diumenge, 17 de novembre del 2019

Darreres activitats de l'Arxiu durant el mes de novembre


Novembre ha estat un mes interessant que, coincidint amb l’arribada del fred d’hivern, ha començat amb el desenvolupament de diverses activitats on l’Arxiu ha participat. D’aquesta primera quinzena mereix la pena fer-ne un breu repàs de totes elles.
El passat dijous dia 4 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència l'acte d'inauguració de l'exposició "Maquetes d'edificacions de Nou Barris". El resultat és un conjunt de maquetes obra de l’artista Juan Montblanc, tant d’elements arquitectònics pertanyents al districte de Nou Barris com d’arreu de Catalunya que inclouen obres patrimonials tant interessants com són l’ermita de Sant Onofre, l’ermita de la Salut (El Papiol), el pont del Diable (Martorell), l’ermita de Sant Julià i Santa Justina, Santa Maria de les Feixes, Sant Pau de Riu-sec, el castell de Torre Baró, l’aqüeducte del Baix Vallès a Torre Baró i el pont dels Tres Ulls. Al costat de cada maqueta s’inclou una explicació de cada element. L’exposició és gratuïta i oberta per a tothom, i romandrà visitable fins el proper dia 20 d’aquest mes de novembre.


I malgrat que no es tracta d’una activitat organitzada directament per l’Arxiu, mereix la pena esmentar l’exposició fotogràfica “Roquetes, mirades d’un barri”, la inauguració de la qual tingué lloc el dijous dia 7 a les 19.30 h al Centre Cultural Ton i Guida, al barri de les Roquetes. L’acte, presentat per la fotògrafa Ainhoa Valle, tingué la presència dels companys Albert Montaner i Marga Sánchez, ambdós professionals de la fotografia. El resultat és la culminació d’un projecte de Pla de Barris, de 12 sessions, on la fotògrafa Aïnhoa Valle va acompanyar a un grup de veïns i veïnes del barri de les Roquetes en un viatge pel llenguatge i les diferents narratives fotogràfiques. D’una manera col·laborativa, s’ha volgut generar una mirada molt subjectiva de l’univers del barri, afectat sobretot per la seva particular orografia. La mostra inclou fotografies de Nuria Orbaneja, Manel Villalba, Xavier Lerma, María Josep Cánovas, Natalie Pérez, José María Medina, Ángel Ibáñez, Pilar Escamilla, Jordi Campillo, Inocencio Alonso i Juanjo Martos, persones que, algunes de les quals, són sòcies de l’Arxiu i tenen una estreta col·laboració amb l’entitat. L'exposició, gratuïta i oberta per a tothom, romandrà visitable fins el proper dia 30 d'aquest mes de novembre.


El dissabte dia 9 a les 12.00 h va tenir lloc a la biblioteca de Roquetes, just al davant de l'Espai Via Favència, l'acte inaugural de l'exposició fotogràfica “Recordant Verdum”. L’exhibició, que ha tingut la participació de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i el Pla Comunitari de Verdum, a més de formar part d’alguna manera de l’any dedicat a la imatge, també pertany al cicle d’activitats que Biblioteques de Barcelona ha programat sota el títol "Donde la ciudad cambia su nombre" tot evocant la novel·la de Francesc Candel del mateix nom. L’objectiu és ajudar a donar visibilitat a la feina de recuperació de la memòria que es fa a molts barris, i recuperar així l’esperit de pertinença, solidaritat, dignitat i lluita. A més, el cicle descobreix espais singulars i poc coneguts de la ciutat. En el cas present, les imatges escollides, algunes del fons fotogràfic de l’Arxiu i diverses d’elles autoria del nostre company i soci honorífic Ginés Cuesta Ortiz, són fotografies actuals i històriques del barri del Verdum directament vinculades als records dels seus veïns i veïnes. L’exposició és gratuïta i oberta per a tothom.


I el dissabte dia 16 va tenir lloc una nova edició de la passejada de barri dedicada a conèixer els rellotges de sol de Nou Barris amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i la Societat Catalana de Gnomònica. El punt de trobada va ser a les 11.00 h. del matí a la plaça del Virrei Amat. La ruta, emmarcada dins la Setmana de la Ciència, va consistir a observar els diferents rellotges de sol del districte, així com conèixer la història que els lliga als seus barris. Les explicacions anaren a càrrec de la  Lupe Feria, sòcia d'ambdues entitats, i del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. En total es van poder contemplar fins a sis rellotges de diferent tipologia, i es va fer referència a dos més malauradament desapareguts. La caminada va permetre observar rellotges de sol com els de la font pública de la plaça del Virrei Amat, el pintat a terra de la plaça de Sóller, el de l'edifici del passatge del Doctor Pi i Molist, i els de les masies de Can Carreras i Can Verdaguer. El final de la ruta va tenir lloc a la masia de Can Valent a les 13.00 h.

Fotos: AHRNB, Marga Sánchez i Pilar Escamilla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada