dimarts, 3 de març del 2020

Darreres activitats de febrer a l'Arxiu


L'any dedicat al moviment associatiu i a commemorar el 50è aniversari de la fundació de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios ha començat amb variades activitats des del mes de gener. Ara, entrats al mes de març,  farem un breu repàs a tot allò que ens ha deixat de profit el febrer, el mes més curt de l'any que ja hem deixat enrere. Del 3 al 28 va estar instal·lada al Casal de Barri de Torre Baró (Avinguda d'Escolapi Càncer 5) l'exposició fotogràfica "Històries dels 80's a BCN-9 Barris". La mostra, del soci Juan Manuel Rodríguez Coria "Morocho", ja havia estat exposada a la seu de l'Arxiu del 28 de novembre de 2019 fins el 8 de gener d'aquest 2020. El resultat és un conjunt complet i heterogeni de fotografies que venen a fer una síntesi del què foren els anys 80 a Nou Barris des del punt de vista personal de l'autor, de com ho va viure a nivell personal. S'observen paisatges, manifestacions veïnals, actes festius i escenes de la vida quotidiana. L'estructura principal són grans imatges que destaquen pel seu llenguatge visual, acompanyades d'un conjunt de petites fotografies complementàries que la venen a completar a mode de reportatge.


Una altra exposició fotogràfica que ha tingut un recorregut itinerant ha estat la de"Collserola crema", exhibida del 4 al 25 de febrer al Centre Cívic Teixonera (Carrer d'Arenys, 75). El resultat de tot plegat és un conjunt format per 29 panells, dels quals 25 són imatges d'aquella part la serra de Collserola devastada pel foc, 3 són imatges d'incendis forestals d'altres anys i 1 és un retrat del company Antonio Silva, l'autor de les fotografies. Anteriorment la mostra ja havia estat exposada a la seu de l'Arxiu del 23 d'octubre al 8 de novembre de 2018 i ha recorregut diferents centres culturals, el darrer espai el bar La Cotxera amb motiu de la Festa Major de Vilapicina i la Torre Llobeta. La idea principal de l'exposició és reflectir com s'ha cremat un pulmó verd fonamental per a Barcelona de manera intencionada i, per aquest motiu, denunciar per què les àrees cremades no es repoblen i les administracions no fan res per recuperar els trams de Collserola compresos a Nou Barris i a Horta-Guinardó, és a dir, la Collserola pobra. Igualment es remarca l'existència de diferents elements patrimonials dels quals no s'està fent res per conservar-los, a més de la flora i la fauna.


I el passat divendres 14 de febrer a les 19.00 h va tenir lloc al Casal de Barri de Torre Baró (Avinguda d’Escolapi Càncer, 5) unes tradicionals "Històries de Cafè", les quals no són altra cosa que les tertúlies organitzades per l'Arxiu amb l'objectiu de recollir la història oral, tot creant  un fòrum de debat per fomentar l'intercanvi de records, opinions i vivències. Aquesta vegada, sota el títol "Les lluites urbanes a la Zona Nord" s'han volgut recordar les accions veïnals que van portar a aconseguir tot allò que va contribuir a dignificar els barris i a assolir aquella qualitat de vida que tanta falta feia. L'acte va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones tant de Vallbona, Ciutat Meridiana i Torre Baró com de la Prosperitat i Roquetes. A més de la nostra entitat, van col·laborar les Associacions de Veïns i Veïnes de Torre Baró, de la Ciutat Meridiana i de Vallbona, l'Associació Sociocultural "El Torrent", el Casal de Barri Torre Baró i la Coordinadora d'Associacions Veïnals de Nou Barris.
Sota un ambient distès van participar diversos testimonis vivents de les lluites dels anys 70 i 80 que van tenir l'ocasió de verbalitzar els seus records.


Entre els assistents mereix destacar l'Isidro Manuel (antic vicepresident de l'A.V. Torre Baró), la Gregoria García (antiga presidenta de l'A.V. Torre Baró) i la Zaida Palet (de la Plataforma Ecoveïnal de Vallbona). Per part de l'Arxiu hi estigueren presents els companys i companyes Montse Argente, Pilar Escamilla, Arnaldo Gil, Antonio Pascual i José María Medina. Una novetat d'enguany ha estat provar per primera vegada l'streaming, és a dir, una retransmissió en directe de l'acte que es podia seguir a través del grup de Facebook. Això ha permès a molta gent que no li ha estat possible de desplaçar-se la possibilitat de seguir en temps real l'activitat.
Altres activitats d'aquest mes de febrer han estat les conferències amb motiu del centenari de la Prosperitat, de les quals ja s'ha publicat un article (per llegir-lo cliqueu AQUÍ) i una xerrada que la nostra sòcia i pedagoga Roser Solà i Montserrat va impartir el passat dijous dia 27 a Can Clariana Centre Cultural sobre l'evolució de les escoles i el sistema educatiu a Sant Andreu i Nou Barris.


Fotos: AHRNB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada