El passat dijous dia 18 a les 19:00 h. va tenir lloc a la Biblioteca Horta-Can Mariner la conferència que portava per títol "El manicomi de... el seu origen". L'activitat, organitzada per l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, l'esmentada biblioteca i l'Associació de Veïns/es d'Horta, va tindre com a conferenciant el nostre company i president Jordi Sànchez i Ruiz.
L'acte, al qual van assistir més de 50 persones, va estar presentat pel vocal de l'Associació de Veïns/es d'Horta i historiador Joan Termes i Roig, que també és soci de l'Arxiu. La xerrada formava part d'un cicle temàtic amb motiu del 10è aniversari de la inauguració de la biblioteca, oberta el 3 de febrer de 2008. Al llarg de l'any se n'esperen d'altres amb la participació de la gent de l'Arxiu pels vincles històrics i socials entre Horta i el districte de Nou Barris.
La ponència, acompanyada d'un PowerPoint amb imatges per fer-la més amena, es va estructurar en tres parts. La primera es va destinar a explicar les diferències entre Horta i Sant Andreu, és a dir, aclarint que determinats espais els quals es creu eren de Sant Joan d'Horta en veritat pertanyien a Sant Andreu de Palomar. Van mostrar-se uns quants exemples tant passats com presents on les creences populars han anat més enllà de les fronteres administratives. El cas més evident fou el de l'Institut mental de la Santa Creu, pertanyent a Sant Andreu malgrat que molts l'anomenaven com el manicomi d'Horta.
La segona part es va centrar concretament en el Mental, tot aportant referències inèdites procedents de les darreres recerques fetes a diferents arxius per part del Jordi, i que estan reescrivint el passat de l'actual Nou Barris.
Va començar amb una reivindicació patrimonial tant del què resta dempeus com també de l'església, actualment molt degradada i en perill d'enrunament si no es fa aviat una actuació per rehabilitar-la. Va seguir exposant aspectes força interessants com la primera pedra, l'origen del manicomi, un homenatge al seu arquitecte que va morir un quart de segle abans de fer-se realitat el centre, els testaments dels seus propietaris, els acords arribats amb el Mental, els treballadors i els constructors que el van fer realitat.
La tercera i última part es va centrar a parlar sobre les heretats o terres on es va erigir el Mental. Una vegada més va fer referència a l'error històric d'anomenar Ca n'Ensenya o Can Guineueta a la masia que actualment és centre cultural i que en veritat és Ca n'Amell Gran.
Igualment va parlar sobre els pagesos que van treballar a Ca n'Ensenya i els terrenys de Ca n'Amell Gran. Per manca de temps aquí va finalitzar la ponència i va puntualitzar que qui vulgui saber-ne més que adquireixi el volum 0 de la col·lecció "Els monogràfics de l'Arxiu" que porta per títol "Terres de l'Hospital Mental", on es tracta més exhaustivament sobre el tema.
Finalment es va passar el torn de paraula al públic, el qual va participar activament preguntant i fent comentaris personals, fet que va reflectir l'interès i l'amenitat de la xerrada. L'acte va cloure novament amb unes paraules d'en Joan Termes i Roig i, naturalment, amb un aplaudiment del públic. Donat el gran interès del tema, es va parlar de donar continuïtat a la conferència amb noves aportacions històriques.
Per qui no conegui la Biblioteca Horta-Can Mariner, ubicada al número 1 del carrer del Vent, a tocar a la plaça d'Eivissa, esmentar que s'ubica a dins de la masia del segle XI coneguda com a Can Mariner, anomenada inicialment Mas de Fàbrica i, més tard, com a Mas Ferrer. En el seu moment va ser una de les masies més importants del pla de Barcelona. L'edifici es troba inclòs en el catàleg del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic de la ciutat de Barcelona, essent rehabilitat pel Taller d'Enginyeria Ambiental sota la ma de l'arquitecte Josep Vila i Bayó. Es conserven alguns elements originals com ara una de les xemeneies o els finestrals, part del terra original, algun sostre, la façana amb el rellotge de sol i el jardí. Si voleu saber-ne més podeu clicar a l'enllaç http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibcanmariner/ca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada