dimecres, 20 de desembre del 2017

L'Arxiu dedica la "Clàssica de Nadal" a Collserola i l'aigua


El passat diumenge dia 17 es va celebrar la "Clàssica de Nadal", nom que rep la darrera ruta per Collserola de l'any i que ha esdevingut una activitat tradicional pel fet d'organitzar-se poc abans de les festes nadalenques i del tancament del curs de l'Arxiu. Les explicacions als llocs d’interès van anar a càrrec del company Arnaldo Gil, el qual va aprofitar l’ocasió per repartir el butlletí "Petit Arxiu", que enguany ja arriba al número 108. El guia ha estat el nostre expert en Collserola, el Jesús Aguilar, responsable de dissenyar la passejada, coordinat amb l'Arnaldo Gil el qual va actuar com a membre de suport controlant la cua del grup. També van participar els companys i col·laboradors habituals Lourdes Ferrando, Antonio Silva, Montse Argente, Antonio Pascual i Jordi Sànchez.


El grup, format per gairebé una trentena de persones de diferents edats, es va trobar a l'accés a l'estació de metro "Trinitat Nova" de la L3, L4 i L11 del carrer d'Aiguablava. La marxa va començar per l'esmentat carrer, passant pel costat de la Casa de l'Aigua i les runes del Xalet de la Trinitat. Tot entrant al barri de Torre Baró van prosseguir muntanya amunt pels carrers de Balenyà, Palau-Solità, Ripollet i Llerona, punt on es va aprofitar l'ocasió per visitar la Font Apol·lo, ubicada al parc del mateix nom on, fins el 1997, al seu lloc, va existir la torre del Mirador Apol·lo. Allí mateix el grup va aprofitar per fer un descans i esmorzar, i com és tradició en una "Clàssica de Nadal", l'Arni i l'Antonio van obsequiar a tothom amb un assortit de torrons, cafè ben calentó i un licor d'Orujo ben generós.


Després d’esmorzar, el grup va continuar pels carrers de Vacarisses, Castelldefels i l'avinguda d'Escolapi Càncer fins al carrer de Vilatorta. El passeig va servir per observar les dues casetes d'elevació de l'aqüeducte de Dosrius, algunes restes de l'esmentada infraestructura visibles a la muntanya i els diferents trams de l'aqüeducte del Baix Vallès al seu pas pel carrer de Martorelles i els torrents de la Torre Vella, del Pou i de la Mare de Déu. Des del carrer de Vilatorta el grup va travessar el costerut barri de Ciutat Meridiana, deixant a la dreta el conjunt residencial i industrial de Can Cuiàs, del terme municipal de Montcada i Reixac. Es van poder veure dos trams molt interessants de l'aqüeducte del Baix Vallès, des del carrer de Les Agudes i l'avinguda dels Rasos de Peguera, i també els torrents de Tapioles, Bosc Llarg, de la Mare de Déu i de la Font Magués. 


Finalment es va arribar fins el torrent del Cargol, per tornar a baixar i finalitzar l'itinerari a l'estació "Can Cuiàs" de la L11 de metro. Aquesta caminada mig urbana i mig forestal, també ha tingut com a principal objectiu conèixer alguns dels elements patrimonials de l'aigua que mereixen ser conservats. La lluita no acaba enguany sinó que es perllongarà durant el proper curs. L’any acabarà d'aquí a poc, però per al 2018 us prometem noves i interessants rutes per la serra de Collserola encaminades a sensibilitzar-vos sobre la importància de preservar la muntanya com a pulmó verd i de declarar-lo un gran patrimoni històric. Però alhora desitgem que vosaltres pugueu participar i passar-ho bé, perquè tots plegats formeu un magnífic equip.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada