dimecres, 20 de març del 2019

L'Arxiu inaugura l'exposició fotogràfica "Roquetes aquesta desconeguda"


El passat dijous dia 14 a les 19.30 h. va tenir lloc la inauguració de l'exposició fotogràfica que porta per títol "Roquetes aquesta desconeguda". L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una cinquantena de persones, entre elles gent de 9 Barris Imatge, del Grup Foto Roquetes, de l'Associació Titellaire de Roquetes, gent sòcia de l'Arxiu i altres veïns i veïnes dels barris, es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu). Els parlaments van anar a càrrec del soci i veí de Roquetes Juanjo Martos, del company i col·laborador Josep Maria Babí, i de l'autora de les fotografies que conformen l'exposició, la Pilar Escamilla. L'exposició, que s'emmarca a dins de l'any dedicat a la imatge, és la primera que es fa per part d'una fotògrafa pertanyent al grup 9 Barris Imatge.


El Juanjo Martos va explicar que el company Arnaldo Gil li va oferir de fer la presentació i ell, malgrat afirmar no cinsiderar-se un gran expert en fotografies, es va oferir a fer-la per l'especial vincle que té amb la Pilar, la "Pili". Ella és coneguda al barri i en altres indrets del districte, lloc on va agafar experiència i va desenvolupar el seu art. Es va apuntar a 9 Barris Imatge on va anar agafant ofici i va desplegar la seva vocació. També es va presentar al concurs Zoom Roquetes, organitzat pel Centre Cultural Ton i Guida, on va guanyar i, on actualment, fa d'organitzadora i de jurat. Ell la va anar coneixent quan es va apuntar al Grup Foto Roquetes. En relació a les seves fotografies, va manifestar la seva admiració pel sentiment que transmeten les seves imatges, treballant molt els reportatges com ara els esdeveniments que es succeeixen als districte. Reflecteix, a més, d'una manera molt especial, les persones i els llocs. Ella ara, gràcies al seu treball, la coneixen per tot Nou Barris. Pel que fa a la seva persona, va destacar la seva senzillesa i que mai no té un no per resposta a moltes iniciatives culturals. En aquest sentit, és una dona que li agrada molt la lectura i, per aquest motiu, fa molts anys que és membre del Club de Lectura de la Biblioteca de Roquetes.


El Josep Maria Babí va parlar de la relació que té ella amb l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris per la seva especial participació en les activitats i els seus reportatges fotogràfics. Al veure la qualitat dels seus treballs se li va oferir en diverses ocasions de fer una exposició fotogràfica i enguany ha estat el moment oportú al ser l'any dedicat a la imatge. Quan la Pilar va mostrar les fotografies que conformarien l'exposició aquí brindada se li va proposar que aquesta es titulés "Els colors de Nou Barris", ja que les imatges es caracteritzen per la força dels colors. Però ella va declinar la proposta perquè les fotos eren de Roquetes i no reflectien tots els barris del districte que encara no coneixia amb tanta profunditat. Es va valorar que per fi al vestíbul de l'Espai Via Favència es fes una exposició fotogràfica a color i d'imatges contemporànies perquè gairebé sempre s'han fet exposicions de retrospectives antigues i a blanc i negre.


La Pili, tal i com la coneixem, va explicar tota emocionada que per a ella la fotografia havia estat com posar-se una prova a sí mateixa al món. A la que es va obrir va poder conèixer a molts professionals de la imatge, alhora que ha pogut participar en diversos concursos fotogràfics. Es va mostrar molt satisfeta per haver fet realitat el seu treball i d'haver-se format com a persona. Tot pegat és el reflex d'un sacrifici personal i el resultat és una visió especial de la realitat tal i com l'ha vist i com l'ha sentit. Quan ella va pel carrer cerca la mirada cap allò que li sembla tant especial i que mereix ser retratat. Va donar les gràcies a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris per haver-li brindat l'oportunitat de fer realitat aquesta exposició i a tota la gent que va venir a la presentació per acompanyar-la. Va comentar també que les fotos estaven fetes amb dos tipus de càmera i també amb mòbil, però va considerar que no importava amb quin aparell s'ha fet sinó la qualitat i el contingut. Tampoc no ha escrit el lloc al qual pertany cada foto perquè ha preferit que els visitants de l'exposició ho descobrissin per ells mateixos i anessin a l'indret real a conèixer-lo. A les sessions que ella va fer la va acompanyar sovint la seva gosseta qui va aguantar les llargues sessions fotogràfiques.


Finalment, la companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo va afegir-se als parlaments tot fent referència a l'existència d'unes petites postals de col·lecció que són de fotos antigues de Barcelona, concretament de llocs secrets i curiosos. I ella, al veure l'exposició li ha recordat aquestes postals i, per això, va suggerir que valdria la pena de fer alguna cosa similar amb les imatges de la Pili per la manera com reflectien l'espai urbà del barri.
El públic assistent va fer diversos aplaudiments pels discursos i va tenir l'ocasió de fer preguntes i comentaris personals. Després tothom va aprofitar l'ocasió per contemplar les fotos allà exposades alhora que foren convidats a un pica-pica i a un refrigeri per cortesia de l'Arxiu. L'exposició és gratuïta i recomanable per a tothom. Romandrà visitable fins el proper dijous 18 d'abril. Us recomanem que no us la perdeu!!! I si voleu saber alguna cosa més sobre la Pili, us convidem a que cliqueu sobre aquest enllaç: https://www.memoriesdeldistricte.com/pilar-escamilla-garcia/.


Fotos: José María Medina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada