divendres, 26 de març del 2021

L'Arxiu fa una xerrada sobre les dones en el moviment veïnal


El passat divendres dia 19 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) unes "Històries de Cafè" que, sota el títol "Les associacions de veïnes. Les dones en el moviment veïnal", han vingut a fer un reconeixement històric del paper que les dones han tingut en les lluites veïnals. L'acte va comptar amb l'assistència tant de dones de l'entitat com d'altres associacions de veïns i veïnes que han volgut aportar el seu testimoni personal. Com és ara habitual es van prendre les corresponents mesures de seguretat reglamentàries amb motiu de la pandèmia.
La presentació va anar a càrrec de la companya Montse Argente, que ho va fer de manera virtual i per mitjà d'una pantalla. El propòsit de la xerrada va ser, fonamentalment, posar nom i cognoms a totes aquelles dones que han tingut una participació veïnal i contribuir a la configuració d'una genealogia femenina i feminista del moviment veïnal de Nou Barris. Cadascuna de les participants es va identificar amb el seu nom, el seu lloc de naixement, quan van arribar a Nou Barris, com es van iniciar en els moviments veïnals, quina va ser la seva experiència personal i quines aportacions van ser capaces de fer en benefici dels barris.


Entre les tertulianes cal destacar les companyes Mercedes Hidalgo, Lourdes Ferrando (que va fer de moderadora) i Maria Lluïsa Serralta, a més d'altres dones que van fer interessants aportacions com la Puy, la Roser Solà, la Isabel López, la Montse Massot, la Maite Rodríguez i l'Aurora Álvarez "Yoyi". Una de les convidades fou la Zenab, antropòloga que estava realitzant un estudi antropològic a Nou Barris, concretament dels barris de la Trinitat Nova, Verdum, la Prosperitat i les Roquetes, per analitzar la relació entre la vida social dels veïns i veïnes i les infraestructures tant socials com de subministraments.
Entre d'altres temes, es va debatre al voltant de si en les lluites veïnals prevalia la lluita antifranquista per damunt de la reivindicació per la igualtat de la dona o si anaven en paral·lel. En línies generals, l'educació, la sanitat i la feina eren les principals reivindicacions. La participació activa en les manifestacions era una manera de donar-se a conèixer. Moltes dones, degut a la seva situació, es van dedicar al desenvolupament professional, rebent una formació i després adquirint una ocupació. Havien les lluites fetes des de les associacions de veïns i veïnes, i també les lluites des de partits polítics, per bé que entitats i partits anaven junts quan havien interessos comuns.


Des dels partits polítics es saltava a les entitats veïnals pels valors que representaven i per la necessitat de solidaritzar-se amb la gent del carrer de cara a assolir millores per als barris. Altres lluites es van fer des del món educatiu, com ara l'Escola d'Adults Freire i l'Institut Sant Andreu, on les dones tingueren un paper destacat i fonamental. Havien diferències entre generacions en tant que entre els més joves havia major implicació en feines tradicionalment relegades a les dones, per bé que de la gent més gran s'adquiria experiència. Finalment, es va fer una reflexió sobre com són i cap a on van els actuals moviments feministes, amb la qual cosa es va trobar a faltar públic més jove que aportés el seu testimoni present.
L'acte, un perllongament del passat curs dedicat a commemorar el 50è aniversari de la fundació de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios, tingué com a objectiu recuperar la memòria històrica mitjançant la reivindicació del paper de la dona, sovint menystingut, i que ara toca col·locar al lloc que es mereix per la seva suma importància a l'hora de construir els barris i consolidar un teixit social. L'activitat es va emetre en directe pel grup de Facebook de l'Arxiu i ha quedat enregistrada per a la seva lliure consulta. Si encara no l'heu vista us la recomanem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada