dimecres, 17 d’abril del 2019

L'Arxiu presenta el llibre "Contes i relats de Nou Barris"


El passat divendres dia 12 a les 18.30 h. va tenir lloc a la Biblioteca de Torre Llobeta i Vilapicina la presentació del llibre "CONTES I RELATS DE NOU BARRIS", el número 7 de la "Col·lecció Favència" escrit pels companys Carlos Navas, Josep Maria Babí i Ginés Cuesta. L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 25 persones, i la presentació va anar a càrrec, una banda, de la Montse Argente i l'Arnaldo Gil com a presentadors, i del Josep maria Babí i el Ginés Cuesta com a autors.
La Montse Argente va donar la benvinguda als assistents i prèviament va aprofitar l'ocasió per donar a conèixer l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris fent cinc cèntims sobre l'entitat. Va explicar que, a més de difondre la memòria històrica i preservar el patrimoni, una de les missions és també la de fomentar el relat imaginari de Nou Barris, d'aquí el nou llibre a presentar. Són contes i relats que connecten amb històries reals viscudes. Per acabar va fer un breu repàs als tipus de publicacions que edita l'Arxiu.


L'Arnaldo Gil va explicar que l'Arxiu es va proposar en el moment de la seva fundació la possibilitat d'editar llibres. L'entitat prèviament ja havia col·laborat en altres llibres no publicats per ells. Va recordar especialment el llibre "Relligant Nou Barris" de Francesc Pujol, un referent fonamental del qual tothom que investiga la història de Nou Barris el consulta. A l'hora de fer llibres propis, l'única manera de poder editar-los era per mitjà de l'autoedició, naixent així la Col·lecció Favència. Tant en els llibres com en altres publicacions sempre es respecta l'idioma original de l'autoria. Faltava una mica la memòria popular i els costums dels barris, i és per això que s'han volgut recollir diferents històries dels barris a través d'aquest llibre. Eren contes massa llargs per publicar a la revista "L'Arxiu" però massa curts per fer-ne un sol llibre, d'aquí que, com a solució, s'ha fet aquest llibre de contes.


El Josep Maria Babí va aprofitar per fer referència a l'absència del Carlos Navas, antic veí de la Trinitat Nova i col·laborador del llibre que per diferents motius personals no ha pogut estar present a l'acte, per bé que manté l'amistat amb la gent de l'Arxiu i continua essent soci de l'entitat. Va explicar que, en veritat, més que històries són contes els quals donen una idea de com eren els barris en el moment d'escriure l'acció. S'estableix de vegades un vincle entre els barris de Nou Barris i Barcelona.. El fet d'escriure sobre uns moments històrics posa també de relleu l'existència d'un patrimoni. Les històries tenen diferents lectures perquè ajuden a descobrir diferents coses sobre llocs i personatges., i en realitat reflecteixen nostàlgia del passat perquè es recuperen vivències personals de la infantesa i la joventut.


El Ginés Cuesta va explicar que el seu relat té un origen molt accidental. Li van demanar ja fa uns quants anys les seves filles Sara i Anna perquè quan eren molt petites volien que ell les llegís un conte per anar a dormir. Així va ser que de mica en mica va sortir el relat, el qual va ser possible gràcies a la seva recerca i visites a la muntanya. Posteriorment, quan va començar a col·laborar a l'Arxiu se li va oferir que el conte es publiqués i, per això, va decidir de recuperar-lo. El relat arrenca precisament amb l'escola Antaviana, el centre educatiu on van anar les seves dues filles. Allà també es va presentar la història al seu moment per als menuts. De fet, les seves filles es van arribar entusiasmar tant que, finalment, va acabar portant-les a Montserrat per tal que veiessin els gegants. La història barreja fantasia i realitat.


Després dels parlaments el públic assistent va aplaudir i va rebre el torn de paraula per comentar o preguntar. Acabat l'acte es van posar a la venda alguns exemplars, els quals foren signats pels autors allà presents.
El llibre inclou imatges des de fotografies fins a dibuixos personals, com per exemple els que les filles del Ginés Cuesta van fer de nenes en relació als gegants de Montserrat. Per a qui estigui interessat a adquirir un exemplar, a més de trobar-lo en algunes de les llibreries de Nou Barris que en breu us informarem, el podreu comprar a la seu de l'Arxiu, a l'Espai Via Favència (Via Favència nº288, edifici A) els dimarts i els dijous, de 18.00 h a 20.00 h. A més, us assegurem que és una molt bona adquisició per aquesta diada de Sant Jordi, on disposarem d’una parada a la marquesina de la Via Júlia amb les nostres publicacions a la venda.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada