dimarts, 12 de gener del 2021

GENER. La nova divisió territorial de Barcelona crea el districte de Nou Barris


El 18 de gener de 1984 el Consell Plenari de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar la nova divisió territorial de la ciutat que establí un total de 10 districtes. D'aquesta manera es culminà un procés on van participar diferents entitats i institucions oficials, a més de professionals experts. El principal motiu que va portar a aquest canvi va ser perquè la gran transformació urbanística produïda als anys 60 i 70 no s'ajustava a la realitat administrativa heretada, gairebé intacta des del 1933. La darrera modificació havia estat feta el 22 de març de 1949 quan part del Districte IX (que agrupava Horta, el Guinardó i Sant Andreu de Palomar) es va separar en dos districtes: el IX (Sant Andreu) i el XII (Horta, Guinardó i Montbau). Durant el període de la Transició, de cara a facilitar les gestions administratives de la població andreuenca i evitar tant els llargs desplaçaments com les aglomeracions en un sol indret, l’any 1979 es produí una descentralització del Districte IX el qual es va dividir en dos. D'una banda s'agruparen els barris de Canyelles, Torre Baró, Ciutat Meridiana, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Vallbona, Porta, Guineueta, Torre Llobeta, Prosperitat, Verdum, Roquetes i Ramon Albó que crearen el Districte IX Nord amb seu central a la ronda de la Guineueta Vella. La resta de barris, és a dir, Sant Andreu, Congrés, Sagrera, Navas, Bon Pastor i Baró de Viver definiren el Districte IX Sud amb seu central a la plaça d'Orfila.
Finalment, després d'una ponència sobre la divisió territorial de Barcelona on cada grup polític municipal va fer les seves aportacions i d'haver recollit les propostes d'una Comissió Ciutadana per a l'estudi de la divisió de la ciutat, es va aprovar la creació dels 10 districtes. El resultat de la reestructuració, en base a un respecte de les unitats històriques, a criteris socioculturals, a descentralitzar l'administració local i a fomentar la participació ciutadana va donar lloc, entre d'altres, al nou Districte 8 o de Nou Barris que agrupava, d'una banda, els barris del nord de Sant Andreu que havien format part de l'Asociación de Vecinos 9 Barrios: La Guineueta, Les Roquetes, Verdum, La Prosperitat, La Trinitat Nova, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona. L'excepció va ser La Trinitat Vella que s'agregà al Districte 9 o de Sant Andreu. D'una altra, també es van incorporar els barris de Santa Eulàlia de Vilapicina, Torre Llobeta, Porta, El Turó de la Peira i Can Peguera, els quals havien format part de l'Asociación de Vecinos Porta-Ramón Albó-Vilapiscina-Turó. Inicialment es va preveure que el nou districte s'anomenés Zona Nord, però les pressions veïnals aconseguiren que s'acabés anomenant Nou Barris en record de l'associació fundada el 1970.
El 22 de desembre de 2006 en el Plenari del Consell Municipal es va fer l'aprovació de la nova divisió de Barcelona en 73 barris. D'aquesta manera Can Peguera va passar a ser barri independent mentre que Santa Eulàlia de Vilapicina i Torre Llobeta es van unificar formant el barri de Vilapicina i la Torre Llobeta.

3 comentaris:

  1. Veritat tot el que escrius , però ara crec que també falta una nova renovació .

    ResponElimina
  2. Gracies per aclarir aquest enrenou (ara ja no ho es).
    JMCueva
    Castelldefels

    ResponElimina
  3. I per el cami em perdut bous i esquelles: El nom de Santa Eulalia nom primigeni del territori que comprenia el Turo, Porta,Vilapicina i La Torre Llobeta i els petits barris de can Carreres i la Guineueta Vella (desapareguts) i el de can Ensenya, engolit per el de la Guineueta, aixi com la gran diferencia que hi ha entre els barris que hi ha a un costat i a un altre del passeig Valldaura.

    ResponElimina