Després d'unes merescudes vacances d'estiu, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha tornat a posar-se les piles i a encarar la recta final del curs amb el propòsit d'oferir interessats activitats dedicades a Collserola i a l'aigua. Són dies de feina intensiva els quals les persones voluntàries que assíduament col·laboren en l'entitat s'hi estan dedicant amb cos i ànima. Com sempre, el més bo es deixa per als darrers mesos de l'any que aniran ben carregats de moltes sorpreses per als qui esteu interessats a conèixer la història i el patrimoni de Nou Barris.
El passat dimecres dia 20 l'Arxiu va participar en una passejada pel barri, organitzada amb motiu de la Festa Major d'enguany, celebrada del 18 al 24 d'aquest mes de setembre. Va tenir la col·laboració de l'Associació de Veïns i Veïnes de Verdum i el Pla Comunitari de Verdum. El punt de sortida va ser al carrer de Viladrosa, davant la parròquia de Sant Sebastià, on es va congregar al voltant d'una quinzena de persones.
Per part de l'entitat van assistir l'Arnaldo Gil, l'Antonio Pascual i el Ginés Cuesta. Des d'allà es van visitar els principals indrets històrics: el Verdum pròpiament dit, l'antiga barriada de Charlot, els blocs de l'Obra Sindical del Hogar i l'indret que fins fa pocs anys havien les Vivendes del Governador. La gent de més edat va aprofitar l'ocasió per a explicar curioses i entranyables anècdotes del passat històric del barri, vivències personals i escenes de la vida quotidiana d'abans. La Via Júlia, la Via Favència, la plaça del Verdum, l'indret que van ocupar els antics safareigs i altres punts com ara comerços, escoles, cinemes, barracons i carrers històrics, van ser també visitats i recordats.
Finalment, la passejada va tenir com a darrera punt el local de l'Arxiu, a l'Espai Via Favència, una parada que va captar especialment l'interès dels visitants. L'Arnaldo Gil va ser l'encarregat de donar les explicacions, tot fent cinc cèntims de la història, els objectius i les activitats. Posteriorment es va fer una visita guiada tant a la sala de consulta i a la sala de treball, com al magatzem on es guarda el fons documental. De pas, els assistents van poder aprofitar l'ocasió per contemplar l'exposició "Aigua Viva", situada al vestíbul, i que es va inaugurar el dia 28.
I el passat dijous dia 21 va tenir lloc al vestíbul de l’Espai Via Favència (seu de l’Arxiu) unes Històries de Cafè que duien per nom "Dialoguem sobre salut mental: els grups socials en positiu". L'activitat, que va comptar amb l'assistència i participació d'una dotzena de persones. La presentació va anar a càrrec de la companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, responsable a l'Arxiu del Memorial del Mental. Ella va explicar als assistents el seu contacte amb entitats d'ajut a joves amb risc d'exclusió social del districte, concretament amb els educadors de carrer dels barris de la Guineueta, Verdum i la Prosperitat. El seu interès era conèixer quins projectes i desitjos tenien els joves. Al veure que també treballaven les emocions, van proposar de fer una reunió entre joves i gent gran per intercanviar experiències. En el debat es va parlar al voltant de si en l'actualitat la joventut té més por que no pas les generacions més antigues, o si bé és a l'inrevés.
De fet, la xerrada es va muntar per parlar dels grups socials en positiu amb els quals estaven ficats i com aconseguir que funcionin positivament i que ens vinculin, doncs sovint són afins. Però arrel de l'atemptat terrorista a les Rambles de Barcelona el passat 17 d'agost, el debat es va centrar en el tema de la por, abans plantejat. En un proper article que es publicarà en aquest blog i també al blog del Memorial del Mental, la Mercedes Hidalgo explicarà amb més detall l’experiència d’aquesta activitat, la qual tindrà continuïtat en una propera sessió abans que finalitzi l’any. Acabada la tertúlia, les persones assistents van poder gaudir d’un refrigeri i d’uns aperitius per cortesia de l’Arxiu. L’acte, que ha estat enregistrat, ja és consultable al nostre fons documental d’imatge i so.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada