dilluns, 24 d’agost del 2020

El grup de Facebook: 10 anys i 2.000 membres


El grup de Facebook de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris compleix 10 anys i ho fa de la millor manera, assolint la xifra de 2.000 membres. Quan aquesta xarxa social creada per Mark Zuckerberg es va començar a posar de moda entre els anys 2004 i 2008 i a estendre's tan ràpid a nivell mundial, l'entitat no s'ho va pensar i va decidir d'obrir un grup durant el 2010. L'objectiu era ampliar les possibilitats de difusió i de donar-se a conèixer fent un ús adequat i útil de les noves tecnologies. El resultat va ser molt positiu des d'un primer moment, doncs no només una part important dels socis i sòcies es va apuntar, sinó també altres persones, públic en general interessat en Nou Barris i en la memòria històrica que de seguida es va sentir identificat. Des d'aleshores, la gent hi participa expressant la seva opinió, penjant fotografies, aportant el seu testimoni personal sobre les seves vivències i incloent notícies d'actualitat o records entranyables dels barris del districte. En definitiva, és una comunitat plural on es troba un ambient molt familiar, cordial, humil i (gairebé sempre) mancat de conflictes. En l'actualitat els companys i companyes Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Neus Gónzález i Jordi Sànchez s'encarreguen de l'administració, la moderació de comentaris, el control dels spams i les possibles intrusions.

Per part de l'Arxiu, el grup informa sobre les properes activitats, publica avisos en general, fa tasts del nostre fons documental, mostra imatges històriques sovint inèdites, estimula el diàleg participatiu i també publica les noves entrades del blog, entre moltes altres coses.

Haver assolit la xifra de 2.000 membres ha servit d'excusa per commemorar aquest 10è aniversari. Per tant, el promig estadístic ha estat d'unes 200 persones noves per any, per bé que, inicialment, va costar una mica (com tots els començaments) i en el darrer quinquenni l'increment ha estat força notable. El 2020 encara no s'ha acabat, amb la qual cosa s'espera que s'uneixi més gent, cosa que serà ben segura. Tot plegat és el reflex evident de l'interès que hi ha per la història dels barris del districte, per recuperar la seva memòria, per fer-ne difusió i defensar el patrimoni.

Enguany, que vivim un any extraordinari degut a la crisi sanitària, el grup ha estat la plataforma per al desenvolupament d'activitats virtuals, com han estat les xerrades i presentacions per videoconferència, un sistema que ha resultat factible i que ha estat respòs favorablement.

El nostre desig és que, a més de formar part del grup de Facebook, també us animeu a fer-vos socis o sòcies de l'Arxiu per tal de poder gaudir dels avantatges que això representa, doncs descobrireu que l'entitat és quelcom més que un centre de documentació, tot un món per descobrir que us sorprendrà i no us deixarà indiferents. Aprofitem l'ocasió per expressar la nostra satisfacció i per la confiança que heu dipositat en un projecte on tothom pot participar, aportar i formar-hi part.

1 comentari:

  1. Potser estaria bé afegir que una altra xarxa social de l'Arxiu, com és Twitter, també té força activitat i que compta ja amb quasi 900 seguidxrs

    ResponElimina