diumenge, 28 de març del 2021

Josep Coll ens recorda la Trinitat Nova dels anys 60 en un acte al pati de l'antiga escola Benjamí


El passat dissabte dia 20 a les 12.00 h del migdia va tenir lloc al pati de l'escola bressol Trinitat Nova (antiga escola Benjamí, entre els carrers de La Fosca i Palamós) unes "Històries de Cafè" que, sota el títol "Històries dels 60's. Un relat de Josep Coll", van fer un repàs sobre fets històrics del barri de la Trinitat Nova durant la dècada dels anys 60 des del punt de vista d'un veí, el Josep Coll. L'acte, que va comptar amb un nombra acceptable de públic assistent, va estar organitzat en col·laboració amb l'Associació de Veïns i Veïnes de la Trinitat Nova. Com ara és habitual es van prendre les corresponents mesures de seguretat reglamentàries amb motiu de la pandèmia pel que fa a obligacions i distàncies de separació. Per a l'ocasió es va posar a la venda el nou butlletí número 135 de la col·lecció "Petit Arxiu", el qual també es pot adquirir al preu de 2€ des de la nostra entitat.
El company Arnaldo Gil fou l'encarregat de donar la benvinguda a la gent allà present. La taula va estar presidida pels companys i col·laboradors de l'Arxiu Josep Maria Babí i Joan Catafal, a més del protagonista principal, el Josep Coll.


El Josep Maria Babí va fer la presentació de l'activitat. Coneix el barri des del 1953 tot i que es va assentar a la Prosperitat. Recorda com de jovenet venia amb el seu pare a passejar pels carrers (si així es podien dir) de la Trinitat Nova, tots enfangats o de terra, llevat d'un camí asfaltat. Li va cridar l'atenció com en una de les cases del barri va veure una finestra amb unes cortines vermelles de paper. Sobre l'any 1963 recordà el seu pas pel Pont dels Tres Ulls, u indret on, aleshores, es podien contemplar elements com ara la Presó de Dones, les Cases dels Carters, la carretera de Ribes, la via del tren i la riba del riu Besòs, entre d'altres coses. La seva experiència personal amb l'escola Benjamí es degué a què ell formava part de la Coordinadora d'Esports de la Prosperitat. Als anys 70-80 es feien competicions i la mainada de la Benjamí venia a jugar al poliesportiu de la Prosperitat.
Seguidament el torn de paraula va anar a càrrec del Joan Catafal, el qual va afirmar que l'acte era un dia molt especial perquè allà hi havia gent que havia treballat a l'escola, a més d'alguns ex-alumnes. Va destacar que l'escola va ser quelcom més que això, doncs era una època de misèria i a la cuina del centre educatiu es donava de menjar no només als alumnes sinó també a molts veïns i veïnes del barri. La senyora Dolores Alonso va ser la cuinera i era recordada de manera mont entranyable per la seva tasca. Va ser un moment en què les dones tingueren un paper molt actiu i destacat a l'hora de resoldre els problemes del barri, ja que els marits majoritàriament no hi eren perquè anaven a treballar. Arribada la Santa Misión es va despertar una consciència de mobilitat social per aconseguir millores del barri. Havia gent anònima, molt jove, però amb força empenta.


El darrer a parlar va ser en Josep Coll, veí de la Trinitat Nova i responsable d'haver escrit les seves memòries d'una època concreta del barri però molt important i decisiva. Als anys 60 comptava amb només 15 anys. Va manifestar el seu orgull per la feina feta tant per ell com per la seva generació. Considera aquella dècada com a fonamental en tant que el va formar i el va fer canviar. També ho va ser per al jovent que va despertar i donés peu que als anys 70 es formessin les associacions veïnals. Als anys 60 es va fer una tasca prèvia que va servir de base, referència i precedent a les posteriors associacions i entitats. Sovint gairebé tot el què es feia era de manera clandestina perquè eren temps de força repressió. Al barri havien entitats catòliques, de les quals va destacar la línia portada per l'Abelard Sayrach. La gent més gran va voler fer un centre social i, per aquest motiu, van demanar un barracó de les obres de construcció dels pisos de l'Institut Municipal de l'Habitatge. Mentrestant van fer l'envelat de la Festa Major del 1965 on van cantar grups i artistes destacats com ara Josep Guardiola, Ramon Calduch, els Sírex i els Mustang. Dins el centre social hi havia un grup de joves que va demanar de fer una secció juvenil. Allà es feien diferents activitats com ara xerrades, cinefòrum, teatre... fins i tot reberen la visita d'en Paco Candel. Els joves es van presentar en l'assemblea del centre i una vegada van acaparar els càrrecs de la Junta va anar canviant la ideologia. Mereix destacar que en aquella època la Junta era paritària en tant que hi havia tantes dones com homes en els diferents càrrecs, fins i tot superant-los en nombre.


Després dels parlaments es va donar pas al públic assistent per a què fes preguntes o bé comentaris. El final de l'acte, acomiadat pel company Josep Maria Babí, va acabar amb un fort aplaudiment. L'activitat es va emetre en directe pel grup de Facebook de l'Arxiu i ha quedat enregistrada per a la seva lliure consulta.

1 comentari:

  1. El Coll este no es el que construyo edificios en una parte de la Trinidad y Horta conjunto con el otro Sanahuja por el Turo de la Peira.

    ResponElimina