dimarts, 23 de juny del 2020

Darreres activitats virtuals a l'Arxiu


La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus Covid-19 no ha impedit a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris que pugui continuar amb les seves activitats mensuals. Provisionalment i per raons de seguretat la seu social de Via Favència 288A encara no és oberta al públic fins a nou avís.
Per tant, gràcies a l'ús de les tecnologies ha estat possible, de manera virtual i no presencial, fer algunes xerrades d'interès que s'han emès en directe a través del grup de Facebook, el qual ha experimentat un notable augment de seguidors i seguidores que l'han catapultat fins a una xifra que ja supera els 1930 membres.
El passat dijous 30 d'abril a les 19.00h va tenir lloc la videoconferència a càrrec del company Ricard Fernández i Valentí sobre la història de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios, des del seu origen fins a la seva desaparició. Enguany es commemora el 50è aniversari de la seva fundació, i la xerrada es va centrar no en les lluites veïnals sinó en altres aspectes més inèdits i desconeguts d'una entitat que va contribuir a la futura modernització de Nou Barris, alhora que tingué un paper clau en la transició cap a la democràcia.


Una segona conferència tingué lloc el passat dissabte dia 4 del present mes de juny, a les 19.00h, a càrrec del company Arnaldo Gil Albacete. Sota el títol "Viatge al passat de Nou Barris" es va fer una mostra destacada del fons documental de l'entitat, tot ensenyant aquell material més interessant per la seva antiguitat, peces úniques i irrepetibles que ajuden a explicar ell passat dels barris del districte. L'activitat es va fer amb motiu del Dia de l'Associacionisme Cultural.
I la tercera conferència, a càrrec novament de Ricard Fernández i Valentí, es va celebrar el passat dijous dia 18 a les 19.00h, i va tractar sobre la història dels transports a Nou Barris. La llarga conferència es va centrar especialment en aquelles lluites veïnals que van fer possible l'arribada del metro, el tren, el tramvia i l'autobús, unes reivindicacions que no són pas actuals sinó que tenen el seu origen al 1880, i passats 140 anys encara continuen amb els moderns sistemes de transport col·lectiu.
Paral•lelament a les activitats, els companys i companyes de l'Arxiu que col·laboren assíduament no han parat, ja que quan ha estat possible en aquest període de desconfinament han passejat pels carrers i places de Nou Barris i, fins i tot, per la serra de Collserola, amb l'objectiu de veure com es troben aquells elements patrimonials que corren perill de desaparèixer, denunciar el seu mal estat i reclamar la seva urgent recuperació.


Res no s'ha aturat, i nosaltres tampoc no ens hem aturat, i continuarem al peu del canó oferint un servei de qualitat al públic en general, al qual agraïm la confiança dipositada en nosaltres. Continuarem desenvolupant noves activitats de manera virtual, i a mesura que l'anomenada "nova normailitat" avanci, estudiarem la possibilitat de fer activitats presencials, sempre és clar, sota els sistemes de seguretat pertinents.
Malauradament, en aquest mes de juny no hi haurà Clàssica d'Estiu a Collserola, però sí comptem amb la possibilitat de presentar el nou número de la revista "L'Arxiu", el número 78 corresponent al primer semestre d'aquest accidentat 2020. I com sempre, per qualsevol dubte o consulta, ens podeu escriure al correu electrònic arxiuhistoric@yahoo.es i seguir les nostres activitats a través del blog, del Twitter i del grup de Facebook que enguany compleix 10 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada