dimecres, 10 de gener del 2018

GENER. Adéu al "Xupa", l'autobús urbà de Ciutat Meridiana


L'1 de gener de 2010 va ser suprimida la línia d'autobús coneguda popularment com el "Xupa". Efectuava un servei urbà per Ciutat Meridiana i fou un precedent de l'actual "Bus del Barri". La seva creació vingué motivada per connectar la part baixa i alta del barri, acostant així el transport públic als llocs més inaccessibles i facilitar l’enllaç amb altres serveis d'autobús i l'estació de la RENFE. Va entrar en servei en una data indeterminada de l’any 1969. El recorregut s'iniciava a l’avinguda dels Rasos de Peguera i seguia pels carrers de Costabona, Les Agudes i Pearfita, per tornar a baixar per l’avinguda dels Rasos de Peguera fins el carrer de Vallcibera. No tenia número ni constava a cap guia de transports urbans de Barcelona, tant sols l’indicatiu de “Servicio interior” o "Circunvalación Ciudad Meridiana" i coneguda a efectes interns de Tranvías de Barcelona com a “Enlace línea 2”.


A diferència de les línies convencionals d’autobús en què el bitllet senzill era de 4 pessetes, aquesta, en canvi, només valia 1 pesseta, el mateix preu que el del caramel “Chupa-Chups”, d’aquí que popularment aquesta línia se la bategés com el “Xupa”. Pel que sembla, des dels seus inicis va gaudir d’un excel·lent nombre d’usuaris, motiu pel qual el microbús que tenia assignat fou substituït per un autobús estàndard.
L’1 de gener de 1974 va ostentar el número 602 i l’1 de juny de 1985 el 400. El 7 d’abril de 1994 va passar a ampliar el seu recorregut de circumval·lació tal i com el veïnat havia sol·licitat per a oferir major cobertura territorial i la possibilitat de desplaçar-se amb un sol bitllet des de qualsevol punt del barri. El 31 d'octubre de 2002 va canviar al número 159 i el 26 de setembre de 2003 va ampliar el recorregut amb l'obertura de la connexió entre el carrer de Perafita i l'avinguda dels Rasos de Peguera.


Finalment, l'ampliació del recorregut de la línia 83 per Ciutat meridiana i Vallbona va comportar la supressió definitiva del "Xupa", tot just ara fa vuit anys, malgrat l'oposició veïnal, posant punt i final a tota una institució del barri.

Fotos: Joan Antoni Solsona i José Mora Martín.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada