dimecres, 12 de maig del 2021

L'Arxiu participa en el Let's Clean Up Europe netejant l'àera del Xalet de la Trinitat i del Pont dels Tres Ulls


El passat dissabte dia 8 va tenir lloc la neteja del Xalet de la Trinitat i del Pont dels Tres Ulls i els seus voltants. L'activitat estava emmarcada dins l'anomenat Let's Clean Up Europe, una acció comuna a tota Europa que es celebra a principis del mes de maig de cada any per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de manera incontrolada a la naturalesa i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il•legalment en els boscos, platges i marges de rius, entre d'altres coses. Això està emmarcat dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un projecte que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea amb l'objectiu d'organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus. Els principals propòsits són donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria, fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus, i fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).


Entitats, centres educatius, empreses, associacions i organitzacions de tot tipus presenten una proposta d’acció de neteja per tal que la ciutadania hi pugui participar. Enguany ja s'ha arribat a la 8a edició i s'han desenvolupat fins a 481 accions per arreu de Catalunya.
L’Agència de Residus de Catalunya coordina les accions programades en diferents comarques gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, Ecovidrio i Cicloplast, dotant de materials com bosses d’espigolar, sacs, alguns guants i pòsters que en alguns casos es completa amb altres materials i recursos. Al final de cada actuació es resumeixen les diferents tipologies de residus recollits i es convida a proposar mesures preventives i correctores per evitar nous abocaments en l’espai netejat. Amb la informació recollida, al final de la campanya, s'elabora un informe tècnic amb tots els resultats que comparteix amb l’Agència de Residus de Catalunya i els ajuntaments, equipaments, centres educatius, entitats i empreses participants.


Tant al Xalet de la Trinitat (en runes) com al Pont dels Tres Ulls (semienterrat) van participar a cada lloc al voltant d'una dotzena de persones, bàsicament gent voluntària de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, tant dels qui col•laboren habitualment a l'entitat com socis i sòcies i altres simpatitzants que es van apuntar en aquesta causa solidaria. La trobada en ambdós llocs es va fer a les 10.00 h del matí i van finalitzar a les 13.30 h. L'activitat també va servir per reivindicar aquests elements patrimonials de Nou Barris els quals, malgrat existir un pla d'actuació per a la seva recuperació, es troben abandonats i en perill de degradació i desaparició si les administracions no emprenen ben aviat una rehabilitació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada