Roquetes, amb la col·laboració del projecte InVisibles de recuperació de la memòria històrica amb la mirada de les dones. Durant la festa inaugural es van presentar un conjunt de poemes elaborats pels col·lectius i les entitats feministes i de dones de les Roquetes i Nou Barris, que quedaran incrustats permanentment en el sòl de la plaça. També es va oferir un espectacle poètic i un vermut musical, a més d’un dinar, un cafè tertúlia sobre el passat, present i futur amb la mirada de les dones i una ruta per la història del barri de les Roquetes però des de la perspectiva de la dona.

Fotos: Alberto Sanagustín, Jordi Sànchez, Joan Vila i Pilar Escamilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada