dimarts, 26 de febrer del 2019

Activitats de febrer a l’Arxiu



Durant el mes de febrer d'aquest any dedicat a la imatge l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha organitzat noves activitats obertes al públic en general, una d’elles d’iniciativa pròpia i les altres dues amb la col·laboració d'entitats culturals del districte.
El passat divendres dia 15 va tenir lloc al Centre Cívic Can Basté una nova presentació del llibre “De Fabra i Puig a Torras i Bages. 50 aniversari de l’arribada del metro al centre de Sant Andreu. 14-3-1968”. L’acte, iniciat a les 19.00 h va comptar amb la presència del seu autor, en Joan Termes Roig, que també és soci de l’entitat i dirigent veïnal, especialment del barri d’Horta. Per part de l’Arxiu la taula va estar representada pel company i col·laborador Josep Maria Babí, el qual va fer la presentació. En la xerrada van assistir prop d’una vintena de persones, entre elles els companys Arnaldo Gil, Lourdes Ferrando, Antonio Pascual i Antonio Silva.


El llibre és una història resumida de l’arribada del metro fins al cor de Sant Andreu, des dels primers projectes fins a la inauguració de les estacions passant per les obres i les incidències que es van succeir. Com a anècdotes més destacats, es va explicar que el perllongament del metro Transversal, actual L1, va tenir dos projectes: un per l’avinguda Meridiana (el què finalment es va executar) i un altre pels carrers del Clot, la Sagrera i Gran de Sant Andreu (que es va descartar). També es preveia una parada a la plaça de les Palmeres però davant l’amenaça d’enderroc de diverses edificacions no es va procedir. I un altre fet, més desgraciat, va ser que els treballs, a més de provocar esquerdes en molts edificis que es van haver d’enderrocar, fins i tot van morir persones, com els obrers ofegats en l’aiguat del 1966 al caure en un forat inundat. El resultat, un volum de 52 pàgines, conté un centenar de fotografies, algunes d’elles inèdites, procedents de la Fundació TMB i de l’entitat Andana Central.


D’altra banda, el passat dijous dia 21 a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu, a l’Espai Via Favència, una xerrada-col·loqui titulada “Salut, societat i joventut”. L’activitat va ser organitzada per la companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, responsable de la secció “Memorial del Mental” i antiga treballadora de l’Institut Mental de la Santa Creu. Va tenir la participació especial de membres de La Meri (La Meri Productions) una entitat cultural sense ànim de lucre ubicada a Ciutat Meridiana, formada per un grup de joves d’aquest barri que cerquen el desenvolupament de projectes audiovisuals i comunitaris de qualitat i amb marcat contingut ètic. També van assistir socis i sòcies de l’entitat que van voler fer la seva aportació personal. Aquesta xerrada és una continuació del cicle de col·loquis populars que pretenen convidar al públic en general a reflexionar i parlar de temes relacionats d’alguna manera amb la salut mental amb el desig de consolidar un petit grup de debat de confiança que vagiincidint en la  prevenció, capaç d'observar cap a on va la societat i que vegi les coses des de les vivències d’allò que és quotidià.


I el passat divendres dia 22 a les 19.30 h va tenir lloc al Casal de Barri de la Prosperitat la presentació del llibre “Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista”., editat per Crónicas Anagrama. L’acte, on van assistir unes 25 persones, va comptar amb l’assistència del seu autor, en Roger Mateos, i amb la participació de l’Arxiu amb una presentació a càrrec del company, col·laborador i soci número 1 de l’entitat Antonio Silva. El llibre tracta principalment sobre la figura d’en Cipriano Martos Jiménez, el qual va morir a les 22.15 hores del 17 de setembre de 1973 a l'Hospital de Sant Joan de Reus. Això no tindria res d’especial si no fos perquè es tracta d'una història plena d'ombres i amb clar aroma a crim polític. El personatge, real, és un jove obrer de l’extrarradi barceloní instal·lat a Sabadell que va decidir desafiar el règim franquista militant a les files del Partit Comunista d'Espanya (marxista-leninista). Quan va ser destinat a Reus, es va perdre la seva pista. Posteriorment va ser detingut i tancat durant més de cinquanta hores a dons d’una caserna de la Guardia Civil. Probablement torturat fins a la mort, esdevé una de les històries més esgarrifoses i desconegudes de l'antifranquisme. El seu autor, Roger Mateos, nascut a Barcelona el 1977, és periodista de l’Agència EFE de Barcelona i és l’autor de diversos reportatges sobre activitats clandestines del PCE i el FRAP, i autor i coautor de diversos llibres de temàtica similar.


Recordeu que per al proper dijous dia 28 d'aquest mes a les 19.30 h al Centre Cultural Can Clariana (al carrer de Felip II, 222) el company i soci de l'Arxiu Ricard Fernández i Valentí farà una xerrada sobre la història de l'indret popularment conegut com a "Els Quinze".

Fotos: Arnaldo Gil i Josep Maria Babí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada