El 12 de febrer de 1961 l'alcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles va inaugurar a la confluència de l'avinguda Meridiana amb la carretera de Ribes, al barri de la Trinitat Vella, el Monument al Treball. L'acte va coincidir amb la celebració de la festa de Santa Eulàlia, patrona de la ciutat. Durant la cerimònia van actuar els cors de la Societat Coral l'Ideal d'en Clavé. L'escultura, feta de bronze, era obra de l'escultor Eduald Serra i Güell. Segons aquest autor, el monument "es tracta simplement d'un símbol en homenatge a la feina i en la seva concepció s'ha prescindit de la part anecdòtica per buscar només el seu valor plàstic i amb més llibertat en la composició de formes". La composició estava constituïda per quatre peces idèntiques, sobreposades una a l'altra i formant tres espais buits iguals que es combinaven amb la seva part sòlida. La idea era transmetre un sentit constructiu d'ordre i equilibri per la repetició d'elements en cadena, per la robustesa constructiva, per la mateixa noblesa del material i per l'harmonia del seu volum.
El cas és que al cap d'uns anys d'haver-se inaugurat, el 1973 l'obra fou traslladada a la muntanya de Montjuïc, concretament a l'estany de la plaça de Carles Buïgas, davant del Pavelló Alemany de Mies van der Rohe.
El barri de Trinitat està orfe d'elements artístics i harmonia estètica. L'escultura hauria de tornar al seu origen. Ja ens han arrabassat masses coses com el rellotge que algún dia van dir que el reconstruirien. Volem escultures, fonts, ornamentació. Ens sobren murs de formigó, cables de telèfoni i edificis ruinosos.
ResponEliminaecobeto@gmail.com
No confondre el barri de la Trinitat Vella amb el de la Trinitat Nova encara que antuvi formaven part del mateix territori.
ResponEliminaGràcies Ricard per la rectificació