dimarts, 12 de març del 2019

L'Arxiu fa presència en dos actes de recuperació de la memòria popular


En aquest segon cap de setmana del mes de març l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha viscut dues jornades de recuperació de la memòria popular celebrades el passat dissabte dia 9. Han fet presència els companys Jordi Sànchez, Arnaldo Gil, Montse Argente i Jesús Aguilar. A la cantonada de l'avinguda de Borbó amb el carrer de Costa i Cuxart va tenir lloc a les 10.30 h del matí la descoberta de la placa que porta per nom "Avinguda dels Quinze".  I és que, des d'ara, l'esmentada avinguda de Borbó deixa d'anomenar-se així per passar a dir-se avinguda dels Quinze. L'acte, organitzat per l'Associació de Veïns i Veïnes de Torre Llobeta i Vilapicina i la Taula de Nou Barris per la República, ha tingut com a principals protagonistes el Xavier Juanto i el Pep Ortiz. El Xavier, en representació de l'esmentada associació va comentar que el canvi de nom ha estat possible gràcies a la iniciativa veïnal, aconseguint recollir 1.500 signatures i engegant un procés que ha portat l'assoliment de l'objectiu desitjat amb zero al·legacions al respecte.


El Pep, en nom de la Coordinadora d'Associacions i Entitats de Nou Barris, va explicar que la gestió ha estat relativament fàcil i ràpida degut al fort suport que ha tingut, molt per sobre del previst. Per aquest motiu va valorar la força veïnal en tant que així s'és capaç d'aconseguir moltes coses. Fent una mica de memòria, el nom dels Quinze té una tradició popular, doncs prové del preu del bitllet del tramvia de Barcelona a Horta (després línia 46), que entre els anys 1901 i 1930 el trajecte de la plaça d'Urquinaona fins a la confluència del passeig de Maragall amb la cotxera d'Horta (després de Borbó) valia 15 cèntims de pesseta. Fins a l'actualitat i malgrat el canvi de tarifes aquesta fita urbana ha mantingut el nom de generació en generació i ara ha rebatejat l'avinguda de Borbó. Allà mateix, per celebrar el canvi al nomenclàtor, a la pèrgola del carrer de Costa i Cuxart es va fer una xocolatada per al públic assistent.


Dues hores després, a les 12.30 h del migdia a l'avinguda d'Escolapi Càncer, al costat de la sortida de l'estació "Torre Baró-Vallbona" de la L11 de metro, va tenir lloc la descoberta de la placa en homenatge al moviment veïnal de Nou Barris. L'acte ha estat iniciativa de la Coordinadora d'Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris, la Taula per la Memòria Històrica de Nou Barris i l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, a més de la col·laboració de l'Associació de Veïns i Veïnes de Torre Baró. Els parlaments van anar a càrrec d'Ignasi Catalán (fundador de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios), d'Antonio Gómez (vicepresident de l'esmentada associació) i del Pep Ortiz (de la Coordinadora d'Associacions i Entitats de Nou Barris). La placa és un homenatge i reconeixement a la històrica Asociación de Vecinos de 9 Barrios, fundada amb el nom d'Asociación de Vecinos del sector Vallbona-Torre Baró-Trinidad l'11 d'abril de 1970 sota autorització del Govern Civil de Barcelona. 


Impulsada per líders veïnals de renom com Manuel Vital, Cirilo Poblador, Carmen Riaño, Maria Àngels Rivas i Ignasi Catalán, va néixer per lluitar contra el Pla Parcial Torre Baró-Vallbona-Trinitat Nova que suposava una forta agressió urbanística i social. Va agrupar un total de nou barriades del nord de Sant Andreu (Vallbona, Ciutat Meridiana, Torre Baró, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Roquetes, Verdum, Prosperitat i Guineueta). El desembre de 1971 van començar a editar el butlletí "9 Barrios". Anys després l'associació es va dedicar a través de les seves seccions (barris) a diferents lluites per aconseguir una millor qualitat de vida dels veïns i Veïnes. El nom de l'associació va donar nom al districte 9 des del 18 de gener de 1984. La placa fa aquest breu resum aquí exposat en català, castellà i anglès, i s'il·lustra amb el primer número de la revista "9 Barrios", concretament d'un exemplar que porta el segell de l'Arxiu.


Fotos: Arnaldo Gil, Betevé, Jordi Sànchez, Josep Maria Clariana, Miquel Román.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada